Nem tudsz aludni? Ez az 5 vitamin, ásványi anyag hiányzik a szervezetedből!

Rosszul alszol? Csak forgolódsz, vergődsz, nem jön álom a szemedre? Hiányzik egy igazán jó alvás?
Ha hiszed, ha nem, a pihentető alvás nagyban függ a vitaminok jelenlététől a testedben. A hiányuk okozhat zaklatottságot, alvászavarokat éjszaka.

Ez az öt vitamin, ásványi anyag befolyásolja az elégedettségedet:

1. Vas

A vas hiánya nyugtalan láb szindrómát okozhat, ami éjjel fájdalommal is járhat. Ilyenkor intenzív késztetést érzel, hogy mozgasd a lábadat. Vannak súlyosabb és enyhébb verziói, de általánosságban elmondható, hogy a nőknél gyakoribb. Ha súlyosnak és nagyon gyakorinak érzed, mindenképp fordulj vele orvoshoz, mert a vaspótlás nem minden esetben kezeli, ugyanis előfordulhat, hogy más rendellenességek miatt áll fenn.
Ételek, amelyek vasat tartalmaznak: gabonák, magvak, húsok, tejtermékek, tojás, gyümölcsök, zöldségek

Figyelem! Ha nem fogyasztunk melléjük elegendő C-vitamint, nem szívódnak fel teljesen!

EZ IS ÉRDEKELHET: GONDOLTAD VOLNA…? TÉVHITEK, AMIK A SIKERTELEN DIÉTA MÖGÖTT ÁLLNAK

2. B-vitamin

Ennek a vitaminnak nagyon nagy szerepe van az immunrendszered, a központi idegrendszered működéséhez, és a bőröd szépségét is nagyban befolyásolja. Ha nincs elég belőle a szervezetedben, akkor oda a nyugodt alvásod, a jó közérzeted, de akár depresszióhoz is vezethet hiánya.
Ételek, amelyek tartalmazzák: tojás, tejtermékek, májak, búzakorpa, zöld levelek, lazac, hüvelyesek, húsok, tengeri gyümölcsök

3. Kálium

A kálium segít azoknak, akiknek alvási nehézségei vannak. Ezt a tudósok is bizonyították. Hatására az alvás mélyebb és folyamatosabb, nem ébredünk állandóan, így kipihentebbek leszünk. Ezért az alvási problémákkal küzdőknek tanácsos lefekvés előtt olyan élelmiszert fogyasztani, ami tartalmaz káliumot. 
Ételek, amelyek tartalmazzák: banán, paradicsomszósz, görögdinnye, cékla, fehér burgonya, édes burgonya, fekete bab, spenót

4. E-vitamin

Ennek a vitaminnak tényleg nagyon fontos szerepe van abban, hogy végre aludhass egy jót. Az immunrendszer működésében, az öregedés lassításában, a koleszterin szint szabályozásában és még rengeteg fontos dologbanvan kiemelt szerepe. Tudósok szerint az E-vitamin hiánya is nyugtalan láb szindrómát okoz, amiről fentebb már írtunk. Zsírban oldódó vitamin, tehát olyan ételekhez kell fordulnod érte, amelyekben telítetlen zsírok vannak. A feldolgozott ételekben nagyon kevés ez a vitamin.
Ételek, amelyek tartalmazzák: paradicsom, zöld saláta, avokádó, spárga,káposzta, bogyók, gyógynövények, mint pl. berkenye, csipke, homoktövis.

5. Magnézium

Ez a vitamin melatonint tartalmaz, amely segít a tested, az izmaid ellazulásában, ezáltal az elalvásban, valamint a központi idegrendszer pihenésében. Nem beszélve arról, hogy a szervezetben lezajló több mint 300 anyagcsere folyamatra is hatással van! Fáradtnak érzed magad, kimerültnek, olykor idegesnek, feszültnek, nem tudsz koncentrálni? Esetleg gyakran fáj a fejed? Izomgörcsre ébredsz az éjszaka közepén? Akkor valószínűleg nincs elég magnézium a szervezetedben!
Ételek, amelyek tartalmazzák: olajos magvak, hüvelyesek, leveles zöldségek, gabonák, gyümölcsök, halak

Láthatod, sokkal jobbat alszol, ha a fenti öt vitaminból elegendő jut a szervezetedbe, nem árt tehát már csak ezért is odafigyelni arra, mit eszel!

EZ IS ÉRDEKELHET: 8 TIPP, HOGY DIÉTA NÉLKÜL FOGYJ


Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.