A pajzsmirigyért és a szép arcért: 8 ok, hogy minden nap fejre álljunk

A tornaórák kötelező gyakorlataként emlékszünk legtöbben a fejenállásra, amit, ahogy vége az iskolának, el is hagyunk – pedig lehet, hogy nem kéne. Ugyanis rendkívül jótékony hatással van az egészségre. Több okból is.

Például:

Segíti a bőr ragyogását

Egyszerű fizika. A fejünkre állva megfordítjuk a gravitációs erőt. Ez azt jelenti, hogy fejenállva a bőr az ellenkező irányba lóg. A vérrel együtt friss oxigén jut el a fejhez és az arcot behálózó hajszálerekhez, amitől elkezdünk ragyogni. A fejenállásnak egyértelműen van fiatalító hatása.

Késleltetheti a hajhullást

A haj jobban hullik, ha a szőrtüszők vérkeringése károsodik. A fejenállás – épp az előző bekezdésben leírt okok miatt – megoldja ezt a problémát. Egyes jógik még azt is állítják, hogy a sirsászana rendszeres állása visszaadja az ősz haj természetes színét.

Image by yanalya on Freepik


Előnyök a pajzsmirigyre és a hormonokra

A fejenállás stimulálhatja és energizálhatja az agyalapi mirigyet és a hipotalamust. Ezek a mirigyek létfontosságúak jólétünk szempontjából, mert a test összes többi mirigyének (pajzsmirigy, tobozmirigy és mellékvese) működését szabályozó mestermirigyeknek tekintik.

Jót tesz az immunrendszernek

A fejenállás egyértelműen fokozza az agy vérellátását is. A nyirokkeringés felélénkül, ami nagyon jó hatással van az immunrendszerre.

A fejenállás kiváló gyógyszere a vesegörcsnek is.

Javítja a hangulatot

Amikor a mellékvesék a fejenállás segítségével elkezdenek optimálisan működni, több pozitív gondolat jut el hozzánk. A mellékvesék felelősek a stressz hatására termelődő hormonokért, túlterhelésük pedig ingerlékenységhez, koncentrálóképesség-képtelenséghez, álmatlansághoz, idegességhez, sőt depresszióhoz is vezethet.

Ha minden nap állunk fejen, akkor sokkal jobban tudunk összpontosítani a feladatainkra, jobb lesz az önkontrollunk , ami segít idegesség, stressz alkalmával.

Image by freepik

Segíti a folyadék elvezetését

Amikor fordított helyzetben vagyunk, a lábakban felgyülemlett folyadék elfolyik. Ez a hír minden bizonnyal örömet okoz mindazoknak, akik szeretnek magassarkút hordani és azoknak is, akiknek késő délutánra felduzzad vagy fáj a lába. A sirsászana segít csökkenteni a visszér előfordulását. Általában a rosszul működő billentyűk által okozott helytelen vérkeringés miatt következik be, és – mint azt ma már tudjuk – a fejenállás nagyszerű módja a keringés javításának. 

Elősegíti az emésztést

A fordított ászanák javítják, serkentik az emésztési folyamatot és növelik a testhőt. A belek mozgása szabadabb lesz, ezért megszűnik a makacs székrekedés, így fokozódik a méregtelenítés és energikusabb lesz a test. A beleket a gravitáció fordított hatása stimulálja, és a vastagbél pangó vért szabadíthat fel. 

A fejenállás kiváló gyógyszere a vesegörcsnek is, de aranyér problémák kezelésében is hatásos, mert az erek falai ruganyossá válnak, és elveszítik a hajlamukat a megpattanásra.

Erősíti a mély core izmokat

Ahhoz, hogy egyszerűen felálljunk a fejünkre, és legalább fél percig tartsuk a pozíciót, a ferde izmokat, az egyenes hasizomzatot és a keresztirányú hasizmokat kell használnunk. Ez azt jelenti, hogy ennek eredményeként gyönyörű, tónusos hasat és erős hátat kapunk. És a kar izmai is sokkal hangsúlyosabbak lesznek.

nyitókép: Image by jcomp on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.