Mentális kimerültség – tegyél a kiégés ellen!

A stresszes életmód rendkívüli nyomás alá helyezheti az embert. Kimerültnek, üresnek és kedvetlennek érezzük magunkat. Kiváltó ok lehet a tartós túlterhelés, az idő nyomása, vagy a kollégákkal való konfliktus.

Alább szponzorált tartalmat olvashattok.

A Discover Your World célja az, hogy utat mutasson, ha a kiégés jeleit véled felfedezni magadon. Veled együtt dolgoznak a mentális jólléted optimalizálásán; külföldi és belföldi önismereti elvonulásaikkal, szakértelmükkel, négy évtizedes tapasztalatukkal, módszereikkel és a te igyekezeteddel a legjobbat hozzák ki belőled!

Honnan ismerem fel? – A kiégés 5 szakasza

1. A mézes hetek

A kiégés első szakaszát a tudatosság hiánya jellemzi legfőképpen. Elkerüli a figyelmed, hogy baj van. Lehet, hogy néha bevillan: valami nincs rendben, de ezekre valószínű annyit reagálsz: „hát, ez az élet”. 

2. Tudatalatti figyelmen kívül hagyása

A következő periódus kényelmetlenebb érzéseket ébreszt benned. Féltékeny vagy barátaid sikereinek hallatán, irritálnak az ügyfelek vagy kollégák ártatlan viccelődései.

Forrás: discoveryourworld.hu

Ekkor még mindig nem gondolod a kiégést igazi problémának. A tudatalatti gyakran elhárítja ezeket a tüneteket, hiszen ez „csak fáradtság”.

Tényleg csak kimerült vagy?

3. Tudatos elnémítás

A tünetek meg-megjelennek a viselkedésedben. Már nem tudod többé lenyelni a dolgokat, amik idegesítenek. Innentől pedig, hogy a probléma tudatában vagy – de nem teszel ellene – elindulsz a kiégés folytonos lejtőjén. 

Ezután jön csak a neheze…

4. Szorongó kimerültség

A mélypontok hangsúlyosabbá válnak. Szélsőséges érzelmeket és érzéseket tapasztalsz, mindenféle indok nélkül. A tested nem mindent képes kibírni, lassan eljutsz az utolsó szakaszig: a végjátékig.

5. Teljes trauma

A túlzott stressz krónikus állapotában szó szerint belépsz a pszichés pusztába. A tested a fizikai betegség tüneteit produkálja, az elméd nem tud elcsendesülni, a béke szinte elérhetetlennek érződik.

Ne engedd meg magadnak, hogy ide kerülj!

Forrás: Pexels.com

Mit tehetek ellene? –  Hatékony megoldások

Sajnos a kiégés kezelésének kultúrája nem túlzottan ismert hazánkban. Legfeljebb az úgynevezett „sabbatical”-t veheted igénybe, azaz fél-egy év fizetés nélküli szabadságra mehetsz.

A tapasztalatok szerint ettől új erőre kaphatsz, hogy aztán ugyanabban a pozícióban hatékonyabb munkát végezz. De ezt kevesen merik meglépni…

Aki viszont egy 3-10 napos önismereti tábor mellett kötelezi el magát, már jelentős önfejlesztési döntéseket hozott.

Újra motivált és boldog leszel, céljaid jó eséllyel kirajzolódnak a szemed előtt. Ha önmagadat és egészségedet állítod munkád és kapcsolataid elé, akkor vagy felépülsz a kiégésből, vagy pedig meg sem környékez. 

A Discover Your World által szervezett belföldi elvonulásokkal kikerülhetsz a mókuskerékből és önmagadra összpontosíthatsz. Megelőzheted a burnoutot, felfedezheted érzéseidet, igényeidet és határaidat, a lelked pedig meg fogja hálálni a befektetett időt.

A Discover Your World által szervezett önismereti „utazásokról” bővebb információt itt találsz:
Facebook
WEB

A kiemelt kép a discoveryourworld.hu tulajdona.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.