Merre fúj a szél a Tisza-tónál? – Poroszló

Mi tagadás, szüksége van az embernek néha arra, hogy kiszakadjon a mókuskerékből, a mindennapok zsúfoltságából, és eltöltsön egy zajtól és kipufogógáztól mentes napot a természetben.

Ha szereted a vizet és élővilágát, nincs más dolgod, mint elkocsikázni Poroszlóra, a Tisza-tavi Ökocentrumba.

Közép- Európa legnagyobb édesvízi akváriumának, melynek épülete egy madárra hasonlít, állandó kiállításait legalább egyszer mindenkinek érdemes megtekinteni. 70 hazai halfajta és 15 kétéltű, valamint hüllőfajt mutat be, köztük a vizát, amely hazánk egyik legnagyobb halóriása, a maga 1,5-2 méterével ott úszkál a fejünk felett, s gyönyörködhetünk benne. Ezen kívül vetítőterem és négy szint várja az odalátogatókat, és ha már mindent megnéztünk, ne hagyjuk ki az utolsó szintet sem, mert a 30 m magas épület tetejéről kiváló kilátás nyílik a tóra, és környezetére.

Az épület körüli 10 hektáros szabadidőparkban is helyet kaptak még állatok; egy hagyományőrző baromfiudvar és tájház, mely 1884-ben épült, és az ajtaján belépve igazán el tudjuk képzelni, milyen lehetett akkoriban az élet, harmóniában a természettel, és adottságaival.

A sétány

Az épület tetejéből látszik az 1500 méter hosszú tanösvény, melyet csónakkal lehet megközelíteni. A Fűzfa kikötőből elindulva csodálatos dolog, ahogy az ember siklik a vízen, a szél belekap a hajába, a napfény megcsillan a kék víz felszínén, és madarak, meg szitakötők repkednek körülötte.

Az út során érdekes vízimadarakat is láthatunk, melyeket ha szerencsénk van, megismerhetünk a csónakvezető bemutatása alapján, aki minden négyzetcentiméterét úgy ismeri a tónak, akár a saját tenyerét.

A víz felett cölöpökre épített pallóúton sétálva betekintést nyerhetünk a Tó élővilágába.

Ha jókor megyünk (ajánlatos hétköznap, melegebb napon), akkor egyedül vagy kettesben járhatjuk végig a sétányt. Élvezhetjük a napsugarat, vagy éppen a pillanatok alatt lezúduló esőt, ami olyan gyorsan elmegy, mint ahogy jön.

Ez az a hely, ahol igazi nyugalom honol, kizárólag a madarak, a tücskök, és a nádsusogás hangja töri meg a csendet.

Csodálatos táj, ahol megismerhetjük a különböző növényeket és madarakat, a hely értékeit. Mindenhol információs táblák tanítanak, érdekességek, tudnivalók szegélyezik az utunkat.

A fából épült fedett madárleseknél érdemes elidőzni, hiszen ha szemfülesek vagyunk, megfigyelhetjük a bakcsót, a szárcsát, láthatunk kócsagot, gémet, vagy akár kárókatonát a megannyi szép és érdekes madárfaj közül.

Az egész sétány egy kilátó legmagasabb pontjából igazi gyönyörűséges látványt nyújt. Érdemes emiatt megmászni azt a pár lépcsőfokot, és elraktározni a képet magunkban.

Egy nap alatt ki lehet pipálni Poroszlót.

Ám ez alatt a nap alatt elszakadhatunk picit a valóságból, és megtelíthetjük a szívünket hazánk egyik védett területének minden szépségével.

Csókot lophatunk a madárleseknél, és kiszellőztethetjük a fejünket a kilátókban. Hagyhatjuk magunkat kikapcsolni a természet zöld fái között, és beosonhatunk a tökéletesen nyugodt élővilágba, ahol finom a gyékény tapintása, és issza a bőrünk a napfényt, miközben elillan felettünk egy-egy tarka pillangó.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.