10 karácsonyi készülődési tipp az első csokimikulás megjelenésétől a századik Jingle Bells-ig, hogy ne csússzunk meg!

Beköszöntött az advent időszaka, hivatalosan is elkezdődött a nagy karácsonyi visszaszámlálás, és ezzel együtt sajnos a karácsony előtti stresszidőszak is kezdetét veheti. Pedig az adventi várakozásnak a nyugodt ráhangolódás lenne a lényege. Mi lenne, ha idén megpróbálnánk élvezni a decembert?

Mondhatnátok, oké, de hogyan valósítsuk ezt meg? Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani.

Sötétedés után ne moss autót, ne nyírj füvet és ne válassz karácsonyfát! Ez a mi kezdő jótanácsunk, de van még jó néhány a tarsolyunkban, hiszen a karácsonyra nem lehet túl korán elkezdeni készülni. És bár az advent a várakozás izgalmáról szól, nem szabad összekeverni az ünnepi teendők halogatásával.

Biztos ami biztos, amint felbukkan az első csokimikulás a polcokon, mi is kezdjük el a tervezést. Legalább fejben. A kapkodást és a stresszt amúgy is ildomos elkerülni az év legszebb időszakában. A nyugodt készülődés pedig meghittebb ünnepi hangulatot teremt a környezetünkben és a lelkünkben is.

Lássuk a tippeket, hogy mire századszorra meghalljuk a Jingle Bells-t, mi már készen álljunk az ünnepi előkészületekkel!

Image by lookstudio on Freepik

Tegyünk különbséget a mit kell és a mit szeretnénk között!

Mielőtt fejest ugranánk a karácsonyi előkészületekbe, érdemes egy lépést hátrálni és lazítva tervezni. A listánk két részből álljon: mit kell és mit szeretnénk tenni. A muszájnak érzett feladatokon gondolkodjunk el, és csak az maradjon, amit sokadik olvasásra is muszájnak érzünk. A túlszervezés szokott lenni a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk. Ha lemondunk dolgokról idén, azzal kevésbé fogjuk túlterheltnek érezni magunkat.

Írjuk össze az ajándékozási listánkat!

Soroljuk fel azokat a szeretteinket, akiket ajándékkal szeretnénk meglepni, azután járjunk nyitott szemmel, hátha megtaláljuk a személyre szabott ajándékot. A karácsonyi vásár és a helyi kereskedők tökéletes választás lehet, mert így biztosan nem lesz két ugyanolyan ajándék a fa alatt, és ezeken a helyeken a vásározás alapból megteremti az ünnepi hangulatot. Amolyan a kellemest a hasznossal életérzés.

Image by wayhomestudio on Freepik

Gondolkodjunk és cselekedjünk időben!

Ha online ajándékrendelésben gondolkodunk, tényleg fontos, hogy még a nagy hajrá előtt a mi csomagjaink már úton legyenek. Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor mégsem érkezik meg ünnepekre az ajándék, és az utolsó nap még egy B tervvel is elő kell rukkolnunk.

Hangoljuk össze az ünnepi menetrendet!

Az ünnepi menetrend egyeztetése, összehangolása a családtagokkal sarkalatos pont, mert minden családnak más és más ünnepi hagyományai vannak, amit tisztelettel, na meg rugalmassággal illik kezelni. A kulcs, hogy tegyünk kölcsönös engedményeket. Az időben való kezdeményezést a javunkra fordíthatjuk, és egy kicsit talán jobban az igényeink szerint alakíthatjuk a forgatókönyvet.

Tervezzük meg az ünnepi menüt!

Átláthatóbb képet ad, ha idejében összerakjuk a karácsonyi menüsort. Ha több vendégségbe megyünk, akkor érdemes egyeztetni a többiekkel, hogy ki milyen fogást vállal, mert bár a töltött káposzta isteni finom, de Szentestétől Szilveszterig azért be lehet sokallni belőle.

Ha tudjuk, hogy mi fog pontosan az ünnepi asztalra kerülni, a friss hozzávalókat, mint amilyen a hal, időben meg tudjuk rendelni. Idő- és energiaspóroló, ha bizonyos ételeket jóval karácsony előtt előre elkészítünk és a fagyasztóban lefagyasztva tárolunk, a nagy napon pedig csak kiolvasztunk. Jól hangzik, ugye?

