Rendezd be otthonod minimalista stílusban!

Letisztult, egyszerű, megnyugtató összhatást biztosít a tulajdonosának és jóval kevesebb házimunkát igényel – nem csoda, hogy a minimalista stílus egyre népszerűbb, ha lakberendezésről van szó.

Mi is az a minimalista lakberendezés tulajdonképpen?

Egyszerűségre törekvő, letisztult, harmonikus lakberendezési stílus. A „kevesebb néha több” elvet hasznosítva jött létre, egy a 20. században kialakult művészeti irányzatot, a minimal art-ot követve. Az irányzatot követők minél kevesebb eszköz és anyag felhasználásával készítették el a képzőművészeti alkotásaikat. Ennek az előnyeire jött rá 1920-as években Ludwig Mies van der Rohe tervező és társai. Ekkor kezdett el terjedni a stílus az építészetben is.

Ezeket a szempontokat veszi figyelembe a minimalista lakberendezés

Fő eleme a harmónia, a letisztultság, az egyszerűség, praktikum. Ennél a lakberendezési stílusnál nincs helye felesleges tárgyaknak, csecsebecséknek, dekorációs elemeknek, mütyüröknek és elől lévő kütyüknek, gépeknek sem. Tehát nincsenek szem előtt a konyhai kisgépek, fényképek, semmilyen emlékeket őrző dolgok. Nincs szem előtt szinte semmi, csak a legszükségesebbek, hogy ne zavarják meg az összképet. Mindezek mellett elengedhetetlen a nagy üres tér, a sok hely, a szellősség is.

Ilyen a minimalista lakberendezés

A minimalista lakásberendezéséhez megfelelő arányérzék és szépérzék szükséges, na és bőséges hely. A bútorok, berendezési tárgyak, de még a kiegészítők is összhangban vannak egymással. Mivel nem lehetnek elől felesleges dolgok, szükségesek a több funkciós darabok, a tároló rekeszek, szekrények, pakoló részek. A bútorok egyszerűek, nagyok és levegősen vannak elhelyezve.

A lakásban megtalálható színek, formák, minták, anyagok szintén összehangoltak, akár ismétlődhetnek is. A stílust nagy, tágas terek, üres felületek jellemzik minden területen. Színből is csak kettő, vagy három megengedett, az is kontrasztos, karakteres. Jellemző még a geometrikus alakzatok, egyenes kontúros vonalak, a természetes anyagok használata.

Mindezeket összehangolni és otthonossá tenni, nem túl egyszerű, de megéri. Arra mindenképpen különösen figyelni kell, hogy a végeredmény ne keltsen rideg hatást, így megfelelő világítással, színnel, anyaggal kell ellensúlyozni az egyszerűséget.

Ezek az előnyei a minimalista lakberendezésnek

A felesleges vásárlásokat megelőzve a minimalista lakberendezés jelentősen védi a környezetet. Továbbá, aki minimalista otthonban lakik, az sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb, a szabadságérzet is jellemző. Mellette szól még, hogy jelentősen kevesebb munkával jár rendezetten és tisztán tartani egy ilyen lakást, így rengeteg időt lehet megspórolni.

Ne legyen ilyen stílusú lakásod, ha…

Ahhoz, hogy belevágj, kell némi mersz. A felesleges és szükségtelen dolgoktól meg kell szabadulnod. Rendnek kell lennie mindig, mindenhol, mert azonnal látható, ha valami elől maradt. Csak olyan holmikat vehetsz, amiknek van funkciójuk, és szükségesek, időtállóak. Azokból is nagyon keveset. Tény, hogy ez sokszor a kényelem rovására mehet, mivel a minimalista otthon a kényelmet a lehető legkevesebb anyagi erőforrás használatával próbálja elérni. Fontos, hogy az igényeidet, az életstílusodat vedd figyelembe, ha belevágsz a projektbe.

Mayerné Répási Adrienn

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.