Az édesanyád nárcisztikus? Ha ezt az 5 jelet tapasztalod, biztosan

Gyermeknek lenni azt jelenti, hogy a szüleinktől várjuk a szeretetet, támogatást és bátorítást. A tőlük kapott támogatás alapozza meg a biztonságérzetünket és a másokba vetett bizalmunkat. Fontos, hogy felnőve érezzük, szeretteink látnak és hallanak minket, odafigyelnek ránk. Nagyon fájdalmas olyan szülővel felnőni, aki megtagadja gyermekétől ezeket az érzelmi biztonsági hálókat, ám a nárcisztikus anyák gyermekei pontosan ezt tapasztalják meg. Biztonsági háló nélkül nőnek fel.

A nárcisztikus anya nem tudja megadni gyermekének azt a figyelmet és megerősítést, amire szüksége van ahhoz, hogy érzelmi biztonságban érezze magát, hogy tudja, szeretik. 

Egy nárcisztikus anya számára létszükséglet, hogy önmagát fontosnak érezze. Csodálatot keres másoktól – a gyerekeitől is – azt hiszi, mindenki felett áll. Nincs a lelkében empátia, kihasználja gyermekeit, nem bírja elviselni a kritikát és úgy gondolja, különleges bánásmódot érdemel. Egy nárcisztikus anya felhasználja gyermekeit saját céljainak és kívánságainak előmozdítására, akár a gyermek vágyainak, sőt érzelmi vagy fizikai szükségleteinek rovására is. Ennek eredményeként a nárcisztikus anyák gyermekei összezavarodnak, alacsonyabb rendűnek és szeretetlennek érzik magukat.

Image by Freepik

Azt gondolod a te édesanyád is nárcisztikus? Ha ezt az 5 jelet tapasztalod, biztosan

Önmaga meghosszabbításaként tekint rád

Egy nárcisztikus anya gyermekeire elsősorban önmaga tükörképeként tekint. Szereti a gyerekeit, mert jól tükrözik őt. Csak önmaga a fontos. Ha te függetlenedni, önrendelkezni akarnál, valószínűleg dühvel, ellenségeskedéssel vagy bűntudatkeltéssel kerülsz szembe, melynek egyetlen célja van – az, hogy visszaállj a sorba, oda, ahol az édesanyád szerint a helyed van.  

Szeretete feltételes

Egy nárcisztikus anya a szeretetén keresztül irányítja gyermekeit. A szeretete nem ajándék, hanem fegyver. Jutalmul adja, hogy rávegye a gyermeket arra, amit ő akar, és visszavonja büntetésként, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy ő akarja. Ennek a feltételes szeretetnek az egyik következménye a perfekcionizmus. A nárcisztikus anyák gyermekei, különösen a lányai, valószínűleg perfekcionistákká válnak, és megpróbálják elnyerni anyjuk feltételes jóváhagyását. Ha ez a leírás ismerős neked, a te édesanyád is nárcisztikus lehet.

Hiányzik belőle az empátia

A nárcisztikusok mindenre önző prizmán keresztül tekintenek. Csak azt nézik, hogy valami hogyan érinti őket, és soha nem azt figyelik, hogy másokra hogyan hatnak a dolgok. Ha az édesanyád nárcisztikus, nem akarja és nem is tudja a te szemeddel látni a helyzetet – csak az ő gondolatai és érzései számítanak. Ha beszélgetéseitek elhomályosítják a saját aggodalmaidat, és folyamatosan visszakanyarodsz az ő érzéseihez és tapasztalataihoz, akkor jó eséllyel nárcisztikus.

Dühbe gurul, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy ő akarja

A nárcisztikusokra jellemzőek az ingatag érzelmek. Ha az anyád nárcisztikus, szeretettel, dicsérettel és ajándékokkal áraszt el, amikor azt csinálod, amit ő akar, de gyorsan ellened fordul, ha kilépsz a sorból, és ellenkezel a kívánságaival. A nárcisztikusok nagyon jók abban, hogy hibákat találjanak másokban, de teljesen vakok saját hibáikra. Soha semmi nem az ő hibájuk. Minden enyhe megjegyzés vagy ártalmatlan félreértés személyes támadásnak minősül. Mindig ők az áldozatok.

Sokat foglalkozik azzal, hogy mit gondolnak mások

A nárcizmus és a hiúság kéz a kézben járnak, különösen a nárcisztikus nők esetében. Úgy tesznek, mintha nem érdekelné, mit gondolnak mások, de valójában nagyon is érdekli őket. Azt akarják, hogy mások vonzónak, szépnek, soványnak lássák őket (ez olykor arra késztetheti őket, hogy szexuális versenytársként tekintsenek a lányaikra). Ugyanez igaz az egzisztenciára, a házra is. Egy nárcisztikus számára a külsőségek és mások véleménye a legfontosabbak. Folyamatosan mások jóváhagyásával kell bizonyítaniuk saját maguknak az értéküket. Ha édesanyád is ilyen, lehetséges, hogy nárcisztikus.

Image by peoplecreations on Freepik

Hogyan lehet megszabadulni egy nárcisztikus anyától?

A nárcisztikusok mindig áldozatnak látják önmagukat, és sohasem elkövetőnek. Emiatt ritkán keresnek terápiát vagy kezelést torz nézeteik miatt. Azokban a ritka esetekben, amikor mégis segítséget kérnek, csak azért teszik, mert úgy gondolják, hogy ez az ő érdekükben áll (nem azért, mert ez a szeretteik érdeke). 

Tehát, ha az édesanyád nárcisztikus, de nem hajlandó segítséget kérni, sőt, még azt sem hajlandó elismerni, hogy nárcisztikus, mit tehetsz?

Fogadd el és engedd el: Csak annak felismerése, hogy édesanyád nárcisztikus, sokat segíthet a régi sebek gyógyulásában. Ez nem a te hibád (annak ellenére, hogy mit mond neked), és semmit sem tehetsz, hogy megjavítsd.

Állíts fel határokat: Amikor megpróbál manipulálni, bűntudatot kelteni, vagy kiabálni, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogyan ő akarja, állj készen bizonyos határok felállítására. Nyugodtan magyarázd el, hogy ez a veled való bánásmód nem építő jellegű, és nem fogod elfogadni. Határozd meg azokat a határokat, amiket nem léphet át. Például, ha édesanyád kiabál, akkor mondd, hogy ha újra felemeli a hangját, addig befejezed a beszélgetést, amíg meg nem nyugszik, és racionálisan nem tud beszélni. Vedd figyelembe, hogy csak azért, mert határt húzol, még nem jelenti azt, hogy ő tiszteletben tartja azt. Valójában a nárcisztikusok ritkán tartják tiszteletben mások határait, ezért készülj fel arra, hogy többször keményen ki kell majd állnod a határaidért. Kicsit olyan, mint egy makacs kisgyermek képzése, de idővel, ha ragaszkodsz a határaidhoz, végül (remélhetőleg) rá fog jönni a lényegre.

Menj el: Ha édesanyád továbbra sem tisztel téged, és figyelmen kívül hagyja a határaidat, nehéz döntést kell hoznod arról, hajlandó vagy-e arra, hogy továbbra is az életed része legyen. Ne feledd, a nárcisztikussal való kapcsolat egy választás, függetlenül attól, hogy kiről van szó. Ha a dolgokat nem lehet egészségesen megoldani, dönthetsz úgy, hogy teljesen kiiktatod őt az életedből. Merevebb határokat is beállíthatsz, például csak az ünnepek és a családi ünnepek alatt tartasz kapcsolatot. A lényeg, hogy te döntesz.

nyitókép: Image by Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.