Tippek férfiaknak: hogyan illik megjelenni egy állásinterjún?

Egy állásinterjún egyértelmű, hogy az első benyomás többet számít, mint bármi más. A megjelenés legalább annyira fontos, mint az, hogy milyen háttértudással rendelkezel, és hogy hogyan adod elő mindezt. Szokás mondani, hogy „ne ítélj meg egy könyvet a borítója alapján”, de ez sohasem volt igaz.

Alább szponzorált tartalmat olvashattok.

Mikor bemész egy állásinterjúra, nem várható el egyik féltől sem, hogy ne ítélkezzen a külső alapján. A helyes megjelenés biztosítja a munkaadót, hogy adsz a reprezentációra, és komolyan gondolod az állásinterjút. Ha csak éppen felkapsz valamit, akkor az érződni fog a megjelenéseden, és azt sugározza, mintha nem is érdekelne, hogy hova mentél. A megjelenés mellett az ápoltság is rengeteget számít. Nem elég csak egy jól kinéző öltönyt felvenni. Figyelned kell rá, hogy a ruha ne legyen koszos, elszíneződött, az ing ne legyen gyűrött. A ruházaton kívül a személyes higiénia is alap.

Miért fontos a jó megjelenés?

Azt gondolhatod, hogy a kvalitásaid bőven elegendőek ahhoz, hogy megkapj egy állást? Nagyon tévedsz! Lehetsz te a legjobb a szakterületeden, ha az öltözéked nem ezt sugallja, nem fognak komolyan venni. A jó megjelenés jó időbeosztást és törődést sugároz. A legtöbb cég olyan embert keres, akit teljes magabiztossággal mernek felvállalni, hogy képviselje a vállalatot. A megjelenés tehát rendkívül fontos, mert dolgozóként nem csak a munkát kell elvégezned, hanem a vállalatot is képviseled. 

Image by Drazen Zigic on Freepik

Vannak olyan munkakörök, ahol a személyes interakciók csak nagyon kis részét teszik ki az elvégzendő munkának, de itt is fontos a megjelenés az esetleges találkozóknál. Már maga a tény, hogy strandpapucs helyett öltönyben jelensz meg elárul valamit rólad; azt, hogy adsz a megjelenésedre és az első benyomásra. Ha az állásinterjún megfelelő öltözetben jelensz meg, akkor a munkaadó már biztosan tudja, hogy más hasonló jelentőségű eseményen is számíthatnak a megfelelő viseletre.

Emellett, az igényes megjelenés azt is elárulja, hogy nem kellett rohannod az időpontra. Volt időd elkészülni, vagyis jól bánsz az időddel. A jó időbeosztás megbízhatóságot is sugall, hiszen arra számít a munkáltató, hogy ha az állásinterjúra időben érkeztél, ráadásul tökéletes formában, akkor a feladataidat is legalább ennyire pontosan fogod tudni elvégezni.

A higiénia ugyanannyira fontos

Nagyon kínos, ha valaki felvesz egy öltönyt, de messziről érződik, vagy látszik, hogy a higiéniája már nem az igazi. Különösen nyáron fordulhat elő gyakran ez a probléma, és felszínességre utal még akkor is, ha indulás előtt zuhanyoztál és menet közben izzadtál meg. Felvenni egy öltönyt könnyű. Megfürdeni, borotválkozni, kivasalni a ruhákat, megfelelő parfümöt viselni, kiválogatni az összeillő ruhadarabokat már nem annyira egyszerű!

Az ápoltság tehát rendkívül fontos. Egyfelől megtisztelsz másokat azzal, hogy a testszagokat nem használod biológiai fegyverként. Másfelől még több megbízhatóságot fogsz sugározni, mert látszik, hogy nem csak felszínesen ügyelsz a látszatra, hanem a mögöttes tartalmat is biztosítod. Ha tudod, hogy izzadós vagy, és meleg van odakint, használj erősebb izzadásgátlót (de ne erősebb szagút!), vegyél pólót az ing alá, és ha teheted, szánj pár percet arra, hogy az interjú előtt még elmész a mosdóba és rendbe teszed magad.

Hogyan kell megjelenni?

