Etyek történelme Bauer Barbara tolla nyomán – könyvajánló A fekete rózsához

Eddig, amikor Bauer Barbarától olvastam egy-egy regényt, mindig arra gondoltam, túl sok ez nekem. Sok a fájdalomból, beleélésből, sok az öröm és a bánat könnyeiből. Minden történetétől túlcsordultam eddig, de soha még annyira, mint A fekete rózsától.

Azt mondják, fekete rózsa nem létezik… A színe fények játéka, árnyalatok keltette látszat. Valójában karmazsinvörös. A legmélyebb bordó amit érzékelni lehet, teltsége elnyel minden más árnyalatot…

... megemelte a poharát és egy könnyed mozdulattal megforgatta benne az italt, ami felszaladt a pohár falára, majd, amikor a lendület elveszett, visszatáncolt a kehely fenekére.

Többször jelenik meg a fekete rózsa Bauer Barbara legújabb regényében; és ez a szín, ez a motívum azt hiszem képviseli mindazt, amit az írónő bele akart foglalni 302 oldalba. A fekete rózsa színe mindig azt tükrözi, ami belülről kitölt minket.

A legmélyebb érzelmeket: a magányt, a várakozást, a reményt és reménytelenséget, a szeretetet és a szerelmet. A kétségbeesést és a félelmet, a dühöt és a legmagasabban szárnyaló boldogságot. Az élet lényegét és körforgását egyben. Mindazt, ami mellett a hétköznapokban rendszerint elmegyünk anélkül, hogy fontosságát észrevennénk.

A várakozás lelassította az időt, elfojtotta a nevetést, elvette az ételek ízét. Minden kiüresedett, a megszokott hétköznapok átmenetivé  váltak, bármibe is fogtunk, az ideiglenesnek tűnt.

Ez a történet több mint Sommer Anna története. Több mint érzékletes, húsbavágó leírás a második világháború Magyarországra, vagy Etyekre ható borzalmairól. Több a történelemnél, a bornál, de a szőlőnél is.

Ennek a könyvnek illata van. És színe is.

Szippantható belőle az élet, a halál – mely szintén az életünk része. Vörös, bordó és átható zöld, gyümölcsösen frissítő és néhol kesernyésen rémítő.

Volt, aki neki örült, mások a reménynek, amit magával hozott. Ha ő hazatér, talán mások is jönnek majd.
Fotó: Fortepan / Miklós Lajos

Bauer Barbara tollal szőtte meg sokak emlékeit: az időt, mely időről időre szétszabdalt, elszakított egymástól családokat, majd ismét egybefonta tagjait. Mert mi a lényege az időnek? Semmi más, csak a természetes körforgás: az élet és halál közt.

Azért fantasztikus olvasni ezt az alkotást, mert többet tanít a legjobb történelemkönyveknél is. Nagyszüleink, dédszüleink mesélnek a sorok között. Úgy köt minket össze Barbara a múlttal, hogy abból homályba veszett hagyományainkat, legfontosabb értékeinket tanulhatjuk és élhetjük újra.

... apám csak legyintett... Azt mondta, hogy ezeknek a nőknek városi ízlésük van, nekünk viszont falusi szívünk, és ez utóbbi sokkal szebbé teszi az asszonyokat.

Ízeket, élményeket kapunk: csupa olyan dolgot, melyek a világon a legtermészetesebbek. Időutazáson vehetünk részt és mindezt úgy, hogy a legmélyebb zsigereinkből törnek elő a múlt mozaikos emlékképei. Hogy milyen volt az életért élni, milyen a valódi szerelem és hogyan festenek hagyományaink és múltunk valódi színei.

Az életnek hangjai, ízei, illatai, szagai vannak.

Íze, mint a daráé és a friss tejé. Olvasás közben nyelvünkön érződik a zsíron sült hagyma, a friss tej és a hirtelen sült karamell. Halljuk a domb közt futó patak csobogását, aztán egy bomba robbanását. Torkunkat és gyomrunkat egyszer a félelem és a düh szorítja gúzsba, aztán megkönnyebbülten sóhajtunk fel, mert végül értelmet nyer minden.

Az ő világa zárt. Gyermeki. Nem érdekli, mi van kint. A boldogság benne van... Olyannak érzi az ízét, olyannak látja a színét, úgy mosolyog rá, amilyen ő maga. A felnőtt is így tehetne, de nem teszi, elveszíti ezt a képességét. Valahol menet közben maga mögött hagyja a hitét...
Fotó: Fortepan / Fortepan

Annus a szemünk láttára cseperedik szertelen kislányból bátor, felnőtt nővé, aki megtalálja először önmagát, majd a szerelmet is, és etyeki parasztházukból eljut a várva-várt és megérdemelt boldogságig az Öreghegyre, a Vénembernél.

„A faluban azt beszélik, hogy Andris nagyapja, a szőlőhegyen remeteéletet élő Vénember, különleges bort tud készíteni. Olyan bort, amelyben nemcsak az van benne, aki készítette, de az is, aki issza. Talán még a jövendőt is meglátja, aki kortyol belőle. Egyszer Annus is megkóstolta. Lehet, hogy ezért tűnik fel előtte újra meg újra egy fekete márványlap, belevésett nevekkel, köztük azéval, akit mindenkinél jobban szeret?”

A borban benne van, aki issza, és benne van az is, aki készítette. Az egész év hangulata, öröme és bánata. Fagyok, eső és aszály, óriási viharok, akár háborúk, születés, halál, minden ami a borász lelkét nyomta, és mindaz ami boldoggá tette.

A fekete rózsa szól családról, bánatról, az értelmetlen háború veszteségeiről és mindarról, ami közös a magyar, sváb, zsidó, székely és bármely egyéb nemzetiségű emberekben. Nem is gondolnánk, de számtalan közös pont van bennünk. Erre tanítottak minket anyáink és apáink, nagy-, és dédszüleink, és tanít minket most is, emlékükön keresztül a múlt.

A regény egy csodás, valóságos mese, melybe mi is belecsöppenünk, és megtanulunk magyarnak lenni. Embernek lenni – szeretettel, félelemmel, várakozással, reménnyel és küzdelemmel.