7 dolog, amit az érzelmi intelligenciával rendelkezők másképp csinálnak a kapcsolataikban

Kezdjük is mindjárt egy nehéz kérdéssel: mi lehet a jó mércéje a boldogságnak és a sikernek egy kapcsolatban? A választ sem halogatjuk későbbre: az érzelmi intelligencia, azaz az EQ lehet a kulcs.

Mit takar ez a kifejezés?

Az érzelmi intelligencia az a képesség, mikor valaki felismeri és kezelni tudja a saját és mások érzéseit. De hogy segít ez az érzelmi készség a boldog, egészséges és virágzó kapcsolat kiépítésében? Cikkünkben erre kerestük a választ.

Az érzéseink lényegében leírják azt, akik vagyunk. A másokkal való mindennapi interakcióinkat befolyásolja, hogy hogyan érezzük magunkat, de az általános testi és lelki egészségünkre is hatással van. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az érzelmi intelligencia mindent befolyásol, amit teszünk és mondunk.

A párkapcsolatokban a magas érzelmi intelligenciával rendelkező felek tudnak mély, kielégítő és tartós kötelékeket kialakítani. Persze, tökéletes kapcsolat nem létezik. A partnerek ugyanúgy szembesülnek a szomorúsággal, a csalódottsággal, a haraggal, frusztrációval és egyéb érzésekkel. A különbség azonban ezeknek az érzéseknek a kezelésében, és az egymással való bánásmódban tér el. Azaz abban, hogyan tudjuk megfelelően kezelni a hullámvölgyeket.

Nézzük most meg, hogy a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek mit csinálnak másképp a kapcsolataikban:

Image by Freepik

Az első reakció a megértés és az együttérzés

Az érzelmi intelligenciáról az első gondolatunk általában az együttérzés képessége, ez tehát az egészséges kapcsolatok egyik alapköve. Ez több annál, mint hogy átérezzük a párunk fájdalmát. Megértjük a nézőpontját, az előtte álló nehézségeket, és az ezek keltette frusztrációt. Ezek a mélyebb dolgok vezetnek oda, hogy megértjük a társunk viselkedését, így biztosítva a legnagyobb támogatást. 

Alapigazság az is, hogy mindenki vágyik a megértettségre. Ez akkor különösen fontos, ha nem feltétlenül értünk egyet a másik fél érzéseivel vagy hiedelmeivel, mégis együttérzést kell mutatnunk. A magas érzelmi intelligenciával rendelkezők viszont hiszik, hogy minden érzelem számít, ezért teremtik meg azt a biztonságot, hogy a kapcsolatban a felek a jó és rossz érzéseiket egyaránt felvállalják.

Önismeretet gyakorolnak

Adjunk magunknak egy percet és gondolkodjunk el a következő kérdéseken:

  • Megfigyeljük a gondolatainkat és az érzéseinket akkor, amikor történnek?
  • Tudjuk, hogy mik az erősségeink és a gyengeségeink, valamint mik a korlátaink?
  • Komfortosnak érezzük, ha beszélnünk kell az érzéseinkről és el kell magyaráznunk, hogy miért így érzünk?

Ha a fenti kérdésekre a válaszunk igen, akkor öntudatos emberek vagyunk magas EQ-val. Az önismeret a kulcs ahhoz, hogy a saját érzéseinken túl felismerjük a másik fél érzéseit is. Az önismeretünk és az érzések felismerése képessé tesz minket az olyan kommunikációra, ami élénken le tudja írni, hogy mi is zajlik bennünk. Továbbá a nehéz időszakokban óriási segítség, hiszen a magas érzelmi intelligenciájú emberek képesek a negatív érzelmeiket is kifejezni, és cseppet sem érzik azt, hogy a sebezhetőség gyengeség lenne. Ez az emocionális oldal pedig elősegítheti a jobb problémamegoldást.

Egészséges módon vitatkoznak a partnerükkel

A felek kétségbeesve fejezik ki magukat, de senki sem érzi igazán meghallgatva vagy megértetve magát. A viták önmagukban egészséges részei bármely kapcsolatnak. A probléma ott kezdődik, ha ezek érzelmileg megterhelővé válnak.

