Sükösd és Dusnok: ideális célpontok a vizek szerelmeseinek

A nyárutó kiváló alkalmat nyújt arra, hogy egy-egy rövidebb kirándulás erejéig felfedezzük hazánk elrejtett turisztikai gyöngyszemeit. Ezek közé tartozik Sükösd és Dusnok térsége is.

Evezni, kerékpározni, sétálni vagy strandolni szeretnének? – teszi fel a kérdést Mindszenti István, Dusnok polgármestere, miközben a Vajas-csatorna partján állunk, a tavaly átadott Vízi Turisztikai Fogadóhely és Szabadidő Központ bejáratánál.

Mi is a csónakázást választjuk: a települést körülölelő csatorna az aszályos idő ellenére is tiszta és bő vizű, a fél kilométerre lévő helyi strandon önfeledten fürdőznek felnőttek és gyerekek egyaránt. Mint a polgármester elmondja, a csatorna partján 3 kilométer hosszan épült sétány rendkívül kedvelt a kerékpárosok, illetve a futók, gyaloglók körében is. Egyik szakasza az úgynevezett Házaspárok útja, amelynek 14 állomása a házasság, illetve a család fontosságára hívja fel a figyelmet.

A csendes, festői környezet miatt rendszeresen érkeznek ide vendégek, akik az aktív kikapcsolódás hívei. Legutóbb pont a Dunakanyarból volt itt egy család, ők már visszajárnak hozzánk

– jegyzi meg a polgármester.

Az innen bő tíz kilométerre fekvő Sükösdöt szintén megéri útba ejteni. Tamás Márta polgármesterrel az épülő tájháznál találkozunk.

A tervek szerint októbertől itt egy ökopark működik majd, amely nem csak az térség élővilágát, kultúráját és hagyományait mutatja be, hanem az aktív turizmus egyik állomása is lehet, hiszen a tájház mögött folyik a Dunavölgyi-főcsatorna, amely nagyszerű célpontja nem csak a horgászoknak, de az evezni vágyóknak is

– mondja a polgármester a Dusnokkal közös, úgynevezett Kultporta projektről szólva.

De Sükösdre nem csak vízen lehet és érdemes megérkezni, hanem kerékpáron – az Eurovelo 6 kerékpárúton – vagy gyalogosan is, az országos kéktúra útvonalon. A látogatóknak érdemes útba ejteniük az 1700-as évek közepén épült Szent Anna kápolnát, illetve az Ólom-hegyi kilátót, ahonnan szép időben egészen a Mecsek csúcsáig is elláthatunk.

A látogatás során pedig ne felejtsük el megkóstolni az igazi dunai halászlét sem!

Fotók: Kultporta projekt

(A cikk a TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00014 számú, Sükösd-Dusnok turisztikai célú fejlesztései a Duna menti természeti örökség tükrében című projekt keretében készült.)

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.