Mikor jobb zuhanyozni: reggel vagy este?

Mindenkinek van évek során kialakított fürdőszobai rutinja, amelyekhez ragaszkodik. Ebbe tartozik bele a zuhanyzás is, amit vannak, akik reggel, míg mások szigorúan este iktatnak be a napjukba.

Na de melyik a jobb? Nézzük az előnyöket:

A reggeli zuhanyzás előnyei

Azok számára, akik szívesebben vesznek reggel zuhanyt, a kulcstényező az, hogy a reggeli zuhany elmossa az ébredéskor érzett homályt. Kiváló módszer a gyors ébredésre.

A kora reggeli zuhany növeli az éberséget. A normálnál hűvösebb zuhanyzás a leginkább ajánlott, mert ez segít megakadályozni, hogy testhőmérséklet túl drasztikusan emelkedjen.

A reggeli zuhanyozás szükségessége az egyén életmódjától függ. Ha valaki reggel edz, annak értelemszerűen a zuhanyzás is reggelre esik, hogy megtisztítsa a bőrt és a hajat a felesleges zsírtól és izzadságtól.

Mivel a zuhanyzás csökkenti a kortizolszintet (ami csökkenti a stresszt), az agy nyomás nélkül képes gondolkodni, ami új és kreatív ötletekhez vezet. Ha valakire stresszes hét vár, a reggeli zuhanyozás segíthet abban, hogy innovatív legyen a nyomás alatt.

De tényleg jobb reggel lezuhanyozni? Nézzük, mi szól az esti zuhany mellett.

Image by Freepik


Az esti zuhanyzás előnyei

Az esti zuhany egyik nagy előnye, hogy amennyiben lefekvés előtt 90 perccel kerül rá sor, segíthet annak, aki álmatlanságban szenved. A test természetesen lehűl, ahogy közeledik a lefekvés, a cirkadián ritmussal szinkronban. A zuhanyozás mesterségesen ismét megemeli a hőmérsékletet, és gyorsabb lehűlést tesz lehetővé, ami felgyorsítja az alvást.

A meleg vagy forró víz csodákat tesz a fájó izmokkal és a csomóktól is segít megszabadulni, ám némi mértékletességet kell alkalmazni. A bőrkárosodás elkerülése érdekében a legjobb választás az 5-10 perces, langyos zuhany. A nagyon forró zuhanyok leszedik a bőrről az olajat, és irritálhatják a bőrt, ezen kívül minél tovább van valaki a vízben, annál nagyobb az esélye, hogy kiszárítja a bőrt.

Az esti zuhanyzásnak más előnyei is vannak. Egyrészt az ágynemű tisztább marad, ami megkönnyíti az elalvást, másrészt az allergiára hajlamos emberek számára az esti zuhany segít lemosni a napközben felgyülemlett pollent. Annak is nagyon jó, aki gyakran használ haj- és sminktermékeket.

A reggeli és az esti zuhany közti választást végülis mindenki maga döntheti el a szokásai és igényei alapján, ám egyszer – változatosságképp – érdemes kipróbálni a másik lehetőséget is.

Ki tudja, még meglepetést is okozhat.

nyitókép: Image by valuavitaly on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

1 Hozzászólás
  1. Kedves Orsolya ! Te valószínű nem hallottál arról a tényről, hogy általában az emberek nem csak alvásra használják az ágyukat. Normális családban az esti szex is hozzátartozik a napi programhoz. Azt a tevékenységet pedig megfelelő tisztálkodás után jó elkezdeni, igaz abba jobb esetben nem csak a zuhanyzás tartozik bele.
    csók a távolból.

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.