7 mód, hogy a dolgozó anyák egyensúlyt teremtsenek a munka és a család közt (és boldogok lehessenek)

A dolgozó anyukáknak nehéz. A munka és a család iránti teljes elkötelezettség lehetetlen feladat, a dolgozó anyáknak mégis igyekezniük kell megfelelni ennek a kihívásnak. Ez kimerítő és hálátlan lehet, mivel gyakran tűnik úgy, hogy vagy dolgozó nőként vagy édesanyaként nem sikerül teljes egészében jelen lenni. Ennek nem kell így lennie.

Lehetséges teljes munkaidős karrier aktív anyai szerepvállalás mellett, ha a nő megtalálja a megfelelő egyensúlyt.

Ehhez hoztunk segítségül néhány tippet, hátha tudunk segíteni a zsonglőrködésben:

1. El kell engedni az anyai bűntudatot

Az anyákat gyakran ítélik el, amiért „elhagyják” gyermekeiket, amikor teljes munkaidőben visszatérnek dolgozni. 

Vannak nők, akiknek nincs lehetősége otthon maradni, míg mások úgy döntenek, hogy visszamennek dolgozni, mert nem akarják feladni karrierjüket. Bármi legyen is az ok, a dolgozó anya döntését tiszteletben kell tartani.

Annak az anyának pedig, aki a szíve mélyén bűnösnek érzi magát a döntése miatt, a bűntudatát el kell engednie. Helyette jobb, ha azokra a pozitív dolgokra koncentrál, amelyekkel a munkája hozzájárul a család jólétéhez. Legyen biztos abban, hogy egész családjának, beleértve önmagát is, a legjobb megoldást választotta, s ha ez így van, és elégedett az anya, elégedett lesz a gyermek is.

2. Kell a megbízható gyerekfelügyelet

Annak tudata, hogy gyermekét gondosan, megfelelően és nagy szeretettel gondozzák, elengedhetetlen ahhoz, hogy egy anya nyugodtan tudjon dolgozni. Kell egy nagyszerű bölcsöde, dadus vagy valaki, akiben tökéletesen meg lehet bízni. Ha van rá lehetőség, lehet kérni a nap folyamán fényképeket a kicsiről, ez is sokat segíthet az anyának.

3. Csökkenteni kell a zavaró tényezőket és az időpazarlást

Az idő roppant értékes árucikk, ha az ember dolgozó anya.

A munkahelyen ügyelni kell arra, hogy jusson idő a munkatársakra, a munkahelyi kapcsolatokra, ha ez befolyásolja a termelékenységet. Érdemes azonban korlátozni a hosszú ebédszüneteket és az internetezést, hogy a lehető legtöbbet ki lehessen hozni a munkaidőből.

Otthon viszont a telefon vagy a tévé helyett fontosabb a partnerre és a gyermekre koncentrálni, és minőségi időt együtt tölteni.

Az a mentális teher, amit a dolgozó anyáknak vállalniuk kell, olyan felelősség, amit senki más nem érthet meg. Anyaként is és dolgozó nőként is számtalan dolgot kell észben tartani. Tervezők, alkalmazások és egyéb források segítségével nyomon követhetők a soha véget nem érő tennivalók, így a mentális súly egy része elengedhető.

4. Legyen megosztva a házimunka

A házimunka terhe nem eshet kizárólag a nő vállára. Ez egy olyan terület, amiben a partner könnyedén segíthet. Ha gyerekek idősebbek, lehet rájuk is feladatot osztani, hogy aktív szerepet töltsenek be a családban, és kivegyék a részük a családi feladatokból.

5. Kevesebb igen!

Nem kell minden egyes meghívásra vagy munkán kívüli tevékenységre igent mondani, ha ez több szorongást, mint élvezetet okoz. Ugyanez igaz a gyerekprogramokra is. Ki kell választani azokat a tevékenységeket, amiknek a gyermek leginkább örülni fog. Ne érezze magát egy anya se rosszul, ha nemet mond egyes dolgokra. Kell jutnia időnek a szükséges pihenésre is.

6. Az elvárások csökkentése

Nagy a nyomás az anyákon: egészséges és finom ételeket kell főzni naponta, tökéletesen tiszta házat kell fenntartani és tökéletes szülőnek kell lenni. Ezek azonban mind olyan elvárások, amiket az anya maga felé támaszt. Senki más nem követel annyit, mint ő maga.

Az, aki csökkenti az elvárásait, észre fogja venni, hogy sok felesleges stressz megszüntethető.

A háznak NEM kell makulátlannak lennie minden alkalommal, amikor egy vendég átjön, különösen, ha a vendégnek is vannak gyermekei.

A sütit meg is lehet vásárolni, nem kell mindenáron megsütni. A mindennapi házi készítésű ételek pedig nagyszerűek, de a maradékok és a mirelit ételek is beválhatnak olykor.

7. Boldog otthon – boldog kapcsolat

A boldog otthon kulcsa a boldog házasság. Fontos prioritássá tenni a házasságot vagy kapcsolatot, mert ez hatalmas hatással lesz minden másra.

Ha lehetséges, legyen olykor rendes randevú, és legyenek olyan közös programok, amiket a pár mindkét tagja emberként, s nem szülőként élvez. Változatos programok, tartalmas beszélgetések hasznára válnak a kapcsolatnak, s nem engedik a szülőség oltárán kihúnyni a lángot.

Lehet-e egy dolgozó anyának egyszerre sikeres karrierje és kielégítő családi élete?

Természetesen!

Lehet, hogy nem úgy néz ki, ahogyan eredetileg a legtöbb anya elképzeli, de nem baj. Lényeg, hogy igyekezni kell egyensúlyt tartani, és ki kell aknázni az örömöket is, a nehézségek mellett.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.