Így szelektálj, ha költözés előtt állsz

Hamarosan eljön a költözés napja, Te pedig úgy érzed, hogy árnyéka sem vagy önmagadnak? Természetes, hogy így érzel, hiszen az aggodalom és a stressz ilyenkor könnyedén az egekbe szökhet, ha a folyamat nehézségeire gondolsz.

Alább szponzorált tartalmat olvashattok

A költözés – akár az első, akár a sokadik – minden esetben megterhelő, így az sem meglepetés, hogy több tanulmány is kimutatta azt, hogy a költözés az egyik legstresszesebb életesemény, amit átélhetünk.

Szerencsére ma már rengeteg olyan tippet és trükköt ismerünk, amelyek segítségével minimalizálható a költözéssel járó stressz, ilyenek például a listák, amelyek beosztják az esemény előtti időszak minden pillanatát, a dobozok felcímkézésének jelensége a könnyebb eligazodás érdekében és a költöztető cégek megbízása is, akik rengeteg terhet levesznek a válladról.

Ezek igénybevétele mellett érdemes azonban az egyik legfőbb tanácsot is megfogadnod: minél kevesebb holmival költözöl, annál könnyebb lesz!

Miért szelektálj?

Gondolj csak bele: ha még azelőtt szelektálod ki a ruháidat, dekorációs elemeidet és a különböző gyűjteményeidet, hogy megkezdődne a dobozolás, sokkal kevesebb mindent kell becsomagolnod, kevesebb dobozt kell átszállítanod és a kipakolás is sokkal könnyebb lesz.

Emellett pedig az új otthonodban sem kell majd kerülgetned a felesleges tárgyakat, vagy azonnal telepakolnod a pincét és a padlást ezekkel – így rengeteg tárolásra alkalmas helyed szabadulhat fel.

Hogyan válogasd ki, amire már nincsen szükséged?

A szelektálás folyamata ámbár néha nehéz döntések elé állít, érdemes lendületesen és tudatosan belevágni! Ne hagyd magad meggyőzni arról, hogy szükséged van valamire, amire nincs is!

Ruhák

A ruhák esetében érdemes a népszerű egy éves szabályt alkalmazni: amelyik ruhadarabot az elmúlt évben nem viselted, azt már valószínűleg nem is fogod! Azért fontos ezt az időintervallumot tartani, mert ez mind a négy évszakot lefedi, így arról sem lehet szó, hogy a téli ruháid nem kerülhettek sorra a kiszabott idő alatt.

Természetesen azoknak is mennie kell, amelyek méretben már nem megfelelőek, lyukasak, foltosak vagy a minőségük már nem a régi – ezeket a darabokat gyakran csak egy teljes szekrény-kirámolás során találja meg az ember.

A kiszelektált ruhákat dobozokba helyezheted a szerint, hogy melyeket adod el, melyeket adományozol el jótékony célra, vagy melyek kerülnek a használhatatlan kategóriába.

Konyhai eszközök

Míg a ruhásszekrényből gyakran válogatunk, így annak tartalmával nagyjából tisztában is vagyunk, addig a konyhai eszközökből olykor túl sok ugyanolyat szerzünk be.

A rengeteg fakanál, spatula és bögre ámbár nem foglal sok helyet önmagában, ezek sokszorosai a konyha nagy részét ellephetik. Pakold ki a fiókjaidat, nézd át, milyen eszközökkel és rendelkezel és tartsd meg azokat, amelyek a legjobb minőségűek. Ideje mennie a lepattogzott szélű bögréknek!

Könyvek

A könyvek közül szívszorító lehet szelektálni, hiszen mindegyikhez különleges emlékek fűznek. Ezek közül érdemes azokat megtartani, amelyeket szívesen újraolvasol akár többször is, illetve azokat, amelyeket még nem volt időd elolvasni.

A könyveket, amelyeket elolvastál, de nem nyerték el a tetszésed, bátran felajánlhatsz rokonoknak, barátoknak, vagy akár leadhatod a közeli antikváriumban is.

Fotó: Karolina Grabowska

Adj egy új esélyt a tárgyaidnak!

A kiszelektált holmikat, amelyek minősége megfelelő, bátran eladhatod, vagy akár különböző szervezeteknek is adományozhatod.

A ruhák eladásából pénzt gyűjthetsz, vagy leadhatod olyan szervezeteknél, akik ezeket rászorulókhoz juttatják el. Arra azonban figyelj oda, hogy mindkét esetben hibátlan legyen az adott ruhadarab.

Soha ne adj el vagy adományozz olyan holmikat amelyeket te sem hordanál szívesen.

A megunt bútoraidat is hirdetheted eladásra, vagy felajánlhatod jótékony célokra, ha viszont odáig vagy a kézműves projektekért, akár ajándékot is készíthetsz belőle – hiszen ki ne örülne egy kézzel festett virágokkal díszített könyvespolcnak?

Azok a bútorok és tárgyak, amelyek szörnyű állapotban vannak, azok eladásra vagy adományozásra nem alkalmasak. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy költözés előtt vegyél igénybe szemétszállító szolgáltatást, akik gondoskodnak ezekről a lomokról!

Ha megszabadultál a felesleges holmiktól és elkezdtél pakolni, akkor itt az ideje, hogy keress egy költöztető céget, akik segítenek a rengeteg doboz és a nehéz terhek szállításában.

A Franko Költöztetés segít, ha zökkenőmentesen költöznél

A cég kizárólag költöztetésre specializálódott, így minden adott ahhoz, hogy tárgyaidat biztonságban tudd az utazás során: modern, tiszta költöztetésre kialakított, nagy raktérfogatú, zárt, burkolt, filcezett felépítménnyel rendelkező tehergépkocsikkal rendelkeznek.

Akár kompletten, be-, és kicsomagolással (szekrények, tárolók beltartalmának dobozolása), csomagolóanyagok biztosításával, bútorok szükségszerű szét-, és összeszerelésével együtt végzik el a költöztetést.

Egy megbízható költöztető cég rengeteget segíthet!

Leveszik a terhet a válladról és úgy segítsenek téged, ahogy a korábbi sikeres projektek és költöztetések során is tették azt.

Fogadd meg a tippjeinket és válassz professzionális költöztető céget.

Ez egy problémamentes költözés receptje!

Főkép: Andrea Piacquadio

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.