Miért fontos és hogyan hat a mindennapjainkra az érzelmi intelligencia?

Gyakran tapasztalhatjuk, hogy nyilvánvalóan intelligens emberek néha irracionális dolgokat csinálnak. Bár az intelligens ember alatt mindenki a magas intelligencia hányadost, azaz az IQ-t titulálja mércének és mérvadónak. Pedig ez csak egy kis szelet a tortából. Mellette nagyon fontos szerepet játszik az érzelmi intelligencia is.

Ezzel a képességünkkel tudjuk ugyanis beazonosítani, megérteni és használni az érzéseinket. Nemcsak a sajátunkat, hanem másokét is. Ez azért nagy jelentőségű, mert a magas érzelmi intelligenciájú személy képes elválasztani a viselkedést és a viselkedést kiváltó érzést, valamint sokkal szociálisabb, így jobb kapcsolatokat tud kialakítani. Ez pedig az élet minden területén szükséges: iskolában, munkahelyen, otthon, sportközösségben, mindenhol.

Vajon mik az érzelmi intelligencia összetevői?

Önismeret – az érzelmeink felismerése és megnevezése

Ez az egyik alappillér, hiszen önismeret szükséges ahhoz, hogy meg tudjuk fogalmazni, nevén tudjuk nevezni a bennünk kialakuló érzelmeket. Ez segít, hogy tudatosabban irányítsuk az életünket. Nem mindegy azonban, hogy ezek magukkal ragadnak minket, vagy felismerjük, elemezzük és meg tudjuk változtatni őket.

Például egy munkahelyi stresszes helyzet vagy összeszólalkozás után még otthon sem tudjuk túltenni magunkat a történteken, bosszant minket a dolog. Ingerültek vagyunk. Valaki ezt észre sem veszi, legfeljebb a párja hívja fel rá a figyelmet, hogy hazahozta a munkahelyi katyvaszt. Az érzelmi intelligencia viszont segít felismerni ezt az ingerültséget, így saját magunkat rá tudjuk vezetni arra, hogy otthon ne vetítsük ki a munkahelyi problémáinkat.

Hangulat és hangulatirányítás

A zsigeri érzelmeink egyszerűen csak ránk törnek. Mindenkinek vannak jó és rossz napjai, ehhez mérten a kedvünk is váltakozik. Ez rendjén is van így.

A gondolat elterelés módszere a leghatásosabb. Ekkor tudjuk egy kedvezőbb megvilágításba helyezni a gondolatainkat. Például, ha haragot érzünk, akkor csak fokozódik bennünk a feszültség, tovább hergeljük magunkat, ha újra és újra pörgetjük a fejünkben a történéseket. Az újraértelmezés és a figyelemelterelés viszont enyhíti ezeket. Hatékony megoldás hogy újra logikusan tudjunk gondolkozni. Ezért lehet szuper megoldás a sport vagy egy séta, mint az, ha otthon a kanapén fortyogunk.

Optimizmus és önmagunk ösztönzése

Mindenkiben ott a képesség, hogy buzdítsa és ösztönözze önmagát. Ehhez viszont kellenek célok, pozitív szemlélet és önbizalom. Hol a nagy különbség az érzelmi intelligenciában? Ott, hogy az optimista ember sosem magát okolja, hanem a helyzetet, ezért tudnak kitartóak maradni és nem csüggedni, ha valami nem sikerül. Ezzel szemben a pesszimista emberek mindig saját magukat kérdőjelezik meg, hogy ők képtelenek megcsinálni, nincs tehetségük, feladják.

Ha nem is tudunk mindig derűlátók lenni, akkor se a borús gondolatokba meneküljünk. Próbáljuk meg a bizakodó gondolkodásmódot. Így tudatosan tudunk olyan érzelmi állapotba kerülni, ami produktivitáshoz és sikerhez vezet.

Hirtelen késztetések és ezek legyőzése

A lobbanékonyság, a hirtelen késztetések, a most akarom érzés mind ellentétes cselekedet azzal, hogy tudatosan irányítsuk az érzéseinket. Fontos, hogy egy későbbi kitűzött célunk csak akkor teljesíthető, ha a mostban van erőnk megálljt parancsolni. A csábítás mindig ott van, de fókuszáljunk a nagyobb és távolabbi célunkra. Ha például az egészséges életmód a célunk, akkor tudjunk nemet mondani a második szelet süteményre a családi ebéden. Ez a tudatosság és önkontroll segít, hogy ne legyünk makacsak, határozatlanok vagy ideges természetűek.

Emberismeret és a kapcsolati háló

Ha valakivel megismerkedünk, akkor szokott lenni az a bizonyos első benyomásunk, amit nem igazán tudunk különösebben megmagyarázni. Vagy egyből szimpatikusnak ítéljük meg, vagy van az a rossz sejtésünk, hogy vele nem akarunk kapcsolatot kiépíteni.

A magas érzelmi intelligenciájú emberek olyan képességgel rendelkeznek, hogy megsejtik a másik fél érzéseit és érzékelik a kisugárzását. Minél többet érzékelünk a jelzések mögött meghúzódó érzelmekből, annál jobban tudjuk mi is befolyásolni az általunk adott jelzéseket. Ez a képesség segít nekünk abban, hogy egy megbízható kapcsolati hálózatot tudjunk kiépíteni az életünkben. Gondolunk itt arra, hogy ha segítségre van szükségünk, akár szakmai, akár magánéleti terepen, akkor a megfelelő emberhez fogunk fordulni és választ kapunk a kérdéseinkre, kéréseinkre.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.