4 háztartási cikk, amely csak látszólag környezetbarát

Nehéz megszabadulni a műanyagtól, pedig hála a különböző kampányoknak, fórumoknak, egyre többen szeretnénk csökkenteni a műanyagok használatát.

Az újrahasznosítás lényege az, hogy a műanyagok és a mikroműanyagok ne kerüljenek a hulladéklerakókba és vizekbe, ahol halak, madarak és más lények valószínűleg lenyelik őket. 

Ez is érdekelhet: KÖRNYEZETBARÁT AKAROK LENNI

A helyzetet azonban nehezíti, hogy sok olyan használati tárgy van, amiről azt hisszük, tökéletesek a műanyagok helyett, s közben ugyanolyan károsak, hiszen ugyanúgy műanyagot tartalmaznak. Ilyenek például a…

Papír poharak

A papírpoharak papírból készültek, igaz? Valójában a papírpohár nagy része papírból készül, de az eldobható, egyszer használatos poharak, amelyekből például a kávét isszuk, gyakran vékony műanyag béléssel is rendelkeznek. Ez tulajdonképpen logikus: Ha egy csésze 100% -ban papír lenne, akkor a nagyon forró folyadékot nem tudná tárolni.
Viszont így sem a papír, sem a műanyag nem újrahasznosítható, tehát a környezet számára ez nem jó megoldás.

Mit tehetsz: Vigyél magaddal újrafelhasználható vizes palackokat és saját kávéscsészét, bárhová is mész. Használj üveget.

Teafilterek

A műanyag két helyen is elrejtőzhet a teafilterekben. Maguk a filterek tartalmazhatnak kis mennyiségű műanyagot, amelyet azért adnak hozzá, hogy megőrizzék a filterek az alakjukat a forrásban lévő vízben. Sajnos ez nagy probléma, mondják a montreali McGill Egyetem kutatói, akik megállapították, hogy egy filter 95 Celsius fok-ra felmelegített vízben áztatva 11,6 milliárd mikroműanyag szabadul fel egyetlen csészébe. Ezen kívül a csomagolás is tartalmaz műanyagot, így a tea sem kimondottan környezetbarát.

Mit tehetsz: 

Vásárolj tealevelet, vagy keress olyan teafiltert, ami nem műanyagból készült.

Polár ruházat

A gyapjúruházat műanyag mikroszálakkal készül, a gyapjú gyakran újrahasznosított műanyagból, amely a műanyag palackok jó újrahasznosításának tűnik, ám ebben a tekintetben az összes gyapjú rossz. Minden alkalommal, amikor egy polár pulóvert mosnak, ezer mikroszkopikus műanyag szálat bocsát ki a környezetbe. Amikor ezek a mikroszálak ivóvízbe vagy az óceánba kerülnek, az emberek és a tengeri lények elnyelik őket.

Mit tehetsz: még mindig vizsgálat alatt van, hogy ezek a mikroszálak mennyire károsak az egészségünkre, de egyértelmű, hogy nem jók, tehát a legjobb, ha szűrő kerül a mosógépre.

Eldobható törlőkendők

Az egyszer használatos törlőkendők nagyon kényelmesek. Baba törlőkendők, személyes higiéniai törlőkendők, antibakteriális törlők, sminklemosó törlőkendők … sokféle van. Gyakran műanyagba csomagolva kerülnek forgalomba, ami önmagában is probléma, de legalább ezeket a zacsikat újra lehet hasznosítani. Sajnos maguk a törlők is gyakran műanyagból készülnek, és ezek ritkán kerülnek újrahasznosításra. A törlőkendők műanyag szálakat tartalmaznak, amelyek általában nem biológiailag lebomlók. Ezek a kényelmes törlők nagyon kellemetlennek bizonyulnak a környezet számára.

Mit tehetsz: Csak akkor használj egyszer használatos törlőkendőt, ha feltétlenül szükséges. Használj inkább valamilyen kendőt a felületek tisztításához helyettük, amit aztán kimoshatsz. A nedves wc-papír helyett használj igazi papírt, csecsemők számára pedig készíts sokszor használható személyes törlőkendőket.
És még egy fontos dolog: soha ne dobd a törlőkendőket a wc-be.

forrás

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.