Csillagok üzenete – miért szeretünk horoszkópot olvasni?

Van, aki kifejezetten komolyan veszi, mások vicces „ezo” dolognak tartják. Van, aki bőszen tiltakozik, ha meglát egy horoszkópot. De ha már ott van előtte, szinte senki nem állja meg, hogy bele ne olvasson.

Az asztrológia a görög asztron „csillag” és logosz „szó, tudomány” szavakból ered.
Az ezoterikus tanok egyike, feladata a bolygók állásából egy adott időpontban bekövetkezett esemény (legtöbbször egy személy születése) minél pontosabb meghatározása.

Az asztrológia alapelve Hermész Triszmegisztosz nevéhez kötődő Smaragdtábla tétele.
Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van, hogy az egyetlen varázslatának műveletét végrehajtsd.”

Kialakulását az európai hagyományok Mezopotámia (Kr. e. 8. század), illetve Babilónia (Kr. e. 5. század) papságához kötik.
Az asztrológiát övező nézetek, vélemények a mai napig vegyesek, azonban, aki csak elvont butaságként tekint rá, annak nincs igaza. Persze, nem mindegy, hogy hol és milyen asztrológiai elemzést vagy horoszkópot olvasunk.

Image by Freepik

Miért vonzó?

A titkok, a jövő, az Univerzum szava örök kérdés és izgalmas terület mindenki számára – és ha bárhol kaput találunk ezekhez, ki az, akit ne érdekelne? Ugyanilyen kíváncsiak vagyunk az örök témákra, ami a szerelem, az egészség és az anyagi lehetőségek. Ezek azok a területek, amelyekről kivétel nélkül többet és többet szeretnénk tudni.
A születési napjegyét pedig szinte mindenki ismeri – így aztán, ha bármilyen horoszkópban meglátják, a legtöbben azonnal kikeresik a rájuk vonatkozó üzenetet. Legyen az online felület, újság vagy könyv. Ha pedig valaki asztrológiával, horoszkópkészítéssel foglalkozik – és ez ki is derül róla – számíthat arra, hogy a környezetében azonnal meglehetősen sok önjelölt alany akad, aki, bár nem hisz benne, de…

Jólesik a megerősítés

Egy kis biztatás senkinek sem árt – és ebben nagyon jól meg tud támogatni bárkit néhány, a „felsőbb dimenziókból” érkező sor. Amit, ha nem is hiszünk el teljesen, akkor is, egészen máshogy indul a nap, ha azt olvassuk, hogy például ma a Kosoknak kifejezetten szerencsés napjuk lesz.
Az más kérdés, hogy vannak asztrológusok, akik szerint a csak a születési jegyre szóló üzenet nem annyira pontos. Mégis ez az egyik legnépszerűbb, legismertebb horoszkópfajta.

A horoszkóp a Nap, a Hold, a Naprendszer bolygói és a 12 állatövi jegy helyzete egy adott pillanatban, általában egy személy születése idején, vagy életének fontos fordulópontján feltüntetett ábra, az esemény idejére és földrajzi helyére felállítva.
Wikipédia

Van aki enélkül az utcára sem lép ki

Ahogy nagyon sok mást, az asztrológiát is sokan már-már hitként kezelik és ettől teszik függővé, hogy mit tesznek – vagy pont, hogy mit nem. Tény, hogy a hozzáértő elemzés nagy segítség lehet, de aki teljesen a rabjává válik, annak a beszűkült látásmód és a valóság figyelmen kívül hagyása miatt pont, hogy hátráltató tényező lesz egy idő után.

Sokan járnak asztrológushoz – itt sem mindegy, hogy kihez megyünk, ha egy elemzést szeretnénk kérni a születési képletünk alapján. Érdemes utánajárni, véleményeket olvasni a választott személyről – mert a nagy tudású, empatikus, a klienst teljes mértékben tiszteletben tartó asztrológusok mellett bőven akadnak komolytalanok és sajnos vannak csalók is.

Miért is higgyek el bármit ebből?

Aki egyszer is találkozott olyan asztrológussal, aki az ezoterikus tudás mellett rendelkezik csillagászati, történelmi, mitológiai ismeretekkel és kicsit elbeszélget vele a saját születési képletéről, annak nagy meglepetésekben vagy akár ráébredésekben is része lehet.
Mert abból a furcsa jeleket, vonalakat tartalmazó ábrából olyasmit is elmondhat, például a jellemünkről, a vágyainkról, amit rajtunk kívül nem tud más.

Ha pedig legalább ennyire már megízleltük az asztrológiát, ha nyitottan és érdeklődve fordulunk felé, idővel meg is érthetjük, mi az, ami mögötte van. Azt, ami a mozgató erő benne, és azt is, hogy hogyan hatnak bizonyos égitestek energiaként. Ebből már megláthatjuk az alap összefüggéseket és máris átfordulhat a nézőpontunk abba az irányba, hogy az asztrológia nem humbug, hanem a lehetőségek iránymutatója. Amelyekre odafigyelünk – vagy nem; amelyekkel élünk – vagy nem.

Ami vitathatatlan, az a szabad akarat – és ezt sok asztrológus szintén így véli. Tehát, maga a képlet elemzése megmutathat lehetőségeket, korlátokat, utakat, akadályokat. Viszont, hogy ezeket hogyan vesszük, hogy mit kezdünk velük, az már rajtunk áll.

Amióta világ a világ, mindig, mindenkit vonzott az ismeretlen, a jövő fürkészése. Ez a horoszkóp vonzereje is. És akár bevalljuk, akár nem, ha meglátunk egy ránk vonatkozó asztrológiai szöveget, vagy alkalmunk van ebben a témában valakivel beszélni, kérdezni tőle, nincs, aki kihagyná a lehetőséget.

Nyitókép: Image by gpointstudio on Freepik
Fotók: pexels.com
Forrás: Wikipédia

EZ IS ÉRDEKELHET: