Ez zajlik a testedben, ha nem eszel reggelit

Az emberek 25%-a nem eszik reggelit. Van, aki rohan, más azt hiszi időt spórol, ha nem reggelizik, és olyan is akad, aki tévesen így akar fogyni, mert azt gondolja, kevesebb kalóriát visz be a szervezetébe, ha nem reggelizik.

Ez utóbbi feltételezés teljesen hibás, de azok sem járnak jól, akik a többi okból kifolyólag nem esznek reggelit. Ez ugyanis a nap legfontosabb étkezése, aminek kihagyása súlyos következményekkel járhat az egészségre nézve.

Össze is szedtük, mire számíthat az, aki nem reggelizik:

Image by Freepik

Fokozott éhségérzetet és sóvárgást tapasztalhat

A reggeli kihagyása növelheti az éhségérzetet, mert a vércukorszint csökkenéséhez vezet, és olyan hormonok felszabadulását idézi elő, amik azt jelzik a szervezetnek, hogy azonnal keressen táplálékot. A reggeli kihagyása tehát nem vezet fogyáshoz, sőt! Cukros vagy magas kalóriatartalmú ételek utáni sóvárgáshoz, valamint a nap későbbi szakaszában túlevéshez vezet, mivel az éhség fokozódik. Ez pedig idővel súlygyarapodást okoz.

Aki kihagyja a reggelit, egész nap éhesebbnek érezheti magát, és előfordulhat, hogy egészségtelen harapnivalók után nyúl, hogy kielégítse vágyait. 

Az energiaszintje csökkenhet

Amikor reggel felébredünk, szervezetünknek üzemanyagra van szüksége, hogy beindítsa az anyagcserét, és energiát biztosítson a napra. A reggeli kihagyása azt jelenti, hogy szervezet nem kapja meg a számára szükséges energiát, és emiatt fáradtnak és lomhának érezheti magát. A reggeli kihagyása csökkentheti a fizikai aktivitást és az energiafelhasználást a nap folyamán.

Aki nem reggelizik, nehezen tud koncentrálni

A reggeli kihagyása a kognitív funkciókat is befolyásolhatja, megnehezítve a koncentrációt és a munka hatékonyságát. Éppen ezért nem véletlen, hogy sok munkahelyen a reggelit tekintik a nap legfontosabb étkezésének a tápanyagbevitel és a munkahelyi teljesítmény szempontjából.

Ha kimarad a reggeli, az agy nem kapja meg a legjobb működéséhez szükséges glükózt, ami csökkent kognitív teljesítményhez, memóriaromláshoz és összpontosítási nehézségéhez vezethet

– mondja a szakértő. A reggeli kihagyása a vércukorszint ingadozását is okozhatja, ami tovább befolyásolja a koncentrációt és a kognitív funkciókat.

Emésztési problémákat tapasztalhat

Ha valaki kihagyja a reggelit, kihagyja azokat a rostokat és tápanyagokat, amik segítik az emésztőrendszer megfelelő működését, ilyenkor előfordulhat, hogy az emésztőrendszer nem működik olyan hatékonyan, ami olyan problémákhoz vezethet, mint a puffadás, a székrekedés és az emésztési zavar.

nyitókép: Image by Drazen Zigic on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.