Aki divatba hozta a karácsonyt

A jó és rossz alakját mindig nagyon aprólékosan mutatta be. Persze a romantika korszakában, az ellentétek így rajzolódtak ki még erősebben. Szerette volna hinni és elhitetni az emberekkel, hogy az élet igenis igazságos. A jó és a rossz is mindig elnyeri méltó jutalmát. Sőt, ha a rossz megbánja vétkeit és rálép az igaz útra, jár neki is a boldogság.

Charles Dickens 1817. február 7-én született.

Mindig megbocsátóan és egyúttal humorosan írt a gonosz alakokról. Nem ítélt, inkább csak bemutatta karaktereit. Az olvasóra bízta, hogy miként látja a szegény gyermek, vagy éppen Ebenezer Scrogge alakját. Mégis, sokan bírálták azért, mert túl naivnak találták. Sőt, egyenesen károsnak, hogy egy olyan álomvilágba ringatja olvasóit, amelyből sosem lehet valóság.

Hogy aztán ő tényleg úgy élt-e, mint amilyen eszméket vallott írásaiban, az már más kérdés. Azt mindenesetre tudjuk, hogy apja John Dickens a Haditengerészet Tisztviselője volt, aki bár jól keresett, mégis állandóan hiteleket vett fel. Ennek meg is lett az eredménye, mert mikor Charles 12 éves lett, apja az adósok börtönébe került, és a kor szokásai szerint felesége és gyermekei is mentek vele. Kivéve Charlest, aki elszegődött egy cipőpasztagyárba dolgozni, s ott megtapasztalta milyen nehéz élet és milyen munkakörülmények között vannak a szegények. Ez aztán olyan mély nyomot hagyott benne, hogy később ebből merítve sok életrajzi elemet is beleépítve megírta a Twist Olivért.

Semmiféle megbánás nem teheti jóvá az elmulasztott lehetőségeket.

Tizenhárom évesen már egészen másként látta a világot, mint előtte. S bár apját kiengedték, anyja nem engedte neki, hogy abbahagyja munkáját, amiért fia nagyon megharagudott rá. Egyes teóriák szerint, ezért is volt olyan képlékeny a hozzáállása a nőkhöz. Az biztos, hamar meg kellett tanulnia, senki másra nem számíthat csak magára, még akkor is, ha apja aztán magániskolába küldte és 15 évesen már egy ügyvéd mellett dolgozott. Megtanult gyorsírni és hamarosan perekről, valamint politikai ügyekről kezdett írni.

18 éves korában beleszeretett Maria Beadnellbe, akit el is akart venni, de a lány bankár szülei ezt nem engedték. Három évig próbálkozott, aztán egy partin vallomást tett a lánynak, ám az elutasította, s helyette hozzáment egy tehetős úriemberhez. Dickens bánatát munkába fojtotta, s miután megtanult prózában írni, 21 éves korában megjelent első novellája is. A következő évben már a Morning Chronicle-ben publikált. Itt találkozott főnöke lányával Catherine Hogarttal, akit 23 éves korában eljegyzett, majd a következő évben el is vett feleségül.

Ekkoriban történt, hogy rábízták egy kollégája munkáját, aki öngyilkos lett. A Pickwick Klub meghozta számára az áttörést. Hamarosan megszületett első gyermeke is, akit még 9 másik követett. Történeteit gyermekei születésének idején ontotta magából, s szorgalma hamarosan megtérült.

Egyre szélesebb körben lett népszerű. Előbb Angliában, majd az Atlanti Óceán minkét oldalán is lettek rajongói. Ez nagyrészt azért volt, mert a Copperfield Dávid például folytatásban jelent meg először. S a kis füzetekben megjelent részek sokkal több ember számára váltak elérhetővé. Jó érzékkel 1843 decemberre időzítette a Karácsonyi Éneket. E műve aztán újra divatba hozta a viktoriánus Angliában és Amerikában is a karácsonyt.

Bármilyen témához nyúlt, az olvasók szerették, ám házassága nem volt felhőtlen. Igaz, ami igaz, feleségének 10 gyerek mellett nemigen maradt rá ideje. Így mikor fiatalkori szerelme Maria megkereste, beleegyezett a találkozóban, de csalódnia kellett.

A nő már nem hasonlott arra a fiatal, hamvas lányra, aki egykor volt. Így Dickens vonzalma nem is éledt fel iránta.

Helyette egy 18 éves színésznőbe – Ellen Ternanba – habarodott bele, aki az ő egyik darabjában játszott.  45 éves korában elköltözött nejétől, de elválni nem vált el tőle, mert egy híres író ekkor ezt nem tehette meg. Élete utolsó 13 évében felolvasóesteket tartott, és Ellennel tartott fent viszonyt. Házat vásárolt a lánynak, aki az anyjával élt ott.

1865-ben Dickens és Ellen túléltek egy vonatszerencsétlenséget, ahol sok ember meghalt, de pár embert Dickensnek sikerült megmentenie. Az élet különös fintora, hogy 5 évvel később e vonatszerencsétlenség évfordulóján halt meg.

Ő volt az első író, aki a viktoriánus irodalomban egy gyermeket tett főszereplővé. S bár sosem akart ifjúsági irodalmat írni, mégis a mai napig kicsik és nagyon merülnek el élvezettel az igazságos világról szóló történeteiben. Vagyis sikerült neki az, amit egyszer írt:

„Élni akarok a Múltban, a jelenben és a jövőben.”

EZ IS ÉRDEKELHET: