8 önpusztító magatartási forma, amit akkor se kövess el, ha félsz az egyedülléttől

Tásadalmunk már-már megszállottan kapcsolatpárti. Számtalan dolog (ünnep, szertartás, szokás) támogatja a mindennapokban a kapcsolatokat, és helyezi hátrányba az egyedülállókat. Éppen ezért az egyedülálló emberek gyakran szembesülnek kíváncsi és elítélő kérdésekkel a kapcsolati státuszukról.

Talán ennek is köszönhető, hogy sokan kudarcként élik meg, ha nincsen párjuk, és mindenáron igyekeznek elkerülni az egyedülálló státuszt. Akár még önmaguk elnyomásával is.

Gyakori, hogy az egyedülléttől való félelem negatív érzésekhez és önpusztító magatartáshoz vezet, és végül pont ez az, ami visszatarthatja az egészséges, boldog életviteltől és az értékes kapcsolat megtalálásától azt, aki arra törekedne.

Íme 8 káros szokás, önpusztító magatartási forma, amit gyakran elkövet az egyedülléttől rettegő:

1. Soha nem utasít vissza meghívást

Pedig nem akar elmenni, mert aki hívja, az számára érdektelen. Ám a fejében egyedülállónak lenni kudarcot, szomorúságot, magányt és mindenféle negatív dolgot jelent. Ez tudat pedig alatt arra készteti, hogy olyan dolgot is megtegyen, amihez nincs kedve, de amivel esélyt lát arra, hogy kapcsolatba kerülhessen.

2. Bűnösnek érzi magát, amikor nem randevúzik

Nincs randevú? Nincs esély a párkapcsolatra? A mániákusan társra vágyó ilyenkor bepánikol. Szinte mintha időzítő ketyegne, hogy azonnal ismerkedni kell…
Még akkor is, amikor szakítás után időre lenne szüksége a regenerálódáshoz, még akkor is úgy dönt, hogy azonnal új emberekkel kell találkozni és új kapcsolatokat kiépíteni.

Az egyedülállóság számára egy szörnyű probléma, amit azonnal meg kell oldani. Nem tudja egyáltalán élvezni az egyedül töltött időt, így…

3. Mindig randevúzik

Csak akkor érzi jól magát, ha randevúzik, találkozik vagy beszélget valakivel, mert ez azt jelenti, hogy lehetősége van kapcsolatot létesíteni. Ha nincsenek romantikus interakciói, akkor az örök egyedülállóságtól való félelem túl valóságos lesz, ezért a randevúkat érzelmi serkentőként alkalmazza.

4. Ugrál egyik kapcsolatból a másikba

Számára az alapértelmezett állapot az, ha valakivel van.

Szakítás után nem adja meg magának az időt a gyógyulásra. A barátokhoz fordul támogatásért és kényelemért. Öntudatlanul elsajátította már régen annak a művészetét, hogy aktív hódolóit karnyújtásnyira tartsa, és közelebb húzza magához, amikor visszatér a húspiacra.

Kevésbé fontos számára, ki kompatibilis vele, sokkal fontosabb az, hogy ki szeretné legjobban őt. Belemegy a kapcsolatba, bármilyen is a másik, és az aggódó érzései átmenetileg elhallgatnak.

5. Azt akarja, hogy mindenki szeresse

Retteg az elutasítástól és a kudarctól, tehát azt akarja, hogy az emberek kedveljék. Mindenáron igyekszik is elkerülni a konfliktusokat. Nem mond semmire nemet. Ha párkapcsolatban él, akkor ideje nagy részét azzal tölti, hogy partnerét boldoggá tegye, anélkül, hogy a saját igényeire gondolna. Amikor a partnere ideges valami miatt, hibáztatja magát, és igyekszik mindenképpen megoldást találni.

6. Soha nem szól önmagáért

Ha párkapcsolatban él, és elhanyagoltnak érzi magát, olyannak, aki semmiféle tiszteletet nem kap párjától, ő akkor sem szól. Fél a konfliktustól, ami még a végén szakításhoz vezetne. Inkább szőnyeg alá söpri a problémáit, csak nehogy egyedül maradjon.

Rosszabb esetben még kifogásokat is keres partnerének rossz viselkedése miatt, és tagadja a kapcsolat mérgező állapotát, mert szerinte még egy rossz kapcsolat is jobb az egyedülállóságnál.

Ebből következik, hogy…

7. A rossz kapcsolatokban sokkal tovább marad, mint kellene

Inkább valakivel, mint senkivel.

Azt mondogatja magának, hogy rendben van a bántalmazás, az elhanyagoltság és megbántott érzések. Állítja magának, hogy a kapcsolat mindig kemény munka, és az embereknek ki kell tartaniuk ahelyett, hogy azonnal szakítanának egymással.

Nem tudja elképzelni az életet egy szakítás után. 

8. Soha nem csinál olyan dolgokat, amiket valójában szeretne

Lehet, hogy arról álmodozik, hogy szabad művész, aki járja a világot, de soha nem követi ezeket az álmokat, mert attól tart, hogy ha az álmait követi, nem lesz esélye egy kapcsolatra.

Van elképzelése arról, hogy mit jelent partnernek, férjnek / feleségnek lenni, tehát nem tesz semmi olyat, ami eltér ettől az ideális képtől.

Mivel fél az elutasítástól, és azt akarja, hogy az emberek kedveljék, önmagának egy olyan verzióját mutatja másoknak, amiről úgy gondolja, ideális, amiől azt hiszi, a másik azt akarja látni, miközben valódi énjét egyre mélyebbre rejti. A társ vagy társjelölt igényeit és preferenciáit a sajátja elé helyezi, másokba fekteti az idejét ahelyett, hogy valóban olyan dolgokat tenne, amiket valóban akarna.

Így pusztítja el végül önmagát, és áldoz fel mindent egy kapcsolatért, ami sosem lesz az igazi, a tényleg számára megfelelő.

Te ne kövesd el ezt a hibát…

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.