Egy gyermek mellett bármilyen segítség jól jön, főleg, ha az egészség az elsődleges szempont – Teszteltük a Tesla Smart Air Purifier Mini-t

Ha egészség van, akkor minden van. Egy édesanyának pedig a gyermeke egészsége a legfontosabb.

A panellakások különösen ki vannak téve a pornak, de az anyukáknak sokkal fontosabb feladata van, mint állandóan port törölni, takarítani és fertőtleníteni. Modern korunknak köszönhetően pedig már a belső tér szennyezettségének csökkentése kapcsán is lehet és van is segítsége az anyáknak. Mert a minőségi levegő fontossága nemcsak az aprónépeknek sarkalatos, hanem az egész család javát szolgálja. A rendszeres szellőztetés alap, azonban nem biztos, hogy elegendő.

És akkor meg is érkeztünk a Teslához, ugyanis 2020-ban a cég a termékkínálatát egy új, okosotthonokra specializálódott termékcsaláddal bővítette. Mindezt azzal a célkitűzéssel, hogy okoseszközei mindenki számára elérhetőek legyenek, megfizethető áron, és az okosotthon koncepciója ne luxusnak számítson, hanem általános normának. 

Alább szponzorált tartalmat olvashattok.

Az okos légtisztító és a kisgyermekes családok

Okoseszközeinek egyik éllovasa az okos légtisztító. Mi most a Tesla Smart Air Purifier Mini készüléket teszteltük. A nagy kérdés az volt, érdemes-e beszerezni egyet a gyerekszobába? Mivel tud többet egy okos légtisztító? Miért ezt válasszuk?

A babák szemszögéből vizsgálódva igen meggyőző érveket sorakoztatunk fel.

A higiénia és a tiszta környezet fontos a kicsik egészséges fejlődéséhez. Ez az okos légtisztító nemcsak csökkenti a levegő por és pollen tartalmát, de elpusztítja a vírusokat, gombákat, spórákat, és meggátolja a szaporodásukat is.

A nevéből adódóan tisztítja és szűri a levegőt, azaz eltávolítja az emberi szervezetre ártalmas részecskéket. Ez főleg kezdő anyukáknál és paramamiknál ad némi megnyugtató érzést.

Egy jól alvó baba és egy pihenni tudó anya a kiegyensúlyozott mindennapok kulcsa. A Tesla okoseszköze a levegőt negatív ionokkal dúsítja, így üde és friss légkört teremt, ami nyugodtabbá teheti az alvást. Az apukák legnagyobb örömére is!

Rendszeres használatával a por mértéke is jelentősen csökken. Nincs anyai bűntudat, ha nem jut elég idő a takarításra, illetve kevesebb portörlést igényel, ha üzembe helyezzük a Mini okos légtisztítót.

Valljuk be, hogy a modern otthonok zsúfolásig vannak elektromos készülékekkel is. A Tesla Smart Air Purifier Mini az elektroszmog semlegesítésében is szerepet játszik, így teremtve egy sokkal egészségesebb légkört a gyermekeknek.

A babák immunrendszere még fejletlen, így könnyebben betegszenek meg. Ez az okoskészülék apró orvosként is funkcionál. Csökkenti az allergiás és légúti megbetegedések tüneteit, valamint megakadályozza a légzőszervi betegségek kialakulását.

És akkor ott van még a kakis pelus esete. A legszuperebb peluskuka mellett is jól jön ennek az okos légtisztítónak a szagtalanító hatása.

Egy kicsi és kompakt készülék, ami egyszerű vonalvezetésével bármilyen stílusban berendezett babaszobához illik.

Bababarát, mert a készüléket éjszakai módra állítva a ventilátor sebessége csökkenthető, a fényei megszüntethetők, így éjszaka, vagy amikor a kisgyerek nappal alszik, az zavartalanul üzemelhet az alvás megzavarása nélkül.

Igazán felhasználóbarát, hiszen az applikáció segítségével távolról is irányítható, így kisebb távollét vagy akár hosszabb utazás után is friss levegő várja a babát a szobájában.

A termék három legfontosabb paramétere

A Tesla Smart Air Purifier Mini jó választás lehet a gyerekszobába, hiszen a  légtisztító 3 fontos paramétere megfelelő egy ilyen helyiséghez.

