Írj egy listát – nagyon jót tesz a mentális egészségednek

Mániákus listaíró vagy? Listát írsz a bevásárláshoz, a nyaraláshoz, a napi teendőkről, az iskolába beszerzendőkről és minden másról is?

Van egy jó hírünk: a bizonyítékok azt sugallják, hogy a listaírás több, mint egyszerűen jó szokás; a lelki egészségnek is jót tesz. 

Az első listád

Lehet, hogy nem emlékszel életed első listájára, de valószínűleg valamikor az iskolában írtad, amikor az iskola igényei egyre nagyobb kihívást jelentettek. Lehet, hogy sok házi feladatod volt, és különböző feladatokkal kellett zsonglőrködnöd, és ehhez fontossági listát készítettél. De persze az is lehet, hogy az első listád a nyári táborra készülve készült: fürdőruha, piperecikkek, rovarspray, naptej. Ismerős? 

Ha a táborozás nem volt része a gyerekkori élményeidnek, akkor valószínűleg bevásárlólistát írtál: mit mondott anya, mit kell hozni, esetleg mit kell venni egy szülinapi buliba.

A lényeg: ha több feladatot kell megjegyezni, esetleg összehangolni a legtöbb ember listát készít.

Image by Freepik


A teendőlisták ereje

Az emberek jellemzően 15 dologgal foglalkoznak egyszerre, s ezek megszervezése, összehangolása kihívást jelenthet. A teendőlisták elengedhetetlenek az elvégzett feladatok követéséhez, miközben a memóriánkat sem terheljük meg szükségtelen információkkal. Ráadásul minden elvégzett munkánál, minden kipipált feladatnál jóleső elégedettség tölthet el minket.

Valószínűleg minden otthonban lehet találni listát: post-it-eken, papírfecniken, újságok vagy könyvek margóin. Az okostelefonok akár digitális listákat is készíthetnek. De még azok is beleszaladnak a mindennapokban egy-egy listába, akik maguk nem készítenek, mert nem rajonganak értük – a pultok felett a gyorséttermekben, boltokban az árak felsorolásánál, szakácskönyvekben vagy használati útmutatókban. Reptereken, liftekben, gyakorlatilag mindenhol.

Ami felvet egy fontos kérdést: Miért olyan népszerűek a listák?

Szeretjük a listákat, mert….

A listák segítenek a tervezésben, a célok kitűzésében vagy a lehetőségek mérlegelésében, segítenek a fókuszálásban, és a könnyebb kivitelezésben.

 Íme 5 fő ok, amiért jót tesznek mentális egészségnek:

  1. A listák segítenek megtervezni és strukturálni az időt.
  2. Fókuszt, irányt és célt adhatnak.
  3. Az elvégzett feladatok erősítik a sikerélményt, növelik az önbizalmat és az önbecsülést.
  4. A listák táplálják az ambícióinkat, hogy többet érjünk el.
  5. Csökkenthetik a szorongást és a figyelemhiányos /hiperaktivitási zavar tüneteit azáltal, hogy segítik a gondolatok rendszerezését és a feladatokra való emlékezést.

Akár digitális, akár papíralapú, pipált vagy kihúzkodott, a listák készítése és használata kiváló módja annak, hogy eredményes legyen a nap.

Forrás

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

nyitókép: Image by wayhomestudio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.