A 16+1 legjobb romantikus film – 1980-2020-ig

Ki ne lenne oda a vígjátékokért, főleg, ha romantikával van fűszerezve? Persze lehet mondani, hogy ezek a filmek sokszor teljesen abszolút képeket hoznak a kapcsolatokról, amelyek a való életben nem állják meg feltétlenül a helyüket. Bár így is sokszor bólintunk közben, hogy igen, ez vagy az a jelenet már velünk, vagy a barátnőnkkel is előfordult.

Akár szeretjük ezeket a mozikat, akár nem, le kell szögeznünk: újra és újra le vannak játszva, és előveszik őket az emberek milliói naponta, hogy megnézzék őket.

Egy felmérés szerint a megkérdezett több száz résztvevő 88%-a bizony szereti ezt a műfajt.

Ha te is közéjük tartozol, most összeválogattuk neked a legeslegeket, hogy egy popcorn társaságában kellemesen üthesd el az időt.

1. 1983: Lány a Völgyből : Egy fiatalokról szóló, amolyan Rómeó és Júlia sztori ez – a punk rock kedvelője, Nicholas Cage beleszeret a népszerű, gazdag lányba a suliban (Deborah Foreman). Nicholas Cage fiatalon? Szerintünk megéri belekukkantani.

2. 1985: Nulladik óra: Amerikai játékfilm, egy cseppnyi drámával keverve. Egy hideg szombat reggel öt diák tölti büntetését az előkelő középiskola könyvtárában: a jó sportoló, a punk, az úrilány, a családi gondokkal küszködő tolvaj és az iskola esze, a csodagyerek. A nap folyamán ez az öt, szinte idegen ember ráébred arra, hogy sokkal több bennük a közös, mint azt valaha is álmodták.

3. 1989: Harry és Sally: Meg Ryan és Billy Crystal segítségével tovább megyünk a főiskolai évekre, és azután még előremegyünk pár évet, így követjük nyomon kettejük kapcsolatát. A film fő kérdése, hogy vajon lehet-e barátság férfi és nő között, és a szex tönkreteszi-e ezt?

Fotó: IMDb

4. 1990: Micsoda nő: Szerintünk senkinek sem kell bemutatni Julia Roberts ikonikus filmjét, de ha mégis, akkor gyorsan összefoglaljuk: Richard Gere jóképű üzletember, azonban teljesen boldogtalan. Los Angeles utcájáról felszedi a gyönyörű prostit, hogy eltöltsenek egy felhőtlen éjszakát. Ám az egy éjszakából több lesz, és teljesen felborítják egymás életét. Ha még nem láttad, mindenképp pótold!

5. 1997: Álljon meg a nászmenet: Megint Julia, de ezúttal Cameron Diaz is csatlakozik, mint egy férfi- nő barátság ,,tönkretevője”, aki hozzámegy Julia legjobb barátjához. Persze mit tehetne olyankor a nő, ha rádöbben, hogy szerelmes a férfiba? Megpróbálja féltékennyé tenni, hogy őt vezessék oltár elé. Oltári egy film!

6. 1999: 10 dolog, amit utálok benned: Shakespeare Makrancos hölgyének film feldolgozásában a fiatal Heath Ledger játssza a rebellis középsulis fiút, akinek felkelti érdeklődését az erősen feminista Julia Stiles karaktere. A filmben nem csak az ő kapcsolatukra van erősen helyezve a hangsúly, hanem két lánytestvér ellentétére és világnézetük különbözőségére is. Szeretjük!

Fotó: IMDb

7. 1999: Sztárom a párom: Nem mehetünk el szintén ebben az évben bemutatott Julia Roberts és Hugh Grant romantikája mellett sem. Julia a sztár, Hugh pedig csak egy könyvesboltos, hétköznapi ember. Nem is mondunk mást, kivéve egy mondatot a filmből: „Csak egy lány vagyok, aki itt áll egy fiú előtt, és arra kéri, szeresse őt”. Szerintünk meg kell nézni!

8. 2001: Szeretném, ha szeretnél: Ha eddig nem tudtad elképzelni, hogyan tud vibrálni Jennifer Lopez és Matthew McConaughey a filmvásznon, akkor megsúgjuk: nagyon. Van itt esküvőszervezés, szerelmi háromszög, na és szuper színészi alakítások.