Maximálisan egy 14 m2-es szoba levegőjét tudja tisztítani. A választásnál ezt egy fontos tényező, hiszen tudnunk kell, hogy az adott készülék milyen méretű helyiséget képes hatékonyan tisztán tartani.

Teljesítményét a légáramlási sebesség határozza meg, vagyis, hogy hány légköbméteres helyiségben képes a készülék folyamatosan fenntartani a standard minőségi levegőt. Ez a Mini esetében 120m3/h.

A szűrő típusa is mérvadó. A Mini esetében HEPA szűrőről beszélünk, amit egy amerikai szabvány ír le. A jelentése is árulkodó: magas hatékonyságú részecske szűrés. Drasztikusan csökkenti a baktériumok és az allergének terjedését a levegőben, mint a pollen, a vírusok és a szmog.

Az üzembe helyezésről néhány információ

A készüléket a kicsomagolás után még nem lehet egyből üzembe helyezni. Előbb el kell távolítani a HEPA szűrőt borító csomagolást is. Ehhez ki kell nyitni a készülék hátulján található borítást, ami a szűrőt rejti.

Ezután telepítsük a magyar nyelven is elérhető applikációt, amelynek egyik nagy előnye, hogy egyéb eszközökkel is kompatibilis, mint például TUYA és ZIGBEE okos rendszerek. Az applikáció nemcsak a légtisztító be- és kikapcsolására szolgál, hanem kényelmessé teszi a használatot és az ellenőrzést. A telepítéshez nincs szükségünk másra, mint a mobilunkra és a felhasználási útmutatóban található QR kódra. A telepítés egyszerű, csak arra kell figyelni, hogy a hálózat 2,4 GHz-es wifi részéhez csatlakozzunk.

A teszt

A Mini készülék egy úgynevezett 2,5 mikronos szenzorral van felszerelve. Ezzel képes meghatározni a levegőben lévő, szilárd részecskéket. Legnagyobb szennyezést a szálló por okoz, amiért jellemzően a szilárd tüzelésű fűtésrendszerek a felelősek. Ezt hivatott a HEPA szűrő kiszűrni: 99,97%-ot a 0,3 mikronos részecskékből, azaz 10.000 részecskéből 3-at enged át.

Nálunk a szobában a levegő minőségére a “kiváló” jelölést adta az applikáció. Ez annyira nem meglepő, hiszen már javában tavasz van és a napok egyre melegebbek. A teszthez így mesterségesen rontottunk a levegő minőségén: egy portörlőt ráztunk meg a szenzor közelében. A teszt célja az volt, hogy megtudjuk, a készülék reagál-e, illetve ha igen, akkor hogyan a levegő minőségének a változására és milyen gyorsan állítja vissza a tisztaságát.

Az applikációt is használva a kép jól mutatja a Tesla okos légtisztító reagálását a mesterséges rossz levegőre. A készülék kék színe és az applikáció kiváló minősítése gyors váltásban pirosra változott és az applikáció is rossz minőségű levegőt jelzett. Pár perc elteltével, ahogy a készülék tisztította a levegőt, először a lila szín és a normál minősítés jelent meg, majd váltott zöld színre és jó levegőminőségű jelzésre, végül visszatért az eredeti kék színhez. A levegő újra kiváló minőségű lett.

A mi ajánlásunk, hogy érdemes okos légtisztítót alkalmazni az otthonunkban. Célszerű olyan készüléket keresni, amely képes monitorozni az aktuális szennyezettségi szintet is, és ezáltal képes a saját teljesítményét szabályozni, azaz csak akkor kapcsol be, amikor valóban szükség van rá.

Az általunk tesztelt Mini egyetlen apró negatívuma lehet, hogy az általa tisztítható maximális 14 m2-es helyiség túl kicsinek bizonyul. Azonban a Tesla okos légtisztítói között érdemes szétnézni, hiszen 25 m2-es, 40 m2-es és 61 m2-es szobákra is van megoldásuk.

A Tesla Smart Air Purifier Mini egy egészségesebb és kellemesebb környezetet teremt az otthonunkban. Igen hasznos társunk lehet a mindennapokban!

A Tesla okos légtisztító mini változata megvásárolható itt.