6 tény, amit talán nem tudtál a húsvéti tojásokról és nyulakról

Tavasz, virágok, csokitojás, csokinyulak. Az év ezen szakaszában sokunknak jutnak eszébe ezek a szavak. A tavasz legkedvesebb ünnepe a húsvét, ami a finom ételekről, tojáskeresésről, a családi kerti ünnepekről szól – legalábbis általában.

De vajon mindent tudunk erről az ünnepről?

Azt, hogy, a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepével Jézus feltámadását ünnepeljük, talán mindenki tudja. Ekkor ér véget a nagyböjt, s vehetünk először húst magunkhoz – innen az elnevezés. A feltámadáson túl ekkor ünnepeljük a tavasz eljövetelét is. Jelképei a tojások, nyulak, csibék, bárányok. Az ünnepi asztalról nem maradhat el a sonka, a tojás, torma, fonott kalács. Sok helyen bárányt is sütnek.
Húsvét vasárnap a családok általában a gyerekek kedvéért tojáskereséseket rendeznek, míg a hétfő a locsolkodásról szól.

EZ IS ÉRDEKELHET: EZÉRT HOZZA A NYÚL A TOJÁST

De vajon azt tudtad-e, hogy:

– Az első csokitojást az Egyesült Királyságban a bristoli Fry’s készítette 1873-ban. Az első igazi, klasszikus, üreges csokitojás pedig 1875-ben a Cadbury műhelyben készült. Ezek előtt az emberek szerencsés esetben kézzel festett főtt tojással ünnepeltek.

– Hazánkban az 1900-as évek legelején kezdődött meg a csokitojások gyártása, ezek akkor még tömör tojások voltak, nem üregesek.

– Ha hiszed, ha nem, több mint 500 millió Cadbury’s Crème tojás készül egy év alatt. Ha mindet egymásra raknánk, akkor tízszer magasabb torony lenne, mint a Mount Everest! És akkor még a többi fajta tojásról nem is beszéltünk.

– A világ legmagasabb csokoládé húsvéti tojását 2011. április 16-án mutatták be Olaszországban. 10,39 méter magas volt és 7200 kg. Így elmondható, hogy magasabb volt, mint egy zsiráf, és nehezebb, mint egy elefánt.

– A világ legdrágább ehető húsvéti tojása 2006-ban készült. A La Maison du Chocolat készítette, és a héjába több mint száz fél karátos gyémántot tettek. 50 000 font volt az ára.

– A csokoládé nyuszik szintén szezonális kedvencek. Több, mint 90 millió húsvéti csokinyuszit gyártanak a világon évente. Te hogy eszed? egyes felmérések szerint az emberek 76 százaléka eszi meg először a fülét, és csak 4 százaléka kezdi a farkánál…

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.