Ha neked úgy jó, csináld másképp – kapcsolati szabályok, amik szembe mennek a szokásokkal

Minden kapcsolat más, mindegyik más-más szokásokon alapul, más dolgok mozgatják. Bár vannak a köznapi életben elfogadott normák, megszokott szabályok, nem minden pár él ezek szerint.

Vannak.akik szembe mennek a normákkal, és saját maguknak alakítanak ki szabályokat, a saját igényeik szerint. Mert náluk úgy vált be, vagy nekik a kapcsolat úgy élhető. Még akkor is, ha erre a külvilág olykor meglepődve reagál.

Bár ma már elfogadóbb a társadalom, mint akár 100 évvel ezelőtt, mégis meglepően konzervatívak vagyunk bizonyos esetekben, és nehezebben fogadjuk el az eltérőt.

Például azt, hogy:

A férfi megy gyedre
Pedig megteheti. Nem csak az édesanya, az édesapa is otthon maradhat a kicsivel, ha a családnak ez a felállás felel meg jobban. És attól még egy férfi sem lesz kevésbé férfi, ha bevállalja a főállású háztartásbeli szerepét. Sőt, lehet, hogy több apának ki kéne próbálni. Lehet, hogy meglepődnének…

Külön folyószámla, külön kassza
Egy családnak általában egy közös folyószámlája van, amit aztán az egyik fél kezel, és amiről közösen költ a család. Ez az általános, de nem mindenki csinálja így. Vannak olyan családok is, ahol a házastársak megtartják a saját folyószámlájuk, és az arra érkező fizetésből külön-külön gazdálkodnak. Ez a megoldás nyilvánvalóan saját szabályokat igényel, de működhet. A lényeg itt is az, hogy a helyzet a pár mindkét tagjának megfeleljen.

Mindig a férfi fizessen
Régen teljesen megszokott, sőt, elvárt volt, hogy mindent a férfi fizetett. Ő tartotta el a családot, ő állta a kiadásokat, közös programokon is a férfi dolga volt fizetni. Manapság ez már nem minden esetben van így, hiszen kiegyensúlyozottabbak a szerepek a kapcsolatokon belül, mint régen. Ahogy lehetséges a külön kassza, úgy meg lehet osztani a kiadásokat is. Sőt, manapság olykor az is előfordul, hogy a nő az, aki jobban keres, és eltartja a családot.

Nyaralni a másik nélkül
A legtöbb pár számára elképzelhetetlen, hogy ne együtt menjen nyaralni, de néhány párnak az a kényelmes, ha külön mennek. Ha a pár egyik tagjának az a kikapcsolódás, hogy otthon marad, és heverészik, olvasgat, egy film mellett kapcsolódik ki, míg a másik utazna, világot látna, nyüzsögne, ugyan miért ne tehetnék meg, hogy néha külön töltik a pihenésüket? Csak azért, mert másoknak ez nem tetszik? Ha a pár egyik fele aktívabb, hagyni kell utazni. Ma már nem kell mindenáron megfelelni a látszatnak és a társadalmi elvárásoknak. Kinek jó az, ha gúzsba van kötve, csak azért, mert az az elvárás?

Ha egy pár közt tökéletes a bizalom, nyugodtan megtehetik,  hogy alkalmanként külön töltenek időt.

Külön szoba éjszakára
Ez már valamivel gyakoribb jelenség, főleg azoknál a pároknál, ahol az egyik fél nagyon horkol, valamiért mégsem általánosan elfogadott. Tény, hogy egy kapcsolatot megszilárdíthat, ha a pár egymás mellett alszik, ám ha a párnak úgy kényelmes, hogy külön szobában alszanak, és ez mindkettőjüknek megfelel, nem fog törést okozni a felek közt. A párkapcsolat minősége nem azon múlik, együtt alszik-e a pár. A kipihentség, jó közérzet, közös döntés, egyetértés és a jó kommunikáció sokkal fontosabb.

Barátok a másik nemből
Nem ördogtől való dolog, ha a pár tagjainak van ellenkező nemű barátja, mégis, sokan ellenzik, nem nézik jó szemmel. Ráadásul többnyire a rosszindulatú feltételezéseknek köszönhetően állandó gyanakvásra ad okot. Az ellenkező neműek közötti kapcsolatba nem kellene mindenáron erotikát képzelni, és rosszat feltételezni. Ugyanakkor előnye is van, hiszen tágíthatja a nézőpontokat, bővítheti az ismereteket. Még abban is segíthet, hogy a pár jobban megértse egymást. Persze ez is csak akkor működőképes, ha a bizalom töretlen. Ám egy jó kapcsolatban ez alap kell, hogy legyen.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.