Anyaproblémákkal küzdő férfi és a párkapcsolat

A fiatal fiúk kötődnek az édesanyjukhoz, és ez egyáltalán nem rossz dolog, sőt. Mindaddig, míg a kötődés egészséges mértékű, nagyon is jó, hiszen az anya és fia közötti kötelék segít a fiú formálásában. Stabil alapot biztosít egy normális gyermekkorhoz, majd egy normális felnőtt léthez.

Azonban ahogy mondani szokták: „a jóból is megárt a sok”. Ez igaz lehet az anya-fiú kapcsolatra is, hiszen ha az anya befolyása túl nagy, néha kárt okozhat a gyermek fejlődésében, jellemében. Ennek eredménye pedig a felnőtt kapcsolatokra is kiterjedhet. Ugyanígy, ha egy gyermeknek mérgező kapcsolata van az anyjával, az is problémát okoz, hiszen a visszaélés vagy mérgezés óriási hatással lehet felnőtt életre és a jövőbeni párkapcsolatra.

Anyaproblémák a férfiaknál

A férfi és édesanyja között lévő felnőtt, kóros kötődés, bonyolult kapcsolat mindig egy rosszul működő gyermekkor maradványa. De vajon mik a jelei?

Kiválasztottját folyamatosan az anyjával hasonlítja össze

A nők nem csak megjelenésükben, hanem jellemükben is különbözőek. Egy férfi sem várhatja el minden nőtől, hogy olyan legyen, mint az anyja, a kórosan kötődő mégis megteszi, s ezzel szükségtelen nyomást gyakorol a nőre, hiszen elvárja tőle a lehetetlent. 

Mindig mindent az anyjának mond el először

Anyuci kisfia élete fontos eseményeiről mindig az anyjának számol be először. Ő az, aki értesül egy nagy munkahelyi előléptetésről, minden sikerről, minden kudarcról. Soha nem az aktuális partner áll a fontossági sorrend élén.  

Nem tud könnyen megbízni

Az a férfi, aki gyermekkorában elszakadt az anyjától, gyakran lesz felnőtt korában bizalmatlan, olyan személy, akit nem könnyű rávenni arra, hogy megnyíljon. 

Nem becsüli meg a nő értékét

Az anya érzelmi elérhetetlensége és egyéb problémák, például a bántalmazás és a túlzott kontroll miatt a férfi felnőttként elutasító lehet a nőkkel szemben. A negatív érzelmek arra késztetik az egykori sérült gyermeket, hogy másképp lássa a nőket. Sok esetben az anyjuk felé táplált harag a párkapcsolatukra sújt le.

Azt hiszi, neki minden jár

Az anyaproblémákkal küzdő férfi egyik legtipikusabb jele az, mikor úgy gondolja, ő mindenre jogosult. Amikor egy férfi nagyon szoros kapcsolatban áll az anyjával, megszokja, hogy mindent megkap tőle, amit megkövetel. Megtanulja, hogy neki mindent szabad, neki minden jár.

Az anyja általában elkényezteti őt, így kialakul benne az ego, és önközpontúvá válik. Ez a nevelés később megjelenik a kapcsolataiban is. Elvárja, hogy partnere mindent megtegyen érte. És valószínű, hogy az anyjához fordul segítségért, ha probléma adódik a kapcsolatban. 

Alacsony az önértékelése

Időnként az anyával kapcsolatos problémák alacsony önbecsülést eredményezhetnek a férfiban. Az a gyerek, aki olyan otthonban nő fel, ahol az anya nem nyújtott érzelmi támogatást, ilyen problémákkal küzd. Amikor egy gyereknek hiányzik a szülőfigurával kapcsolatos élmény, elveszíti a képességeibe vetett bizalmát.

Túl ragaszkodó, túl gyámoltalan

Az anyaproblémákkal küzdő férfi nehezen tud egyedül lenni. Így ragaszkodni fog a barátaihoz, párjához és az anyjához. Az érett kapcsolatok megkövetelik a személyes tér nagy tiszteletét, de ő ezt képtelen megadni, és ez gondot jelenthet. Az anyaproblémákkal küzdő férfi függősége a korai gyermekkori elhagyásból és elhanyagolásból eredhet. 

Image by andreas on Freepik

Kellemetlen közelség

Az anyaproblémák a férfiaknál kétféleképpen jelentkeznek: vagy túlságosan függenek az anyjuktól, vagy gyűlölik anyjukat.

Az első esetben az anya lesz a prioritás. Nem arról van szó, hogy a férfi nem fogja a párját fontosnak tartani; csak arról, hogy nagy valószínűséggel mindig az anyját fogja az első helyre tenni. Ebben az esetben a nő mindig úgy fogja magát érezni, mint akit érzelmileg megcsalnak. Az anyaproblémákkal küzdő férfi kényelmetlen közelséget mutat az anyjával szemben, a párja szükségleteivel kevésbé foglalkozik.

Ha a férfi neheztel az anyjára, teljesen kizárja az életéből. Párját és a gyerekeit is távol tartja tőle, és nem akar semmilyen beszélgetést folytatni róla.

A férfi anyával kapcsolatos problémái feszült párkapcsolathoz vezethetnek, de egy támogató partner sok mindent megtehet és érdemes is megtennie a partner és ezzel együtt a párkapcsolat segítségére és támogatására. 

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.