Szeretnéd megerősíteni kapcsolatod? Íme négy szakértői tanács

Ha a lelki társad megtalálása egykor rögös útnak tűnt, készülj fel a valóságra: megtartani egy kapcsolatot még rögösebb. Ennek az az oka, hogy a kapcsolatok bonyolultak, zűrösek és időnként kifejezetten nehezek lehetnek. Szerencsére általában megérik az erőfeszítést.

Bár egyetlen kapcsolat sem létezik hullámvölgyek nélkül, vannak univerzális szabályok, amik segíthetnek áthidalni a problémákat.

Íme 4 jó kapcsolati tanács szakértőktől, hogy kapcsolatod virágozhasson:

Image by Freepik

A párkapcsolat nem arról szól, hogy kinek van igaza vagy kinek nincs

Empátia és megértés a kulcsa az együttműködésnek két ember között. Te és a párod nagy eséllyel gyakorlatilag mindenről másképp fogtok gondolkodni és érezni, emiatt állandóan kisebb és nagyobb nézeteltérésekben fogjátok találni magatok. Nem szabad elfelejteni: egy konfliktusban nem a „nyerés” a cél, ahogy sokan gondolják, hanem az, hogy nézd és értsd a dolgokat a partner szemszögéből. A párkapcsolatban az egyik legfontosabb feladat, hogy a párok megpróbálják következetesen megérteni, mit gondol a partner, és miért. Lehet, hogy te jobban tudod, lehet, hogy neked van igazad, de olykor jobb engedni a másiknak. Azért mert a másik máshogyan csinálná, még nem biztos, hogy a megoldása rossz. Senkinek nem lehet mindig igaza, a lényeg egymás megértése és tisztelete.

Az igazi szerelem nem kéri, hogy hagyd el magad

Akármennyire is összpontosítasz arra, hogy a párodnak megfelelj, soha ne feledkezz meg saját magadról. Soha nem jó egy függőséget okozó vonzalom, amiben az egyik fél teljesen feladja önmagát a másikért. Szerelembe esni, párkapcsolatban élni csodálatos, de fontos, hogy mindkét fél megtarthassa egyéni tevékenységeit, érdeklődési körét és barátait. Természetesen kell, hogy legyenek közös tevékenységek, de nem KELL mindent együtt csinálni.

Féltékenység előfordul – foglalkozni kell vele

Mindannyiunkat mardos néha a zöld szemű szörny, ám ha te tudod, hogy a múltadban mi járult hozzá a féltékenység érzéséhez, azonosíthatod a jelenben a kiváltó okokat, ezzel a tudatossággal elkerülve, hogy a jelenben gondot okozzon. A nyílt kommunikáció gyakran segít. A féltékenység egy olyan érzelem, ami minden kapcsolatban felütheti a fejét, foglalkozni kell vele. Ha féltékenységgel küszködsz, beszélj a pároddal, és mondd el neki, hogy nehéz időket élsz. Ne söpörd az érzelmeidet, kételyeidet a szőnyeg alá, mert nagyobbá duzzadnak.

Ne ess „szobatárs szindrómába”

Azok a párok, akik beleragadnak a mindennapi rutinba, előbb-utóbb azt érzik, csupán egy szobatárssal élnek együtt, nem a párjukkal, akit szeretnek. Fontos a mindennapokba újdonságot csempészni, fontos időről-időre megtörni a rutint, ez segíthet életben tartani a kapcsolatot. Ha valami mást csinálsz, az visszahozza az újdonságot és szikrát a kapcsolatba. Miközben együtt élek, bátorítsátok egymást egyéni érdeklődési körök, hobbik gyakorlására is.

nyitókép: Image by prostooleh on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.