Amíg egymást választjuk minden egyes nap

Váratlanul robbant a bomba. Egy kis semmiség miatt. A nő meglátta a koszos edényeket és sírásban tört ki.
– Azt akarom, hogy elmosogass! A férfi értetlenül bámult rá.
– Sosem mosogatnék. – válaszolta végül.
– Pedig jó lenne, ha nem tennél úgy, mintha nem állnának halomban a koszos edények. – replikázott az ara. 

A jelenet a Szakíts, ha bírsz című filmben zajlott le. Sok éve láttam, egy akkor még frissen megismert fiúval, akivel átbeszéltük az éjszakát a film megnézése után. Mindketten túl voltunk épp egy szakításon, kitárgyaltuk a filmet és a való életet. Reggelre barátok lettünk, és levontuk a tanulságot: 

Nem csak a nyilvánosság felé kell mutatni, hogy a másikat választottuk, hanem otthon a négy fal közt is. Minden egyes nap. 

Igen, minden nap a másikat kell választani. Nem csak a nagy napon kell ország- világ előtt fogadkozni. A jóban-rosszban nem csak egy hangzatos szöveg része, az a hétköznapokat is felölelő ígéret. A szürke mindennapokra is vonatkozik, hiszen ott, és abban van egy kapcsolat igazi kihívása. 

A nagy nap után úgyis lehull (előbb vagy utóbb) a rózsaszín szemüveg a felekről. Amikor mindketten dolgoznak, amikor megérkezik a trónörökös a családba és új alapokra helyeződik mindenki élete. 

Ilyenkor kell még figyelmesebbnek lenni, és tudatosan cselekedni. Például elmosogatni a másik helyett. Vagy az éjszaka közepén kérés nélkül átvenni a síró csecsemőt és elküldeni a másikat legalább egy órára aludni. Veszekedés közben megkérdezni a másiktól:

Mi az, ami igazából bánt?

Ezek a kis apróságok, cselekedetek szebb szerelmi vallomások, mint a szeretlek szó. Nem kerülnek sok energiába, de csodaszép gesztusok. Olykor elég készíteni egy kávét a másiknak. Máskor el „kell” vinni étterembe vagy rendelni haza ételt, ha nem jut idő a főzésre. Sokféle mód és tett létezik, de az üzenet mindig az:

Figyelek rád és szeretlek. Ma is és mindig téged választalak. 

Ha minden nap a másikat választjuk, érte, neki teszünk apróságokat a kapcsolatunk folyamatosan erősödik. Mert tudjuk, bízhatunk a másikban, mert ott van, és lesz nekünk, ha szükségünk van rá. Nem azért, mert elvárjuk, hanem mert minden nap minket választ. Mert megteszünk minden tőlünk telhetőt egymásért. Kényszerérzet nélkül, önszántunkból. 

Mert tudjuk, amíg szeretjük a másikat, minden egyes nap egymást választjuk.

Caring photo created by jcomp – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.