Itt jön képbe újra a magas érzelmi intelligencia. A magas EQ-val rendelkezők úgymond tisztességesen vitatkoznak. Na de mégis mit jelent ez? Aktívan hallgatnak, tehát nem szakítják félbe a társukat, amíg az beszél. Időt szánnak a meghallgatásukra és a megértésükre. Nyugodtságot sugároznak, kerülik a kritizálást, a konfrontációt és az ellenségeskedést.

Maga a konfliktushoz való hozzáállásuk is más. Lehetőséget látnak benne, hogy közelebb kerüljenek a párjukhoz. Tudnak bocsánatot kérni, és észreveszik a párjuk érzelmi jeleit, hogy akár egy gyengéd érintéssel vagy öleléssel jelezzék, hogy ott vannak a másik számára.

Felelősséget vállalnak a tetteikért

A magas érzelmi intelligenciával rendelkezők tudják, hogy felelősségre vonhatóak a tetteikért, és el is tudják fogadni az ezzel járó következményeket. A viták során felvállalják a szerepüket, és el tudják fogadni, ha tévedtek. Persze, sokkal egyszerűbb a másikat hibáztatni, ha csalódottak, dühösek vagy stresszesek vagyunk, azonban ez ördögi kört indít el, hiszen ezzel a párunkat is védekező helyzetbe hozzuk.

Itt jön be megint az EQ. A magas érzelmi intelligenciával rendelkező felek nem arra fókuszálnak, hogy bebizonyítsák: a partnerük téved. Nem! Abban hisznek, hogy irányításuk van afölött, hogy hogyan reagálnak az eseményekre és a kimondott szavakra.

Egészséges határokat szabnak

A fentebb említett önismeret adja az alapot, hogy ha jól ismerjük magunkat, akkor fel tudjuk mérni a korlátainkat. Ezek a határok segítenek elfogadni önmagunkat és erősíteni a kapcsolatokat. A magas érzelmi intelligenciájú felek tudják, milyen érzések és cselekedetek zavarják őket. Ezeket pedig képesek kommunikálni és kedves, de mégis határozott módon érvényesíteni. Például a párunk egy-egy megnyilvánulása lehet bántó a számunkra, de ezt meg tudjuk beszélni és változtatni rajta.

Még egy fontos dolog van a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek viselkedésében: a saját határaik felismerése mellett megértik és tiszteletben tartják a párjuk határait is.

Nyitott elmével és szívvel rendelkeznek

Az érzelmileg intelligens emberek megértik, hogy a kapcsolatok dinamikusak, ezért mindig hajlandóak fejlődni. Tudatosan időt és energiát fektetnek abba, hogy jobbá tegyék a kapcsolatukat. Nyitottak az új ötletekre és nézőpontokra, és mindig izgatottan tanulnak a társuktól is. Néha ez magában foglalja azt is, hogy kihívás elé állítják magukat és partnerüket, hogy kilépjenek a komfortzónájukból és új kalandokat éljenek át. Még fontosabb, hogy támogatják partnerük vágyait is, ha az növekedni és fejlődni szeretne.

Önszeretetet gyakorolnak

Az érzelmileg intelligens emberek nemcsak a szerettükkel, hanem önmagukkal is tisztelettel és kedvességgel bánnak. Önszeretetet gyakorolnak. Időt szentelnek önmagukra, beleértve azt is, hogy foglalkoznak azzal, mit akarnak egy kapcsolattól. Az érzelmileg intelligens partnerek mélyen éreznek, de nem engedik hogy az érzelmek legyőzzék őket. Úgy kezelik azokat, hogy összhangban legyenek legjobb önmagukkal és a céljaikkal. A nap végén pedig arra törekednek, hogy fenntartsanak egy egészséges és tiszteletteljes kapcsolatot, amely priorizálja mindkét fél igényeit.

Vannak emberek, akik természetüknél fogva magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek, de a jó hír, hogy bárki elsajátíthatja és megtanulhatja ezt a képességet. A pároknak együtt kell dolgozniuk azon, hogy fejlesszék az érzelmi intelligenciájukat. A jutalom viszont garantált: egy boldogabb, erősebb, kiegyensúlyozottabb és kielégítő párkapcsolat.

nyitókép: Image by drobotdean on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.