9. 2001: Bridget Jones naplója: Na, őt tucatszor is elő tudjuk venni, meg tudjuk nézni, és mindannyiszor nevetünk is rajta. Nem csak azért, mert a Renée Zellweger által alakított főszereplő sokszor hasonlít hozzánk, hanem mert pontosan azt keresi, amit mi is: az igaz szerelmet. Ugyanúgy hibázik, és ugyanúgy elmélkedik az élet nagy dolgain, miközben végig mulattat. Imádjuk!

Fotó: IMDb

10. 2002: Bazi nagy görög lagzi: Komédia a javából! Minden apa azt szeretné, ha a lánya egy jóképű, jómódú, okos férfihez menne feleségül. Ám egy görög apának az a fontos, hogy görög férfihez menjen feleségül kicsi lánya. Természetesen a férjjelölt nem lesz görög, és innen indul az igazi komédia!

11. 2003: Igazából szerelem: Ez a film is egy klasszikus, de azért két szóban leírjuk a témáját: a szerelem mindenkit megérint, életkort, rangot, családi állapotot figyelmen kívül hagyva. Londonban játszódik, sok szálon fut az esemény. Vannak könnyek, és boldog mosolyok, szenteste. Mi kellhet még egy tökéletes romantikus vígjátékhoz?

12. 2007: P.S I love you: Mindenidők legszomorúbb szerelmes történeteinek egyike, amit remélhetőleg nem csak ígérgetnek, és valóban kap folytatást, mert szeretni való. Hilaty Swank és Gerard Butler alakítása nem csak megindító és hihető az igaz, mély szerelemről, de olyan jó is, hogy sokszor meg lehet nézni, és még mindig tetszik. Zsepiket azért nem árt készíteni a popcorn mellé!

13. 2009: Nász-ajánlat: Főnök-beosztott viszony Sandra Bullock és Ryan Reynolds között, akik ki nem állhatják egymást, de a karrierjük érdekében mindent megtennének. Nem beszélve arról, hogy a főnökasszony illegálisan van az országban, tehát férjhez kell mennie, hogy maradhasson, a férfi pedig belemegy, hogy elvehesse a zöld kártyáért. Miközben egymás agyára mennek… Folytassuk, vagy inkább megnézitek?

Fotó: IMDb

14. 2013: Időről időre: A romantikához ezúttal fantázia is társul, amit nagyon szépen tálal nekünk Rachel McAdams és Domhnall Gleeson. A férfi ugyanis képes az időutazásra, amit arra használ, hogy elnyerje a lány szívét. Ám ahogy telik az idő, az élet hoz bánatot és szomorúságot is, és ezt a képességet ezeknek eltörlésére is megpróbálja használni, viszont így minden mást megváltoztat a múltban. Nagyon édes, romantikus, és sallangmentesre sikerült filmecske.

15. 2018: Mamma mia!: Gyönyörű Abba dalok, mesés görög táj, sok szép szerelmi szál és megannyi sztár. Ez a Mamma Mia második része, de mindkettőt meg kell nézni, hogy teljes legyen a kép. Utána egy napig biztos csak Abbát akarsz majd hallgatni.

16. 2019: Múlt karácsony: Kedvenc Targaryen-nünk, a sárkányok anyja most egy romantikus komédiában csillogtatja meg színészi tehetségét. Egy egész évben nyitva tartó karácsonyi boltban manóként keresi kenyerét, miközben találkozik egy férfival, aki felnyitja a szemét, és meghallgatja, mennyi rossz döntést hozott az életben. George Michael dalok fűszerezik, amiket eddig sosem hallottál, és Emma Thompson írta, aki már nem egyszer bizonyította, hogy színésznőként a legjobbak közé tartozik. Karácsony imádóknak ajánljuk!

+1: 2020: Emma: És hogy legyen egy kosztümös is a felsorolásban, íme a nagyszerű Jane Austen regényéből készült film, amely könnyű, humoros és romantikus, megfűszerezve korhű ruhákkal. A dúsgazdag Emma mindenkinek szeretné megtalálni a hozzá illő párt, miközben ő maga elég kacifántos úton találja meg a sajátját.

EZ IS ÉRDEKELHET: 5 FILM A NŐI ERŐRŐL – MERT MI SOSEM ADJUK FEL