Nem kell mindig mindenkivel kedvesnek lenned

Nem kell a szívedet nyújtanod tálcán, ha ez azt jelenti, bárki megsebezheti következmények nélkül. Nem kell a szívedet nyújtanod tálcán, ha mások átlépnek rajtad vagy eltaposnak téged, arra hivatkozva, hogy úgysem állsz ki magadért. Ne tedd másokat azon az áron boldoggá, hogy te egyre boldogtalanabb vagy.

Ne azért legyél kedves, megértő, empatikus, mert azt hiszed csak így lehet nyugodt az életed. Főleg, ha erre rámegy a testi-lelki egészséged.

Inkább gondolkodj el azon, miért hiszed azt, hogy mások érzései fontosabbak, mint a tieid. Miért van szükséged mások hálájára, köszönetére. Gondolkodj el azon is, mit tennél, ha valaki a környezetedben kellemetlenül érezné magát. Ugye azt akarnád, hogy kimondja mi bántja, és ne nyomja el magában?

Felejtsd el azt a téveszmét, hogy azt hiszed csak akkor vagy szerethető, ha mindenkivel kedves vagy.

Azt hiszed, hogyha kimutatnád őszintén mit érzel, akkor elfordulnának tőled az emberek? Tedd a szívedre a kezed és válaszolj: tényleg azt hiszed, hogy így őszintén mindenki kedvel téged? Ugye nem? Hiszen vannak páran, akik csak kihasználnak, megaláznak és te ezt elnézed nekik.

Van, akivel hiába vagy jó, sosem fogja értékelni. Csak addig vagy kedves neki, amíg mindent eltűrsz. Ám a jóindulatot csak addig érdemes gyakorolni, amíg az nem félelemből fakad.

Ha a tisztelet hiánya egy kapcsolatban tetten érhető, ott nincs szükség a kedveskedésre

Nem hagyhatod, hogy fájdalmat okozzanak neked mások csak azért, mert tudják, te nem fogsz visszavágni. Állíts fel határokat és igenis mondd el a másiknak, hogy nem kellemes az, ahogyan bánik veled. Ettől még nem leszel goromba, csak valaki olyan, aki kiáll végre magáért.

Persze lesz olyan, akit bosszantani fog, hogy már nem tűrsz el mindent szó nélkül. Majd azt mondja megváltoztál és nem leszel olyan kedves számára. Ez azonban nem baj. Sőt! Tiszta haszon. Mert végre tudod ki mit lát benned, és miért tartotta veled addig a kapcsolatot.

Ha kiállsz magadért az azt is jelenti, hogy nem kell tovább tartanod a szádat.

Mert végre rájössz, igenis jogod van a véleményedhez, és igen, egy hevesebb érzelem, hevesebb reakciót vált ki belőled. Ha nem kontrollálod magad, sokkal jobban fogod magad érezni a bőrödben. Már csak azért is, mert nem fogod hagyni, hogy kedvességedet naivitásnak nézzék és ezért rosszul bánjanak veled.

Ha felszabadítod magad a másoknak való megfelelni vágyás alól, bevonzod azokat az embereket, akik jobban passzolnak hozzád. Akik őszinte szívvel és érzésekkel fordulnak feléd. Velük bátran lehetsz majd kedves, megértő, empatikus, még úgy is, hogy határokat állítasz fel kapcsolataidban. De ami a legfontosabb, magaddal is jól bánsz végre.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.