Viszket a tenyered? Nagyon komoly betegségre is utalhat

tenyérviszketés

Hallottad már a babonát a viszkető tenyérről és a pénzről? Egyesek szerint a viszkető tenyér a kapzsiság jele. Mások azt mondják, hogy ha viszket a tenyér, az azt jelenti, hogy pénz áll a házhoz. 

Bár a viszkető tenyér természetfeletti okai nem ismertek, természetes oka több is van, s ezek azonosítása elengedhetetlen a hatékony kezeléshez és a tartós enyhüléshez.

Mi okozhatja a viszketést?

Image by azerbaijan_stockers on Freepik


Bőrbetegségek és allergiák

A tenyérviszketés egyik leggyakoribb oka olyan bőrbetegség, mint az ekcéma, pikkelysömör vagy allergia. Ezek az állapotok a bőr gyulladását, kiszáradását és ezzel együtt a viszketését okozhatják. A bőrgyógyásszal való konzultáció segíthet a bőrrel kapcsolatos problémák diagnosztizálásában és kezelésében.

Allergiás reakcióként is kialakulhat viszketés. A tünetek azonnal vagy akár az érintés után órákkal is jelentkezhetnek. Ezek lehetnek kiütések, rendkívül száraz bőr, csalánkiütés, hólyagok vagy égő, szúró érzés.

Az orvos ebben az esetben antihisztaminokat írhat fel az allergiás reakció okozta gyulladás és viszketés csökkentésére.

Száraz bőr és környezeti tényezők

A tenyérviszketés gyakori oka lehet a bőrszárazság is, különösen a hidegebb hónapokban, amikor a páratartalom csökken, és a beltéri fűtési rendszerek miatt száraz a levegő. A környezeti tényezők, mint például a túlzott kézmosás, az erős vegyszereknek való kitettség vagy az irritáló anyagokkal való hosszan tartó érintkezés szintén hozzájárulhatnak a szárazsághoz és a viszketéshez. Ezekre jó megoldás a bőr megfelelő hidratáltságának fenntartása, hidratáló krémek használata és a kéz védelme.

Idegrendszeri rendellenességek és szisztémás állapotok

A viszkető kéz a cukorbetegség korai jele is lehet. Egyéb tünetek közé tartoznak a kis, sárga dudorok, amelyeket vörösség vesz körül. Jellemzően, ha a cukorbetegség kontroll alatt van, a bőr állapota is kitisztul.

A viszkető tenyér számos különböző májbetegség tünete lehet, jelezve a viszkető érzés belső okát.  Ilyen például a terhesség alatt kialakuló terhességi epepangás is, aminek egyik legjellemzőbb tünete a tenyér majd az egész test kínzó viszketése, és ami rendkívül veszélyes a magzatra.

Az idegrendszeri rendellenességek is okozhatnak tenyérviszketést. Ilyen például a kéztőalagút szindróma. Ez akkor fordul elő, amikor nyomást gyakorolnak a csukló középső idegére. Ez a nyomás bizsergést, zsibbadást, kézfájdalmat és viszketést okozhat.

Figyelmeztető jelek, amik fellépésekor mindenképpen érdemes orvossal konzultálni

Ha az alábbi figyelmeztető jelek bármelyikét észleljük, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni:

  • Több mint két hétig tartó intenzív vagy elviselhetetlen viszketés (kismamáknál rendkívül fontos)
  • Súlyos bőrpír, duzzanat vagy fájdalom a kézben. Ez lehetséges fertőzést vagy kezelést igénylő alapállapotot jelezhet
  • A viszketés vagy kiütés gyors terjedése. Ez arra utal, hogy az ok fertőző vagy agresszív lehet
  • Lehetséges fertőzés jelei, például genny, melegség vagy láz

nyitókép: Image by Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.