A nárcisztikus nő hét baljós mikroszokása a barátságokban

A nárcisztikusok – legyenek nők vagy férfiak – káros módon befolyásolják környezetük, és a velük kapcsolatban állók életét, legyenek azok munkatársak, barátok, családtagok. Legtöbbször a viselkedésüket egy ideig nem is lehet beazonosítani, csak szövik a hálót, míg szoros nem lesz.

Ám azért vannak mikrojelek, amik tetten érhetők, amikről fel lehet ismerni, hogy egy nárcisztikussal van dolgunk.

Ebben a cikkben most egy nárcisztikus nő alattomos mikroszokásait vesszük sorra, amik különösen baráti kapcsolatokban érhetők tetten:

Image by kroshka__nastya on Freepik


Az aggodalom leple alatt rejtetten szembeállítja egymással az embereket

Egy nárcisztikus nő nem csak simán pletykákat terjeszt. Sokkal alattomosabb eszközöket is képes bevetni, hogy mindent és mindenkit úgy befolyásoljon, ahogy számára a legjobb. Szereti magát gondoskodó és együttérző barátként ábrázolni, miközben hidegvérű kígyó, aki bárkit hajlandó a ,,busz alá vetni” saját maga érvényesítéséért. Például téged is, még akkor is, ha azt hiszed, a barátod. Előfordulhat, hogy jószívűnek tűnik, amikor a mentális egészséged és a társasági életed miatti aggodalmát fejezi ki, de közben valaki másnak ronda pletykát terjeszt rólad. Valójában irigykedik, hogy szerethető és népszerű vagy, és abban reménykedik, hogy mindenkiben kételyeket ültethet el személyiségeddel, képességeiddel kapcsolatban, hogy megtalálhassa vagy megtarthassa „Méhkirálynő” státuszát. 

Felveszi a baráti társaság népszerű tagjának személyiségét

A nárcisztikus nő kezdetben alig észrevehetően veszi fel más személyiségét. A folyamat gyakran azzal kezdődik, hogy ellopja valaki, mondjuk a te szavaid, gesztusaid, modorod. Lehet, hogy elmondtál egy viccet a barátaidnak, amit ő is elkezd mondani. Vagy megosztottál magadról egy szívszorító történetet, hogy aztán ő szóról-szóra elismételje másoknak, hogy szimpátiát váltson ki másokból. Még az is előfordulhat, hogy elkezd rád hasonlítani, hogy úgy öltözik, ahogy te szoktál, vagy megváltoztatja a hajszínét. Hihetetlenül érzéketlen. Nemcsak, hogy megpróbálja ellopni a történeteid, de az identitásod is megpróbálja átvenni magának. 

Image by Freepik


Úgy tesz, mintha ártatlan kérdéseket tenne fel nyilvánosan, amelyek valójában kódolt gúnyolódások

A nárcisztikus nő a legnyilvánvalóbban abban mutatkozik meg, mikor szadista vidámsággal provokál másokat vagy akár téged. Előfordulhat, hogy olyan kérdéseket tesz fel, amik kellemetlen helyzetbe hoznak a baráti társaság előtt. Megkísérelhet megalázni, például azzal, hogy kérdést tesz fel egy olyan randevúról, amiről tudja, hogy nem működött, vagy összehasonlít más barátokkal (pl. xy-nak most barátja van! Mindannyian párkapcsolatban vagyunk már. Te mikor hagyod el a szingli életet?”), minimalizálja az eredményeidet, vagy az arcodba vágja a közelmúlt egy kellemetlen eseményét, miközben úgy tesz, mintha sajnálna téged.

Megpróbálja a baráti társaság legnépszerűbb tagjának partnerét elcsábítani

Kutatások kimutatták, hogy a nők esetében van kapcsolat a partner orvvadászata és a pszichopata vonások között. Még ha a nárcisztikus nőnek van is szerető partnere, egy egyszerűen nem elég. Mások partnereit is akarja. Megpróbálhat „flörtölni” a partnereddel. Esetleg negatívan beszél ártatlan házastársadról, és igyekszik bajba keverni.

Irigy mások sikereire

A nárcisztikus nő úgy tesz, mintha örülne mások, például a te sikerednek, de észre fogod venni az irigység és a düh felvillanását, amikor megosztod az eredményeidet. Ez a rosszindulatú irigység a kutatások szerint a nárcizmus kulcsfontosságú jellemzője. A nárcisztikus nő mindent elkövet, hogy lekicsinyítse az eredményeidet, dicsekedni akar a sajátjaival, hogy elvegye tőled a reflektorfényt – különösen más barátok előtt. Még az is előfordulhat, hogy megpróbálja szabotálni a sikeredet azzal, hogy olyan meggondolatlan tevékenységekre kényszerít, mint a bulizás vagy az italozás a nagy interjúk vagy vizsgák előtt. 

Image by Racool_studio on Freepik


Első találkozáskor kihallgat

Az egyik erős mikroszokás, amire figyelni kell, az a kísértetiesen kihallgatás, aminek a női nárcisztikus alávet mindenkit, akár téged is, amikor először találkozol vele. Bár lehet, hogy valódi érdeklődésnek álcázza, tolakodónak tűnhet. Tudni akar a gyermekkorodról, a traumáidról, a múltbeli barátságaidról és kapcsolataidról. Előfordulhat, hogy úgy tesz, mintha ugyanazokat a tapasztalatokat osztaná meg, hogy megbízz benne. 
Vigyázat: így gyűjt információkat, amiket később felhasználhat ellened.

Leértékeli és eldobja azt, aki már nem „hasznos” számára

Az igazi barátságok igaz kapcsolatra, kölcsönös empátiára és bizalomra épülnek. A női nárcisztikus barátság tisztán tranzakciós jellegű. Csak az számít, mit tudsz adni a nárcisztikusnak. Legyen szó társadalmi tőkéről vagy szakmai lehetőségekről, a nárcisztikus nő mindaddig szeretni fog téged, ameddig hozzáfér ahhoz, amit kínálhatsz neki. Amikor elkezdesz egészségesebb határokat felállítani, rá fogsz jönni, hogy ő mást sem tesz, mint kegyetlen és érzéketlen módon leértékel és kihasznál téged. És eldob, ha már nem vagy hasznos számára.

nyitókép: Image by kroshka__nastya on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.