Sürgősen önmagadra kell fókuszálnod, ha ezt a 4 jelet észreveszed magadon

Ha lázunk van, köhögünk, folyik az orrunk vagy fáj a torkunk, azonnal tudjuk, hogy betegség lappang bennünk, amit kezelnünk kell. Fizikailag rosszul vagyunk, hát teszünk ellene. Vajon a lelki egészségünknél miért nem tesszük meg ugyanezt?

A lelkünk egészsége pont ugyanolyan fontos, mint a testünkké, mégsem figyelünk a jelekre, és nem foglalkozunk azzal, hogy az is egészséges legyen. (Pedig a mentális egészség és a fizikai egészség szorosan összefonódik, és hatással vannak egymásra.)

Tehát mik azok a jelek, amikre érdemes nagyon odafigyelnünk? Mikor van ideje annak, hogy a mentális egészségünkre fókuszáljunk?

Image by Drazen Zigic on Freepik


Ha hihetetlenül ingerlékenyek vagyunk

Van az a pillanat, amikor minden dühít. De tényleg, minden. A legapróbb dolgok is, mondjuk, hogy kiesik egy zsebkendő a zsebünkből és le kell hajolni, vagy együtt kell utazni valakivel a liftben. Amikor a jó dolgokat nem vesszük észre, de a legtöbb dologtól stresszesek leszünk, az egyértelmű jel. Az ingerlékenységet számos dolog okozhatja, beleértve a depressziót, a szorongást, a stresszt vagy a rossz alvást.

Ha egyre nehezebben gondoskodunk önmagunkról

Az ingerültséghez hasonlóan a mentális kimerültség egyértelmű jele az is, ha az olyan szokásos öngondoskodási feladatok, mint a zuhanyozás, fogmosás, ésszerű időben történő lefekvés is komoly gondot okoznak. Ha mozdulni is alig bírunk, ha minden rutintevékenység nehézkes, egyértelműen jobban oda kell figyelnünk magunkra.

Ha totálisan kimerültnek érezzük magunk

Még ha eleget alszunk is, vagy még többet is, mint általában, és ennek ellenére úgy érezzük, ólmos fáradtság ül rajtunk, és az energiaszintünk folyamatosan alacsony, ez is a teljes mentális kimerültség jele.

Ha igyekszünk mindentől és mindenkitől elszigetelni magunk

Míg az egyedül töltött idő fontos és egészséges, az elszigeteltség teljesen más dolog. Ha kerüljük a korábban szórakoztató dolgokat, a családunk, a barátaink, rendszeresen lemondjuk az előre megbeszélt programokat, ha stresszt vagy szorongást tapasztalunk, amikor a társasági életre gondolunk, az szintén arra utal, hogy mentálisan nem vagyunk toppon.

Ezek a tünetek ugyanolyan fontosak, mint egy láz vagy fájdalom – nem szabad figyelmen kívül hagyni őket!

nyitókép: Image by Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.