Magányos vagy? Ez az 5 dolog segít leküzdeni!

Ahogy a technológia fejlődik, egyre több lehetőség van arra, hogy az emberek kapcsolatokat építsenek ki anélkül, hogy valaha találkoztak volna. Ennek ellenére azok, akik egyedül élnek, hihetetlenül magányosnak érezhetik magukat, ugyanis a közösségi médiában nem látnak mást, mint azt, hogy az összes ismerős kapcsolatban él, házasodik, gyereket vállal, boldog.

Miközben ők…

Pedig nincs a világon semmi baj azokkal sem, akik nem kapcsolatban élnek. Az egyedülálló és magányos két nagyon különböző dolog. Sokaknak nincs is gondja azzal, hogy egyedül él, mások azonban teljesen elszigetelődnek, és magányosnak, kirekesztettnek érzik magukat.

Annak, aki ez utóbbi kategóriába tartozik, mindenképpen kezdenie kell a helyzettel valamit.

Az emberekkel való kapcsolattartás nélkülözhetetlen mentális és fizikai jólétünk szempontjából. Fel kell ismerni, hogy még ha egyedül is él valaki, soha nincs olyan elszigeteltségben, mint ahogyan érzi magát – ez az első lépés a magány leküzdése felé.

Ha az első lépés megvan, jöhet a többi. Mi most 5 tippet gyűjtöttünk össze:

1. Hívj meg barátokat minden ok nélkül

Csak azért, mert egyedül élsz, és a lakásod kicsit zsúfolt ha többen tartózkodnak benne, még nem jelenti azt, hogy nem hívhatsz meg embereket. Rengeteg ember érzi magát magányosnak, biztosan sok olyan is van, aki nagyon örülne egy meghívásnak – csak úgy spontán is, minden alkalom nélkül. Lehet egy jót beszélgetni, borozni, játszani.

Nem érzed magad alkalmasnak emberek fogadására? Vásárolj több széket és evőeszközöket, így motiváltabb és felkészültebb leszel. Aztán csak ugorj fejest – nem fogod megbánni!

EZ IS ÉRDEKELHET: 8 DOLOG, AMIRE A SIKERES EMBEREK NEM VESZTEGETNEK IDŐT

2. Mondj igent gyakrabban a meghívásokra!

Te hívsz, vagy téged hívnak, mindegyik nagyszerű. Ha téged hívnak, mondj igent. Még akkor is, ha úgy érzed, nincs semmi kedved. Csak elindulni nehéz, a hangulat megjön, amikor ott vagy. Rossz szokás, hogy az ember automatikusan elzárkózik, és fáradtságra hivatkozva otthon marad. Szokj le erről a rossz szokásról, és ne húzd ki magad a meghívások alól. Mondj igent, annak ellenére, hogy talán nem ismersz mindenkit. Használd a bulikat kapcsolatok építésére. Ki tudja, milyen emberekkel találkozhatsz!

Minél gyakrabban mész közösségbe, annál könnyebben fogsz kijutni a magányból, minél inkább magadban maradsz, annál nehezebb lesz kitörni az elszigeteltségbuborékból.

3. A közösségi média nem fog segíteni

A Facebookon, az Instagramon vagy más közösségi média bejegyzéseken átgörgetve úgy érezheted, hogy kapcsolatban állsz barátokkal, de ez nagyon átmeneti megkönnyebbülés. A közösségi média nem elég ahhoz, hogy megbirkózz a magánnyal, és valójában a kilépés után még elszigeteltebbnek érezheted magad, ami egészségtelen függőséget okozhat.

Ne feledd, hogy az elszigeteltség és a magány gyógyításának kulcsa a valódi kapcsolatok kialakítása. Igen, a valódi kapcsolatokat nehezebb létrehozni és fenntartani, ám semmi nem jobb, mint nevetni, átölelni és minőségi időt tölteni valakivel, aki érdekel.

4. Igen, egyedül is ehetsz

Lehet, hogy kényelmetlenül érzed megad, mikor először ülsz be valahova egyedül enni, vagy meginni egy kávét, de ez ne legyen kifogás. Találtál egy új éttermet, amelyiket szívesen kipróbálnád? Csináld! Van olyan kedvenc helyed, ahol szeretsz enni, de nem találsz senkit, akivel elmehetnél? Menj egyedül!

Vigyél magaddal egy könyvet, ha kényelmetlenül érzed magad, de ne feledd, bármikor kialakulhat egy szemkontaktus, egy kis beszélgetés bárkivel. A kedvenc kávézódban még akár ismerős arcokra is bukkanhatsz, vagy elbeszélgethetsz a személyzettel, akik lehet, hogy fel is ismernek téged, ha többször jártál már ott régen. Egy kis bátorság, kalandvágy és ki tudja milyen új ismerettségeket köthetsz egy ebéd során.

5. Menj ki a szabadba

A krónikus magány gyakran együtt jár a depresszióval, és elnyelheti a motivációdat, hogy csinálj valamit, bármit a tv bámulásán kívül.

Nincs semmi baj egy-egy jó filmmel, de túl sok időt eltölteni egyedül a lakásban egészségtelen és semmi mást nem fog eredményezni, mint hogy nő a magányérzeted. Tehát kifelé. Menj ki a szabadba, ki a levegőre! Sétálj a környéken, látogass el a helyi kávézóba. Ha csak mások közelében tartózkodsz, még ha nem is beszélsz velük, akkor is kevésbé fogod elszigeteltnek érezni magad.

EZ IS ÉRDEKELHET: ÍGY TALÁLJ ÖNMAGADRA

+1. Ne félj szakmai segítséget kérni

Előfordulhat, hogy a magányod mélyebb annál, hogy feloldható lenne egy kis baráti összejövetellel. Lehetnek mélyebb gondok. Lehet, hogy társadalom okozta szorongással vagy más olyan problémával küzdesz, amely megakadályozza, hogy mások felé fordulj. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz egyedül megbirkózni a magánnyal, ne félj segítséget keresni. A terapeuták segítenek kezelni a mélyebben rejtőző gondokat. Nincs semmi szégyellnivaló abban, ha valaki segítséget kér.

Az egészség és a boldogság mindenkinek jár, és az is, hogy az általunk kívánt életet éljük – akár egyedül, akár nem.