Ha Máltán jársz…

… érdemes átgondolnod, melyek azok a programok, amiket ezen a kb. Dunántúl méreteivel rendelkező szigetországon belül érdemes megejtened. Csak azért mondom ezt, mert miután másfél évet kint éltem, elég időm volt megfigyelni a turistáknak ajánlott rengeteg látványosságot – és ezek némelyikét meg is néztem személyesen.

Szóval jelenleg egész hitelesen tudom átadni Neked, hogy mi az amit nem szabad kihagyni. Málta egy apró ékszerdoboz, azaz törpeállam a Földközi-tenger tajtékzó hullámai ölelésében. Évekkel ezelőtt sokan még a létezéséről sem tudtak, mára viszont – köszönhetően a fapados járatoknak és a jó reklámoknak, igen népszerű turisztikai központtá vált.

Térjünk is rá azokra az opciókra, melyeket nem érdemes kihagynod, ha a máltai lovagrend szigetéig elrepülsz.


Estébe nyúló piknik a sziklákon

Máltáról tudnod kell, hogy szinte alig rendelkezik gyorsan elérhető, homokos tengerparttal. Nyáron mindenre a homokszín jellemző: zöld növényeket nem igazán látsz (bezzeg télen! – a máltai tél az új tavasz!), viszont kopár sziklákat mindenhol. Ezek egyikén rögtönözhetsz többedmagaddal egy pikniket.

Ameddig a szem ellát…

Nem kell hozzá túl sok minden, gyalog is elindulhattok bármerre, de Sliema területén szinte mindenhol lepakolhattok: egy üveg gyöngyözően friss bor, némi sajt és helyi pasticci, vagy roppanó héjú máltai kenyér (azaz ftira), esetleg fürt szőlő, és Tiétek a legszebb és legvégtelenebb kilátás, ami csak a világon létezik. Tenger, napnyugta, meleg nyáresti szellő.

Minden másra ott a MesterKártya. Ha a tökéletes lánykérés helyszínéhez tippre van szükséged: ez itt az.

EZ IS ÉRDEKELHET: 7 nyári célpont azok számára, akik nem szeretik a hőséget a nyaralás idején


Futás a tengerparton

Saját nevemben írom ezt, de én mindig irigykedve néztem, ahogyan a filmek hősei/hősnői szabadon rohangáltak a tengerpartokon. Aztán amikor kipróbáltam én is a parton futást, akkor jöttem rá, hogy vannak dolgok, melyek anélkül hiányoznak az életünkből, hogy tudnánk, milyen is csinálni. Nos, ilyen ez is.

Máltán egyébként rengetegen futnak, és mindenki mosolyog vagy pacsizik, aki szembejön. Ha nem vagy szociális hangulatodban épp, az sem baj. Hajnalban, napfelkelte előtt vagy az esti zsongás elapadtával útnak indulni a part mentén – hát, az olyan… amit nem lehet leírni. Mert ki kell próbálni. De tényleg.

Felér egy évi masszív terápiával.


Azure window – helyett Blue Grotto

Sajnos, mivel a tenger végleg magáévá tette a csodás Azure Window-t, ezért arról a látványról már lecsúsztál. Viszont ott van még a Blue Grotto. Hasonlóan híres, mint elpusztult sziklatestvére, és a tenger többnyire nyugodt körülötte. Ez teszi lehetővé, hogy akár hajóval is bekukkantsunk a hatalmas vájatba, és megcsodáljuk a szikrázó napsütésben fürdőző sziklákat, illetve az ezt ölelő kristálytiszta vizet.

Blue Grotto /Forrás: Pixabay/


Comino: a lehetetlenül kék szín márpedig igenis létezik!

Emlékeztek azokra az időnként előkerülő „lebegő csónakos” háttérképekre, melyek a „természet photoshopjai” gyűjtemény részeként keringenek a neten, ugye? Na, az a kép – vagy azok egyike – Málta partjainál készült.

Kék? – Szuperkék!

A Málta és Gozo szigete között elhelyezkedő apró Comino (máltai nevén Kemmuna) egy apró sziget, melyen össz-vissz talán négyen laknak és a 3,5 négyzetkilométer kiterjedésű szigetecske egésze egy nemzeti park. Főszezonban naponta többször viszik ki motorcsónakok a napozni, pancsolni és búvárkodni vágyókat, és bár csúcsidőben tényleg sokan mennek, de nagyon megéri felkapaszkodni az egyébként köves sziklafalra, és leheveredni.

Olyan azúrkék szín, melyet ott látsz, nincsen is. Ha nem hiszitek, járjatok utána…


Mdina, menedék a XXI. században

A máltai történelem igen gazdag, de ami lényegesebb: tényleg érdekes. És bár a főváros, Valletta építészeti remekei – és úgy egyáltalán az egész város – lenyűgöző, mégis azt javaslom: ha szeretnél látni valami igazán maradandót, akkor bizony elmész Mdina városába – mely egészen 1566-ig, Valletta épülésének kezdetéig Málta fővárosa volt.

#hangulat

A szinte kizárólag helyiek által lakott, erődített város (azaz Medina, ahogy az arabok ismerték, és melyből rövidítéssel született a Mdina elnevezés) tele van hangulatos, szűk utcákkal. Autóval nem engedélyezett a behajtás, csakis gyalogosan megközelíthető a gyönyörű, parkosított várárokkal körülvett „menedék” – és a történelmi hangulatot a lakók mindmáig érintetlenül megőrizték.

Tradicionális máltai mütyürkéket áruló boltok, éttermek (utánozhatatlan kilátással), kedves kis kocsmák és egy tartalmas, hangulatos nap várja az ide látogatókat.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.