Ne hagyd, hogy a depresszió legyőzzön

Az, hogy szereted magad, a legjobb dolog, amit megtehetsz – önmagadért. Az életed jobb lesz, az emberi kapcsolataid is javulni fognak, ha így teszel.

Persze, ezt te is tudod. Nem mondtam semmi újat ezzel.

Hisz minden médium, minden önfejlesztő könyv ezt szajkózza: Fogadd el magad! Szeresd magad! Növeld az önbecsülésed! S ha így teszel a világ habos, cukros, csillámpónis lesz. De legalábbis jobb.

Aha, persze.
Csak éppen erre a pontra eljutni valakinek, aki legszívesebben a fejére húzná a takarót, hogy se látni, se hallani ne kelljen, vagy egy olyannak, aki épp csak vegetál a szürke mindennapok monotonitásában, vagy annak, akit a nagy szerelem most alázott porig, nos nekik mosolyogni és szeretni önmaguk egyáltalán nem könnyű. Mert pont leszarják. Csak azt akarják, hogy mindenki hagyja őket békén.

És biztosan neked is van olyan napod, mikor minden vagy, csak boldog és magabiztos nem.

Nincs ezzel semmi baj. Ilyenkor jussanak eszedbe ezek a trükkök:

Fókuszálj a pozitív tulajdonságaidra
Az emberek hajlamosak arra, hogy önmagukban csak a rosszat vegyék észre: saját hiányosságaikat, komplexusaikat, hibáikat és félelmeiket. Azonban minél többet gondolnak ezekre, annál biztosabb, hogy a hiedelmek valósággá válnak. Tudatosan törekedni kell arra, hogy a negatív tulajdonságok helyett a pozitívak kapjanak figyelmet. 
Segíthetnek a mantrák. Mondd el magadnak ezerszer is akár: Imádni való vagyok! Egyedi vagyok! Akkor is én vagyok a legjobb! 
Az is segíthet, ha biztató mondatokkal pakolod tele a hűtőt.

Olyan dolgokkal foglalkozz csak, amikhez kedved van
Amikor a barátok hétvégén moziba hívnak, nem kell udvariasságból igent mondani. Ha inkább egy sokszor olvasott regénnyel bújnál ágyba, tedd azt. Ha egyszer ahhoz van kedved! Azért, mert a többiek körülötted valamit csinálnak, nem jelenti azt, hogy neked is azt kell tenned. Utasítsd vissza finoman a meghívást.

Felejtsd el a hibáidat és fogadd el a múltad
Képzeld el, hogy az életed egy utazás. Gyakran előfordul, hogy a múltban elkövetett hibáink lefelé húznak minket, mint egy kővel telerakott hátizsák. Lefékeznek, és megakadályozzák, hogy a jelenben éljünk. Az igazság az, hogy mindannyiunknak van múltja, és mindannyian követtünk már el hibákat. De aki sokáig ragaszkodik a múlt eseményeihez, előfordul, hogy nem veszi észre a pillanat szépségét. Ne feledd: mindaz, ami korábban történt, az teremtett téged, azt a személyt aki ma vagy, de nem határozza meg a jövőt.

Fogadd el a múltat, aztán engedd el, és csinálj helyet a jelennek.

Szabadulj meg a negatív tényezőktől
Szabadulj meg azoktól, akik nem szeretnek téged. A szeretet cselekvés és választás is, nem csak érzés. Mindazok, akik azt mondják szeretnek, de nem szánnak rád időt, nem éreznek egyet veled, mindig csak másodhegedűs vagy náluk, azok igazából nem szeretnek. Az ilyen emberek csak paraziták. Szándékosan elpusztítják az önbecsülésed, megfosztva téged a boldogság érzésétől. Szabadulj meg az ilyen emberektől a lehető leggyorsabban. Nem méltók a szeretetedre.

Vigyázz a testedre
Ha valaki depressziós, annak az egészsége romlik mert elhanyagolja a testét: nem eszik eleget, nem pihen eleget. Ezeket az igényeket figyelmen kívül hagyva meggyőzi magát, hogy nem méltó a szeretetre.

Amikor pedig valaki gondoskodik a testéről, és kielégíti az igényeit, azonnal érezni fogja, hogy szeret és készen áll a szeretetre. A test tudja, mire van szüksége. Neked csak annyi a feladatod, hogy kezdj el hallgatni arra, amit a tested mond.

Az ön-szeretet  választás kérdése, mint a szomorúság, a gyűlölet és a harag.

Ha elfogadod magad a hiányosságaid és furcsaságaid ellenére, azzal engeded, hogy mások is szeressenek. 
Próbáld ki. Menni fog.

EZ IS ÉRDEKELHET: A DEPRESSZIÓ JELEI, AMIT SOSE HAGYJUNK FIGYELMEN KÍVÜL

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.