Amikor egy elmúlt pillanat átszakítja az idő ködét

Van olyan kapcsolódás két ember között, amiknek emléke sosem törlődik. Éveken át hordozzuk magunkban, akkor is, ha már rég megtörtént az elválás is. Az idegpályáinkba kódolódott pillanat, így esélyünk sincs a feledésre.

Talán, mert onnantól kezdve valami örökre megváltozott bennünk.

Több tucat holdtölte után is ugyanúgy tudjuk felidézni a kapcsolódás perceit, mintha csak tegnap történt volna meg. Ehhez olykor elég a tavasz első bágyadt napsugara, amely felmelegíti szívünket. Csak annyi bizonyos, hogy újra erőt vesz rajtunk ugyanaz a megmagyarázhatatlan érzés, mint akkor régen. Elég egy fa kivirágzása, egy madár csivitelő hangja, hogy kilépjünk a jelenből. Mintha a természet ajtót nyitna az elmúlt pillanatba, s mi ott termünk mindennek a kezdetén, újra.

Talán azért is van ez így, mert ez az élet körforgása. Télből tavaszba, nyárból őszbe fordul az idő. Akkor is, ha késik a természet és a kopár fagyos föld januárban is tartogat néhány zöld levelet a felszínen. Akkor is, ha november derekán még tulipánok nőnek a kertben.

A ciklikusság így is megmarad, bár olykor lerövidítve évszakokat. De mindig van egy-egy pillanat, amely egy letűnt korszak mementója. Minden ugyanolyan, bár megfoghatatlan a jelenség, mégis érezzük.

Az elmúlt pillanatot újraéljük, mert valahogy átszakítja az idő ködét.

Déjavu-szerű állapot ez, legalábbis a franciák szerint. Csak itt arra emlékszünk, amikor lelkünk valaki más lelkébe kapaszkodott és a csoda megtörtént. Ez pedig nem feltétlen akkor történik, mikor két szempár először akad össze az utcán járva. Hanem, amikor a szív megsúgja a léleknek, hogy a másik az, akire várt.

Akárhogy is, a kapcsolódás megtörténik. Elkerülhetetlenül és visszavonhatatlanul, örökre megváltozik valami bennünk. Pedig nem mindig azzal jön létre, aki szeretni is tud minket. Legalábbis nem úgy, ahogy azt mi szeretnénk. Mert az élet, a sors, a karma kifürkészhetetlen akarata szerint olykor azok köré fonódnak szeretetkötelékeink, akik nem nyújtanak érzelmi biztonságot. Akik távol maradnak tőlünk a szívükben. Mégis hozzánk akarnak kapcsolódni, bármi áron.

Van, hogy sérült lelkek találkoznak így egymással. Mert sebeket kell begyógyítani és ez csak a kapcsolódás által lehetséges. Olykor azt is érezzük fájni fog a kötődés és az elválás is, mégis tudjuk, meg kell tapasztalnunk a másik emberrel való létet. Mert ösztönösen érezzük, a találkozásra szükségünk van, hogy fejlődjünk. S mivel sorsfordító a két lélek közös története, erre minden évben egy váratlan és megmagyarázhatatlan módon visszaemlékszünk. Mert a kapcsolódás pillanata olyan erős, hogy áthatol időn és téren.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.