Soha ne mondd, hogy túl öreg vagy hozzá

A tinik, a huszonévesek azt gondolják, övék a világ és a náluk idősebbek fölött már jócskán eljárt az idő. Aztán ahogy idősödnek, kezdik átértékelni ezt, és másként látják a dolgokat. Rájönnek, hogy 20-30 fölött is bőven van élet. De még milyen!

Az embernek nem kell lemondania a céljairól, a vágyairól, a boldogságról, egyszóval az életről azért, mert túl van a fiatalkorán, sőt! Érdemes új célokat kitűzni, teljesen új dolgokat kipróbálni.

Az életet meg kell élni, kimaxolni a lehetőségeket – mindegy, hány éves az ember.

Szerencsére rengeteg dologból egész egyszerűen nem lehet kiöregedni. Persze meg kell küzdeni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, és más hátráltató tényezőkkel is olykor… De érdemes!

40, de még 50, 60 évesen sem túl öreg valaki. Szokták azt is mondani viccesen, hogy a 40 az új 30, és a 60 az új 50…

A 40-es, 50-es éveink életünk legjobb időszaka is lehet, ha aktívan éljük meg, és élvezzük azt. A tapasztalatok, a tudás és az emlékek gyűlnek, viszont még bírjuk a fizikai aktivitást, a lelki megterhelést.

A legtöbben ennyi idősen túl vannak már a tökéletes munka, párkapcsolat megtalálásán. Egzisztenciálisan is elértek valamit. A kisgyermekekkel járó, miattuk adódó problémák is arrébb vannak már a legtöbb esetben, így a társadalmilag elvárt dolgok után már tényleg csak élvezni kell az életet. És ha valaki még nem találta meg a tökéletes párt vagy munkát, akkor sincs katasztrófa. Bőven van idő mindenre.

Az idő múlása, az évek rohanása nem csak veszteségeket hozhat. Rengeteg új tapasztalatot, megélést, felismerést is.

Ha valakinek a lelke fiatal, ő maga aktív, akkor jóval tovább marad fiatal. Persze számítanak a társadalmi, egzisztenciális, kulturális, életmódbeli körülmények, sőt, a genetika is, de a legfontosabb az, hogyan éljük meg az életkorunk.

Ha a múlton kesergünk, attól nem lesz jobb. Tekintsünk magunk elé a jövőbe, és élvezzük a jelent, hozzuk ki a maximumot az életünkből, abból az életkorból, amiben épp vagyunk.

Nem szabad elbújni a csigaházunkba és eltemetkezni csak azért, mert azt hisszük, az az elvárás. Rengeteg szép év állhat még előttünk, ha megengedjük magunknak.

Ezekhez nem lehetünk túl idősek

50 fölött sem túl öreg valaki ahhoz, hogy újat tanuljon, vagy ismét iskolába járjon akár. Miért ne? Egy új szakma, egy új diploma? Bátran vágjunk bele! Vagy érdemes ilyenkor megtanulni vezetni, ha eddig még nem tettük. Számítógépes ismeretek? Naná! Csak hozzánk tesz egy kis pluszt, minden újabb megtanult dolog.

Ahhoz meg aztán végképp nem lehet senki sem túl idős, hogy szerelmes legyen. A boldogsághoz, egy jól működő párkapcsolathoz, a szerelemhez még 90, 100 évesen is joga van mindenkinek. A szerelemből nem lehet egész egyszerűen kiöregedni.

De ez az időszak tökéletesen alkalmas arra is, hogy egy új hobbyt próbáljon ki az ember, vagy sportolni kezdjen. Új frizurát vágatni, kicserélni a ruhatárat? Bulizni menni? Simán! Miért ne? Mert a társadalom azt várja el az embertől, hogy otthon üljön, mert már túl idős? Nem illik sem ezt, sem azt megtenni 50 fölött? Butaság!

Mayerné Répási Adrienn

Nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.