Európa 8 legszebb UNESCO világörökségi helyszíne

Európa csodaszép, sokszínű kontinens. A gazdag kultúra, történelem és természeti szépség a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, akik megcsodálják a különböző országok és régiók örökségét. 

Tudtad, hogy Európában 545 hely van, ami szerepel az UNESCO világörökségi listáján?

Íme Európa 8 talán legszebb helyszíne az 545-ből::

Plitvicei-tavak Nemzeti Park – Horvátország

Lélegzetelállító kristályos tavak, barlangok, vízesések és a zöld különböző árnyalataiban burjánzó erdők lélegzetelállító gyűjteménye Horvátország legnépszerűbb látnivalója. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park 1979-ben lett az UNESCO Világörökség része, és kötelező úti cél Horvátországban. Kihagyhatatlan élmény a 16 meseszép tó, a sétahajózás, az ösvényekről megcsodálható vízesések, a fenséges növényvilág.

Nyugat-Norvég fjordok – Norvégia

Ha meglátogatjuk a Nyugat-Norvég fjordokat, csodálatos természeti tájak és lélegzetelállító látvány tárul a szemünk elé. A név Norvégia két leglenyűgözőbb fjordjára utal, a Geirangerfjordra és a Nærøyfjordra. Olyan gyönyörűek, hogy 2005-ben felkerültek a listára. Aki ide látogat saját bőrén tapasztalhatja meg a természet szépségét: hajókázhat a magasba tornyosuló fjord-sziklák közt, élvezhet egy vezetett kajakos kirándulást a kék vizek mentén, és túrázhat az elhagyott hegyi farmok vidékén. A fjordok felfedezése kötelező mindenkinek, aki Norvégiába látogat!   

Az Akropolisz – Athén, Görögország

Az Athén városa feletti sziklás kiemelkedésen található az Akropolisz. Ez az ősi fellegvár több klasszikus épületnek ad otthont, amelyek az ie 5. századból származnak. Az Akropoliszt már 1987-ben felvette a világörökségi listára az UNESCO, és kétségtelenül a világ egyik leghíresebb ókori helyszíne. Az olyan emlékművek, mint a Parthenon és Athéné temploma, hihetetlen példái a korabeli görög építészetnek. Ma a világ minden tájáról látogatnak ide az emberek, hogy felfedezzék az ősi nevezetességet. 

Mont Saint-Michel – Franciaország

Mont Saint-Michel Franciaország egyik leglátogatottabb helye. Ez a lenyűgöző árapály-szigeti kommuna Normandia partjainál található, és kétségtelenül egy igazán festői úti cél. Mont Saint-Michel talán leghíresebb történelmi nevezetessége a sziklás szigetet uraló, több száz éves apátság. 1979-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították, évente több ezer látogatót vonz. 

Mindenkinek ajánlott megnézni a Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt bencés apátságot, végigsétálni az apátság tövében található apró faluban. Dagálykor megcsodálható a Mont-Saint-Michel kilátás, ami igazán egyedi, apálykor pedig érdemes felfedezni a külső, víz alól felbukkanó területeket, hogy egyedi nézőpontot kapjunk. 

Az Óriások útja – Írország

Több mint 40 000 bazaltoszlop alkotja a Giant’s Causeway sziklás táját. 1986-ban nagy geológiai jelentőségű területté nyilvánították a tájat, ahol az oszlopok 60 millió éves múltra tekintenek vissza. Aki erre jár megcsodálhatja a lenyűgöző környéket, és sétálhat az óriások legendás nyomdokain.

Az Alhambra – Spanyolország

Az ősi romoktól és sziklaművészettől a katedrálisokig és történelmi városokig Spanyolország több tucat elképesztő UNESCO Világörökségi helyszínnek ad otthont. Az egyik legismertebb az Alhambra Granadában, mely 1984 óta szerepel a listán. Az Alhambra palota és erődkomplexum az iszlám építészet és a történelmi mór kultúra fenséges példája. Ez a legjobban megőrzött középkori muszlim város a világon!

Kappadókia – Törökország

Ha Kappadókiába látogatunk, a mesebeli tájak világába csöppenünk. A törökországi anatóliai síkság szívében található régió egyedülálló tájáról ismert; itt találhatók a „tündérkéményekként” ismert sziklaképződmények, barlangtemplomok, sziklákba vájt házak és földalatti városok. Néhány lakás a 4. századból származik. A Göreme Nemzeti Park látványos tájai és Kappadókia sziklái 1985 óta az UNESCO Világörökség része. Aki ellátogathat a Göreme Szabadtéri Múzeumba, felfedezheti a Kaymaklı földalatti várost és sétálhat a Rózsavölgyben. 

Kappadókiában kétségtelenül a legismertebb tevékenység a napfelkeltekor zajló hőlégballonos repülés. Aki nem repül nézze alulról a csodás gömböket, de aki teheti, sodródjon Kappadókia fölé, és csodálja meg a szeszélyes tájat madártávlatból. 

Cinque Terre – Olaszország

Olaszországban hivatalosan is a legtöbb világörökségi helyszín található a világon, összesen 58 hihetetlen hely. Bár kihívás csak egyet kiválasztani, úgy döntöttünk, hogy Cinque Terre az egyik legszebb!

A gyönyörű olasz riviérán öt furcsa és színes falu található. Ezek a történelmi tengerparti falvak egy zord partszakaszon találhatók a Ligur-tengernél. A festői környezet miatt Cinque Terre hihetetlenül népszerű úti cél. 1997-ben került fel az UNESCO Világörökség listájára, számos másik kisvárossal és szigettel együtt. 

Cinque Terre falvaiban tilos autóval közlekedni. Ez azt jelenti, hogy a lakók és a látogatók csak gyalog, vonattal vagy hajóval közelíthetik meg a területet. 
Aki erre jár túrázhat a sziklaparti ösvényeken, hajókázhat a városok között és magába szívhatja a tipikus olasz hangulatot!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.