Kertészkedni jó – 5+1 okunk van rá

Ha valaki kertkedvelő, valószínűleg el sem tudja képzelni az életét rengeteg növény nélkül. Sokan azonban sajnálják a kertre, a növényekre az időt, azt gondolják, minden megvehető a boltban, meg amúgy is…. azért mert a nagyi kertészkedett, nem biztos, hogy mindenkinek megy.

Pedig megy! Hidd el! És nem csak, hogy megy, de számtalan jó dolog is jár azzal, ha valaki az ideje egy részét a szabad levegőn, növények társaságában tölti.

Mondunk is néhány okot, amiért érdemes kimenni a kertbe:

Remek testedzés
A régieknek nem volt túlsúlyuk, a növényekkel végzett munkából izmokat építettek. Ásás, kapálás, gyomlálás, guggolás-felállás. A kertészkedés folyamatos testedzés, folyamatos kalóriaégetés, ami jól megmozgatja az izmokat úgy, hogy szinte észre sem veszed.

A kertészkedés roppant kreatív elfoglaltság
A kertészkedés közben kiélheted a benned rejlő kreativitást. Készítsd el saját színvilágod. Játssz a színekkel, terményekkel, de még azzal is játszhatsz, milyen legyen az ágyás. Lehet csupa piros növényed, de akár fekete gót kertet is kialakíthatsz. Lehet gyümölcsösöd, zöldséges kerted, virágaid. Csakis rajtad áll!

Valami újat tanulhatsz
Emlékszel még, mekkora sikerélmény volt, mikor az első idegennyelvű szavaidat megtanultad? A növények ismerete, az ültetés és gondozás menetének elsajátítása nagyon érdekes folyamat. Egy új tudás, amiről órákat lehet beszélgetni másokkal, akik szintén a kert nyelvét beszélik, szuper dolog.

A kertészkedés terápia a léleknek
A kertészkedés egy olyan wellness-gyakorlat, ami érzelmileg, lelkileg és fizikailag is hasznodra válhat. A kertészkedés szorgalomra, erős munkamorálra és állóképességre tanít. Mozgásos meditáció. Tökéletes stresszoldó. Miközben a tested mozog, gondolkodhatsz, rendezheted magadban a gondjaidat, de akár teljesen ki is kapcsolódhatsz, semmi másra nem figyelve, mint a madárdal és a méhek tánca. Mindez a friss levegőn – hát kell ennél jobb?

Növeli az önbizalmat
Hát nem sikerélmény, hát nem ,,meg tudom csinálni” érzés, ha a munkánk nyomán élet sarjad, és az napról napra növekszik? A kertben végzett munka azon túl, hogy erősíti az immunrendszert, pozitív hatású a mentális egészségre is. A kint végzett, eredményes munka elégedettséggel tölti el azt, aki végzi. Ahogy figyeled, hogyan nő a növény, bont virágot, majd hoz termést, az hatalmas élmény. Az öröm mellett pedig további célokat, tetteket teremt, melyek aztán újabb sikert szülnek. A kertben dolgozni boldogság és elégedettség.

+1: Semmi nem olyan finom, mint amit te ültettél
Kóstoltad már azt a paradicsomot, amit te neveltél fel? Ettél már málnát a saját bokrodról? A boltban vásárolt soha nem lesz olyan finom, mint ami a te munkádból született.

Ne habozz! Idén menj te is ki, és ragadj kapát! Nem fogod megbánni!

EZ IS ÉRDEKELHET:


Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.