Hangzatos és felesleges pozíció megnevezések a munka világában

Biztosan te is voltál már olyan helyzetben, hogy egy-egy bemutatkozásnál a bemutatkozó hangzatos, angol nyelvű pozíciója teljesen idegen volt számodra, és igazából fogalmad sem volt róla, hogy mi is az, amivel a másik foglalkozik.

Ez mindannyiunkkal megesett már. Ilyenkor aztán csak hallgatunk, a beszélgetés alatt azonban annál jobban figyelünk, hogy abból, amit a másik mesél, ki tudjuk következtetni, mégis, mi is az ő területe?

Miért angol a megnevezés? Elegánsabb?

Van, aki azt mondja, mivel nagyon sok a külföldi cég, nem engedhetik meg maguknak, hogy ne azt a pozíció meghatározást használják, amit a munkaadó elvár. Van, aki szerint sokkal jobban hangzik, ha ő asszisztens, esetleg koordinátor, minthogy titkárnő vagy adminisztrátor.

Ezért is vicceltek sokan az idegen nyelvű elnevezések népszerűvé válása idején azzal, hogy a higiéniai asszisztens a takarító, az értékesítési menedzser pedig az eladó.

Image by senivpetro on Freepik

Ilyenkor gondolkozom el azon, hogy attól, hogy máshogy hívjuk, változik bármi? Kínos azt mondani, hogy valaki üzletkötő – legyen az bármilyen területen – míg azt már büszkén vállalja, hogy sales manager vagy sales executive? Tényleg ettől lesz bárki több vagy megbecsültebb?

Akkor én mi vagyok?

Amikor adminisztratív területen állást kerestem – több éves gyakorlattal, újságírói végzettséggel – jómagam is csak pislogtam a portálokon feltűnő, munkakört meghatározó neveken. Az még rendben volt, hogy bejelöltem a területet, ahol tapasztalatom van, de néhány esetben el kellett gondolkodnom azon, hogy a kacifántos pozíciók, amelyet kiadott a kereső, vajon mit takarnak? Ahol volt leírás, ott szépen be tudtam azonosítani, hogy ez ugyanaz az irodavezetői vagy titkári állás, amiben otthon vagyok. Azonban, ahol semmi bővebb nem szerepelt, azt inkább átugrottam.

Image by gpointstudio on Freepik

Amikor szinte egy szót sem értünk

És meg is érkezünk oda, ahol, ha valaki nincs benne a körforgásban, a trend által jóváhagyott , az angolból átvett, majd még azon is formált megnevezésekben, akkor azt is érezheti, hogy elveszett.

Milyen elnevezéseket láthatunk, hallhatunk – persze a teljesség igénye nélkül –, viszonylag gyakran?

Key account manager – előadó
Area manager – területi képviselő
Polcképtervező manager – kirakatrendező
Junior manager – (üzlet)vezető helyettes
Junior Customer Success Manager/Junior Operations Manager – ügyintéző
Visual manager – látvány-, arculattervező
Store Assistant – eladó
Junior Master Data Analyst – adatrögzítő-, elemző adminisztrátor
Junior HR Manager – személyzeti munkatárs
(Back) Office manager – irodavezető
Housekeeping manager – takarítószolgálat vezetője
Corporate Relationship Manager – vállalati ügyfelek banki ügyintézője
Front office munkatárs – londiner, portás, ügyfélkapcsolati munkatárs
Cost analyst/Risk analyst – költségelemző/kockázatelemző munkatárs
SQA - minőségbiztosítási felügyelő
Supply Chain Specialist - beszállítói rendszert, partnereket kezelő munkatárs

A hatás kedvéért

A sok divatos név a munkaerőt toborzó cégeknek is sokszor gondot okoz. Mivel egy-egy pozíciónak akár többféle megnevezése is lehet, a kollégáknak gyakran pontosítani kell, hogy biztosan ugyanarra gondoltak-e a megbízóval? És ugyanígy, bár sokszor a jelentkezők szakmai múltja, tapasztalata is szinte hasonló – mégis, az önéletrajzukban a korábbi munkakörük megnevezése teljesen más.

Ismerkedés – vicc:
– Fiú: Mivel foglalkozol?
– Lány: Az EDS Hungary EMEA North-Central HUB Központjában az ABN AMRO Team-hez tartozó Workplace Services Service Deskjén vagyok Helpdesk Agent. És te?
– Fiú: Pék vagyok.

Mindenki szeretne jobbnak, „szebbnek” tűnni, állítólag ezért is terjedtek el az olykor furcsa és idegenül hangzó nevek. Azonban, hogy ezzel célt lehet-e érni valóban, az azért kétséges.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Éppen ezért, ne jöjjünk zavarba, ha bárhol a hangzatos, szépen csengő, de bonyolult, és a számunkra semmit nem mondó pozíciójával mutatkozik be valaki. Kérdezzük meg nyugodtan, hogy rendben, de mondd, te mégis mivel foglalkozol?

Nyitókép: Image by lookstudio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.