Lehetünk hagyományteremtők is azzal, hogy nem hagyományos ételeket tálalunk. Egy olaszos fogás talán meghökkentő lehet az ünnepi asztalnál, de ki tudja? Lehet, hogy a családtagok elismerőleg fognak falatozni. Ha pedig a hagyományos ételeket szeretnénk feldobni, egy kis rafinériával új köntösbe bújtathatók a legegyszerűbb köretek is. A krumplipürébe például keverhetünk reszelt sajtot és szerecsendiót.

Image by ArthurHidden on Freepik

A tartós élelmiszereket már most vegyük meg!

Ha a menüsor megvan, máris beszerezhető a hozzávalók nagy része. A tartós élelmiszerek elállnak a kamrában, pakolhatunk a fagyasztóba, és így elkerülhetjük az emberek tömegét, akik karácsony előtt még lejátsszák az éhezők viadalát a boltokban.

Az sem utolsó szempont, hogy így arányosabban tudjuk elosztani a költségeket, és nem az év utolsó napjaiban vár ránk az őrült kiadás.

Süssünk korábban, de dupla mennyiséget!

Az aprósütemények és linzerféleségek jóval karácsony előtt megsüthetők, mert dobozban akár hetekig is elállnak. Egy dologra figyeljünk, hogy dupla mennyiséget süssünk, mert az éjszakai manók valahogy mindig csennek a süteményekből. Külön előny az is, hogy a közös sütés és az illatok fokozzák az adventi hangolódást.

A mi extra ajánlásunk a marcipánnal és dióval megtűzdelt sült alma. Egyszerű, de kicsit rafinált csemege, amit mindenki imádni fog!

Image by Drazen Zigic on Freepik

Lessünk be a ruhásszekrénybe!

Érdemes mielőbb bekukkantanunk a gardróbba. A csinos ruhadarabok mellett gondoljunk a kényelemre is, hiszen a sokadik fogás után a nagymama krémeséből is tudnunk kell még enni. Így egy gumis derekú nadrágért hálásak leszünk önmagunknak. De ha idén a karácsonyi csúnya pulcsi a dress code, választhatjuk a bő fazont, így az ápol és eltakar jeligével bátran végig kóstolhatjuk a fogásokat.

Tudjuk le a nagytakarítást!

Az ablakpucolás és a hófehér függönyök vajon a karácsonyi hagyományok vagy a kötelező elvárások sorába tartoznak? Vagy essünk túl rajta mielőbb, vagy dobjunk fel fényfüzért, hogy elvigye a hangsúlyt a “trehányságunkról”.

Fontos a munkamegosztás a család tagjai között, hogy gyorsabban haladjunk és több idő maradjon a közös programokra. Például a jégkorcsolyázásra. Ilyenkor készíthetünk családi fotókat, amiket kinyomtatva már ajándékként is adhatunk a szeretteinknek.

Fontos a motiváció is, hiszen ha a gyerekek azért segédkeznek, hogy legyen hely a karácsonyfának, vagy a Jézuskától kért babaháznak, akkor lelkesebb az aprónép is. Kapcsoljunk karácsonyi zenét, használjunk fahéj- és vaníliaillatú aromákat, hogy az ünnepi hangulat a munka alatt is meglegyen.

Ellenőrizzük a karácsonyfaizzókat!

Szenteste reggelén nincs is parásabb és idegőrlőbb dolog, mint ha a 100 égőből álló izzósorunk nem világít. Már advent kezdetén, a lakás dekorálásánál érdemes minden fényfüzért tesztelni, hogy ne érjen minket kellementlen meglepetés a karácsonyfa díszítésénél.

Reméljük, hogy ezekkel a tanácsokkal valóban a szeretet ünnepeként tudjuk megélni a karácsonyt! Mert a közös nevetésről, a családi történetekről és a bensőséges pillanatokról kell, hogy szóljanak az ünnepek.

nyitókép: Image by wayhomestudio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.