Szerezd meg és dobd el, avagy a párkapcsolatok anatómiája

Ki ne vágyna arra, hogy a szívét átadhassa azzal a legősibb biztonsággal, amikor azt érzi, jó helyen van? Ugye te is így érzel? Amikor nem félsz, amikor nincs kérdés, amikor úgy térsz haza hozzá, mint önmagadhoz? Amikor eggyé forr mindaz, aminek eggyé kell válnia

Ahogyan mindenhez, így ehhez is idő kell. Idő kell ahhoz, hogy megértsd, hogy megismerd és kiismerd a másikat. És nem, közel sem kell, hogy egyformák legyetek, hogy egy helyről érkezzetek, elég, ha a cél azonos, melyből később lesz közös.

De hol van mindebben a kitartás, a boldog holtodiglan? Hiszen a szerelem nem a megszerzésig tart.

Megszerezni könnyű, hiszen mindenki erre vár. A szerelemre, az igazra, a jólesőre és biztonságosra, ami megtart, ha dől a világ, és amiben te ugyanúgy tartod a másikat. De vajon mi lesz utána?

Képszakadás.

Image by prostooleh on Freepik


Mert a szerelemhez idő kell. Nem elég csak meglátni, írogatni, találkozni és néha eljárni, majd birtokolni, üzeneteket és törődést kiharcolni, zsarolni, és ha úgy tetszik fenyegetni. Nem elég a testét, a szellemiségét, esetleg az anyagi egzisztenciáját szeretni. A működését is kell. Meg kell érteni a másikat. Kiismerni, hogyan gondolkodik, létezik, érez. Ez azonban kimarad. Sokszor és sokaknál.

Kimarad a másik tudat alatti megfigyelése és a ráhangolódás. Sokan észre sem veszik, és azonnal egy párrá válnak, és bár érezni elkezdenek, de a szövetség, a valódi, mély szövetség elmarad.

Mert nincs rá idő.

Mert meglátni és megszeretni igazán egy új cipőt lehet. Az emberi szeretetkapcsolatokhoz idő kell. Idő kell megérezni és megérteni a másik rezdülését, gondolatát és világát. A világot, az övét, melybe aztán beleteszed a saját megéléseid, a saját virágos világod és együtt díszítitek azt.

Image by prostooleh on Freepik


Mert nem csak illata lesz a férfinek. A szagát is szeretned kell.

Azt, amikor fáradt és nyűgös, és szürkévé válik a rózsaszín világ. Amikor olyan a helyzet, hogy a pillanatba nem tudsz kapaszkodni, helyette erőt merítesz a tegnapból, amikor nem mondod azt, hogy régen mennyire más voltál, mert tudod, ma is ugyanaz az ember, de fakóvá tette a világ és te a fakót szereted, mindennél jobban.

Mert a szeretethez idő kell. A mély és bensőséges igaz érzelmekhez pedig még inkább.

Akkor is, ha a filmekben másfél óra alatt jutnak el a megismerkedéstől a házasságig, és akkor is, ha a legjobb barátnőd egy év ismeretség után már az oltárnál áll.

Mert az idő a legjobb barátod, és egyben a leghűségesebb szövetségesed is. Érted. Ugye érted?

Todorovits Rea

nyitókép: Image by prostooleh on Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat. KATTINTS IDE! Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.