A depresszió jelei, amit sose hagyjunk figyelmen kívül

Az életünkben vannak boldogtalanabb vagy csak szomorkásabb időszakok. Viszont ha ezek hosszabb ideig tartanak, mint egy normális rossz hangulat, akkor semmiképpen sem elhanyagolható a jelenség, érdemes foglalkozni vele.

A depresszió figyelmeztető jeleit sose söpörjük a szőnyeg alá: sem a barátaink, sem a családtagjaink, de a saját esetünkben sem.

Íme a tünetek, amiket felismerve gyanakvók lehetünk:

Ingerlékenység
Ha a szeretted az adott  napi feladattól frusztrált lesz és az egyszerű dolgok is komoly kitöréshez vezetnek, amelyek korántsem érik meg ezt a felindulást, a körülötte lévő emberek pedig tojáshéjon járkálnak, csakhogy nehogy újabb lavinát indítsanak el, és ez egyre gyakoribb, figyelj oda!

Alvási nehézségek
A depresszió másik jele lehet a krónikus alvási probléma vagy álmatlanság. Még ha az illető fáradt is, akkor is nehezére esik az elalvás, vagy maga az alvás. A reggeli felkelés kész kínszenvedés és alig várja az estét, hogy újra az ágyba fekhessen. Az érdektelenség, a motiváció hiánya akár több napig tartó ágyban fekvésre késztetheti a depressziós embert.

A sürgetés hiánya pedig elmagányosodáshoz és állandó otthon üléshez vezet.

Fáradékonyság és kimerültség
A depresszió felemészti az energiatartalékokat, és a depressziós személy végtelenül kimerültnek érzi magát. A legtöbben ezt a munkahelyi túlterheltségnek tudják be, pedig komolyabb dolog is lehet a háttérben.

Szélsőséges hangulati ingadozások és robbanások
Ha a környezetedben valakinél az érzelmi hullámok, a szélsőséges hangulati ingadozások és kitörések gyorsan felváltják a normál kedvet, ha gyakran haragos és nagyon gyorsan felháborodik mindenen, kezdj el gyanakodni. A depressziós emberre ugyanis jellemző, hogyaz életről azt gondolja, tisztességtelen és vannak, akik kivételezettek. Ez párosul nagyfokú negatív hozzáállással és negatív gondolkodással.

EZ IS ÉRDEKELHET: 5+1 EGYSZERŰ MONDAT, AMIVEL POZITÍV HATÁST ÉRHETSZ EL MÁSOKBAN

Alacsony önértékelés és önbizalom
A depresszióval küzdő egyén önmagát értéktelennek titulálja és az alacsony önbizalma miatt szinte eltaszítja magát a barátoktól és a családtól. Mindenkinek szüksége van néhanapján egy kis énidőre vagy magányra, de a társadalomtól való túlzott elvonulás már intő jel lehet.

Bűntudat
A depressziós emberre jellemző lehet a bűntudat is. Ilyenkor olyan esemény vagy trauma áll a háttérben, ami a mai napig kihat az életére, és amin nem tud túllépni, emiatt pedig bűntudat marcangolja.

Feledékenység, a dolgok elvesztése
A lakáskulcs elhagyása lehet szimplán szeleburdiság is, mégis a dolgok folyamatos elhagyása, bizonyos megbeszélt események elfelejtése utalhat komolyabb depressziós tünetekre is.

Az evési szokások megváltozása
Ez megnyilvánulhat túlzott evésben vagy az étvágy elvesztésében. Előbbi tovább rontja az egyén önértékelését, hiszen a testzsír megnövekedése kihat a külső megjelenésre.

Az étvágytalanság fizikai megnyilvánulása a gyors és indokolatlan súlyvesztés.

A koncentráció elvesztése
A depresszióban élő ember gyakran nem képesek összpontosítani a napi feladatokra. Gyorsan elveszítik az érdeklődést, figyelmen kívül hagynak dolgokat és már az önellátást is elhanyagolja.

Bárki mondhatja, hogy a fenti lista több pontját tapasztalja a saját bőrén. Természetes is, hiszen bárkinek lehet stresszes hete, amikor ingerültebb, egy rossz időszaka, ami a kedvét szegi, egy esemény, ami kihat az evésére és az alvására. Ettől azonban még nem depressziós.

A fenti tünetek hosszú távú és együttes fennállása fogalmazhatja meg bennünk a kérdést, hogy vajon szükség van-e külső segítségre?

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.