Környezetbarát akarok lenni

Most júliusban hurrikánként söpört végig a világon a műanyagmentes július-láz. Mindenki tudatos volt – legalábbis látszólag. Divatból mindenki vett egy bambusz fogkefét, bio-zsákocskát és papírpohárból itta a kávét (az sem jó megoldás egyébként), aztán a legtöbben visszatértek jól bevált életükhöz.

Kár. Mert maga a kezdeményezés szuper és az, ha mindenki csak kicsit is, de tesz a környezetért, már nagyon sokat számít. Nem lenne az baj, ha környezettudatosabbak lennénk.

De mi is az a környezettudatos?

Környezettudatos az a személy, aki tudatában van annak, hogy a természeti erőforrásokat hogyan kell használni az élet megteremtésére és támogatására. Úgy cselekszik, vagy igyekszik cselekedni, hogy óvja a környezetét és a természetes erőforrásokat.

Környezettudatosabbá, környezetbaráttá válni nem is olyan nehéz, és nem is kell azonnal nagy lépéseket tenni érte. Nem kell mindenben változtatni, lehet apróságokkal kezdeni.

1. Tudj meg többet az erőforrásokról! Kezdd azzal, hogy jobban megismered az erőforrásokat, amelyeket a mindennapi életedben használsz. Figyelj oda, mit használsz, mivel fűtesz, hogyan utazol, hogyan használod a vizet. A tudatosság teszi lehetővé, hogy környezetbarát döntéseket hozz.

2. Figyelj a fákra! A fák a túléléshez szükségesek. Oxigént, gyümölcsöt adnak, tisztítják a levegőt.
Menedéket biztosítanak az állatok számára, megakadályozzák a talaj erózióját. Az otthonod körüli fák által nyújtott árnyék segíthet csökkenteni az energiafogyasztást és nyáron hűt. Nem kell mindjárt több ezer fát ültetned, sem minden áldott nap ültetned. De odafigyelhetsz a környezetedben lévőkre, és ha alkalmad van rá, te magad is részt vehetsz akciókban, vagy telepíthetsz a közvetlen környezetedbe néhányat.

3. Bánj okosan a vízzel! A vízzel takarékoskodni kell, mert nagy energiába kerül a lakásokba való eljuttatása. A takarékoskodásnak több módja is van: vegyél rövidebb zuhanyt, javítsd a szivárgó csöveket, ne pancsolj feleslegesen, hasznosítsd újra a vizet, használj víztakarékos eszközöket, vagy például gyűjtsd az esővizet a kert öntözéséhez.

4. Változtasd meg utazási szokásaid! A vezetés és a repülés két olyan terület, ahol tényleg környezetbaráttá lehet válni. Például választhatsz üzemanyag-hatékony utazási lehetőségeket, utazhatsz kevesebbet, vagy összehangolhatod a célokat, hogy egy út alatt több dolgot elintézz. Ha munkahelyed az otthonod közelében van, próbálj autó helyett kerékpározni.

Komposztálj, ha van rá lehetőséged. Hasznosíts újra. Vásárolj helyi termékeket. Csatlakozz környezettudatos csoportokhoz. Védd a vadon élő állatokat.

Számtalan módon vehetünk részt a világunk óvásában. És igenis: a kis lépés is lépés! Még az is, ha tényleg biozacsit használunk műanyag helyett.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.