Még mielőtt kitérnénk arra, hogy mit érdemes viselni egy állásinterjún, azelőtt érdemes arról is beszélni, hogyan illik megjelenni. Bár azt tudjuk, hogy a legtöbben a borító alapján fognak ítélni, de legalább ennyire fontos, hogy az öltözékeddel felépített bizalmat ne rombold le a prezentációddal.

A magabiztosság elsőrangú ilyen helyzetekben. Állásinterjúra mész, nem pedig kivégzésre, ne izguld halálra magad! Mi a legrosszabb dolog, ami történhet? Nem vesznek fel, vagyis az élet megy tovább. Bár hihetetlennek tűnik, de a munkáltató is általában ugyanolyan ember, mint te. Bár a tiszteletet meg kell adni nem érdemes túlságosan elidegeníteni magad a szituációtól. Ha a munkáltató mutat rá hajlandóságot, hogy lazítsatok, akkor nyugodtan alkalmazkodj a helyzethez. Ez is megmutatja a flexibilitásod.

A megjelenés másik nagyon fontos eleme a pontosság. Állásinterjúról sosem szabad késni. Ha általában késni szoktál, akkor mindenképpen számolj rá legalább félórát, az érkezésre, ha előbb érkezel az nem gond, várni mindig jobb, mint késni.


Azért is jobb előbb érkezni, mert lehetőséget ad neked a felkészülésre. Ha éppen csak beesel az interjúra, akkor semmi időd nincs átgondolni, hogy mit fogsz mondani. Ha időben érkezel van időd megpihenni, lenyugodni, és összeszedni a gondolataidat. Elmehetsz akár mosdóba is, hogy felfrissülj, ami különösen egy izzasztó nyári napon jöhet jól.
Ha több jelölt is érkezik azon a napon, és valaki más esetleg elkésik, akkor te egyből be is ugorhatsz a helyére. Ezzel kihasználod az előző jelölt miatt keletkezett ellenérzéseket, amelyeket a te pontosságod fog ellensúlyozni, vagyis helyzeti előnyből indulsz.

Mit illik viselni?

Az első és legfontosabb, hogy bármit viselsz is, az illeszkedjen a testalkatodhoz. Inkább öltözz alul és viselj olyan ruhákat, amelyek jól állnak, mintsem olyan ruhákat, amelyek hivatalosak, de túl szűkek vagy esetleg túl nagyok. Inkább néz ki hitelesen, mintsem úgy, mint aki szeretne jól kinézni, csak nem tud.

A helyes öltözék megtalálásához tisztában kell lenned, hogy hova jelentkezel. Ha egy multinacionális vállalathoz jelentkezel, akkor egyértelműen a corporate-kultúra szabályai dominálnak, vagyis öltöny és nyakkendő az elvárás. Ha egy nagy múltú cégről van szó, akkor a megjelenésnek inkább hozzáértést kell sugároznia, mintsem eleganciát, itt szintén az öltöny lesz a nyerő, de már nem feltétlenül muszáj hozzá nyakkendő. 

Image by senivpetro on Freepik

Ha egy fiatalos cégnél keresel munkát, a túl elegáns öltözködés kifejezetten hátrányos lehet, mert elavultnak fognak tartani. Ebben az esetben érdemesebb sportosabbra venni a megjelenést. Ez lehet öltöny sportzakóval, ing farmernadrággal is, de a póló-farmer kombinációig azért nem érdemes elmenni. A lényeg, hogy nincs általános szabály, hanem a céghez kell igazítani. Ma már könnyű dolgod van: nézd meg a cég weboldalát, social felületeit, és „puskázz”: mit viselnek a csapattagok? Szinte mindenhol találsz már irodai fotókat, csapatépítős képeket, amik segítenek.

Általánosságban egy formal, semi-formal, esetleg business casual megjelenéssel nem lehet melléfogni a legtöbb cég esetében. Ez a fajta ruházat az öltönyöktől egészen a kevésbé formális sportzakókig terjedhet. Főleg a mai világban már a business casual is elegánsnak számít, így nem kell attól tartani, hogy túl sok vagy túl kevés lesz az öltözet.

Sok sikert kívánunk a munkaerőpiacon!

MrSale Öltönyüzlet

nyitókép: Image by pressfoto on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.