Híres szerelmek- Aquitania Eleonóra és II. Henrik

A középkorban nagyon körültekintőek választottak párt maguknak az uralkodók és azok leányai. A politikai és egyházi tekintély, a vagyon megtartása nagy szerepet játszott a házasságkötés szempontjából. Aztán a két házasulandó fél vagy megszerette egymást az évek során, vagy nem, ilyenkor az évek során külön utakon jártak, keresve boldogságuk forrását egy-egy titkos (vagy nyílt) viszonyban.

Anjou Henrik a korabeli leírások alapján erős, energikus és igen vonzó férfi volt, aki nem vetette meg a humort sem. Igyekezett olyan uralkodó lenni, aki minden téren képben van a hazájának politikai és gazdasági színterein. Nem tartotta magát nagyra, nem viselkedett fennhéjázóan az alattvalóival szemben, mindenkivel kiválóan szót értett. A szegénység felszámolása szívügye volt, a templomos lovagok sorra járták a falvakat hogy terményt osszanak szét. Kinek ne lenne szimpatikus egy ilyen hazaszerető, daliás és jószívű férfi? Ráadásul nem kevés hatalommal rendelkezett. Franciaországban meglehetősen nagy birtokokat örökölt apjától, V. Geoffrey-tól,  Normandiában hercegi címet kapott, édesanyja, Matilda révén pedig az angol trón várományosa volt.

II.Henrik

Aquitániai Eleonóra Nyugat-Európa legbefolyásosabb nagyurának leánya volt. Ennek hatására a legkifinomultabb és legjobb oktatást kapta. Élénk leány volt, akaratos, ügyes, aki a férfiak sportjaiban is jeleskedett, megtanulta a divatos nyelveket, de a zene és irodalom terén is nagy tudásra tett szert.  Külsejére találgatások vannak csupán, valószínűleg barna szemei, és hosszú vörös haja lehetett, igen vonzó a férfiszemeknek. Öccse halála után Franciaország majdnem egész területének örököse lett. 15 évesen a leggazdagabb hajadonja volt Nyugat-Európának.

Eleonóra egyszer már házas volt, férjhez ment VII. Lajoshoz, a frigy azonban nem tartott sokáig. Már akkor is, fiatal nőként igen akaratosan szállt be a politikai életbe, ami a királyt körülvevő tanácsosoknak cseppet sem tetszett. Mit képzel, hiszen csak egy nő, mit ért ő egyáltalán a politikához?
Kettőjük kapcsolata szétbomlott, eztán a kérők sorban álltak a kapujában.

Aquitániai Eleonóra

A nő gondosan és körültekintően kiválasztotta Henriket, aki akkor már az angol trón várományosa volt és meglehetősen vonzó, bár nála 11 évvel fiatalabb.

A frigy megköttetett, és nagyon úgy tűnt, itt nem csak az érdekek dominálnak, hanem a két fél igencsak vonzódik egymáshoz. Szerelem született kettőjük között. 1154-ben Anglia törvényes királya és királynője lettek.

Szerelmük törhetetlennek bizonyult, és az újdonsült angol királyné egy időre eltávolodott a politikától, mert öt fiúgyermeket és három lánygyermeket szült férjének.

Ez is érdekelhet: HÍRES SZERELMEK – HÜRREM ÉS SZULEJMÁN

Azonban Henrik lassan elfordult a nőtől, s sorra megcsalta állandóan állapotos feleségét, viszonyaiból gyermekek is születtek. A királyné azonban megelégelte a hűtlenséget, és furfangos terveket szőtt a fiatal és szép szeretők ellen, megmérgezte vagy valahogyan eltávolította őket. Henrik nem állhatta temperamentumos felesége műveit, és fogságba helyezte a nőt, egészen tizenhat évig tartotta szigorú felügyelet alatt. Eleonóra kiszorult a politikai életből, és ezt cseppet sem állhatta. Időközben fiaik felcseperedtek, s a nő velük együtt szállt szembe hűtlen és hálátlan férjével, igyekezett hatalomhoz jutni.

1189-ben Henrik egy párbaj során életét vesztette, s ekkor már két fia sem élt az ötből. A trónt kedvenc fia, Oroszlánszívű Richárd örökölte.

Eleonóra végre kiszabadult fogsága alól, és a nemesek újra felnéztek rá, hűséget esküdtek neki. Richárd elindult a harmadik keresztes hadjáratra, a Szentföldre, és ez időre helyettesévé tette édesanyját. A férfi azonban életét vesztette, s ezután másik fia, I. Földnélküli János került a trónra.

1200-ban  János megbízatásából az idős asszony Kasztíliába indult, hogy válasszon a házasulandó hercegnők közül, de hazafelé meg kellett küzdenie unokájával. Zsoldosok megölték támogatóit, és az ekkor 77 éves asszony, aki kezdett belefáradni a politikai harcokba visszavonult egy zárdába és apácának állt.

1204-ben 82 évesen halt meg, szeretett fia Richárd és egykori nagy szerelme, Henrik mellett helyezték örök nyugalomra.

Ez is érdekelhet: HÍRES SZERELMEK: PIERRE ABÉLARD ÉS HÉLOISE

Egy olyan korban, amikor a nőknek semmilyen befolyásuk nem lehetett, még királynőként is alig, ő szembeszállt a károgókkal, és megszilárdította a hatalmát. Fogságba zárhatták, nézhettek rá ferde szemmel, amiért két országban is királynő lett, ő mindig felülemelkedett a nehézségeken, és méltósággal viselte a sorsát. Ha kellett, megküzdött mindenkivel a szeretteiért, hadsereget vezetett az igazáért, és akárhogyan is igyekeztek ellenségei, nem sikerült őt eltiporni.

Egy biztos: kalandos élete során és azután is megjegyezte nevét a történelem ennek a tűzről pattant nőnek.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.