Az öltözék fontossága

A stílusod elárulja ki vagy, anélkül, hogy egy szót szólnál!”
Rachel Zoe Rosenzweig amerikai divattervező

Sokszor, ha reggel felkapkodjuk magunkra a ruhát, nem is gondolunk bele, milyen nagy jelentősége van az öltözékünknek, annak, amit viselünk, annak, amiben megjelenünk. Pedig van. Hiszen amit viselünk, tükrözi azt, akik vagyunk. Megmutatja a személyiségünket, a hangulatunkat, és azt, hogy mit akarunk érzékeltetni. A divat, az öltözék ugyanis önmagunk kifejezésének egyik módja.

Egy hatékony eszköz, amely sok mindenre használható. Használható politikai nyilatkozat megtételére, anyagi helyzet bemutatására vagy identitás kifejezésére. 

Az öltözékünk számtalan dologról árulkodik, és nagyon sok mindenre hatással lehet.

Első benyomás

Egyszeri, megismételhetetlen, határozottan véleményt formál és nyomot hagy bennünk az a benyomás, amit a legelső találkozáskor érzünk másokkal kapcsolatban. De ugyanilyen fontos az is, mi magunk, a jelenlétünk, milyen érzéseket vált ki másokból, milyen képet tudunk kialakítani magunkról.

Hihetetlen, de igaz: egy tized másodperc is bőven elég ahhoz, hogy véleményt alakuljon ki a másik, ismeretlen félről. Mondhatjuk azt is, meglátni és megítélni valakit pár másodperc csupán.

Még ha olybá tűnik is, hogy egy egyszer találkozás nem fontos, felszínes ismeretség, ez nem biztos, hogy igaz. Könnyen előfordulhat, hogy egy találkozás, egy benyomás hosszú távon befolyásolhatja az életünket – tipikus példa erre egy állásinterjú.

Az első benyomás leginkább az ápoltság, a mimika, a testtartás, a beszéd, a stílus, a kinézet, azon belül is főként a ruházat alapján születik. Öntudatlanul is azt nézzük meg egy emberen, hogy a stílusa harmonizál-e a személyiségével, azaz illik-e hozzá a ruházata, megfelelő-e annak a mérete, színe, tisztasága.

A ruha teszi az embert vajon?! Az biztos, hogy komoly hatással van a személyről kialakított ítéletre.

Megnézzük és véleményt alkotunk

Nem tagadhatjuk, mindenkiben élnek előítéletek. Az is gyakran előfordul, hogy azonnal véleményt alkotunk valakiről, csupán a ruházata alapján. Besoroljuk valahová, megítéljük az adott társadalmi helyzetét, felállítjuk, melyik szociális és anyagi helyzetbe sorolható, egy bizonyos viselkedésformát képzelünk el hozzá, meghatározzuk a stílusát. Pedig még egy szót sem váltottunk vele.

Egy megfelelő, stílusos, tökéletesen hozzánk passzoló, illő, kényelmes ruha felerősíti a belőlünk áradó pozitív kisugárzást, ezáltal másoknak sokkal szimpatikusabbak leszünk. Ennek épp az ellenkezőjét érhetjük el egy nem illő darabbal.

A vonzó megjelenés összefügg az önbizalommal is, ez pedig megint csak erősen befolyásolhatja a kialakult képet.

Nem mindegy mit viselünk tehát. Hiszen minden egyes darab ezer szóval árulkodik rólunk. S hogy jót vagy rosszat mesél, az csakis rajtunk áll.

Mayerné Répási Adrienn

Nyitókép: Image by senivpetro on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.