Amiért a narcisztikus szülők gyermekeit kihívás szeretni

A mérgező szülők gyermekei komoly szeretethiányban szenvednek, s bár látszólag könnyen bíznak meg másokban, mégsem bíznak meg igazán senkiben. Az egészséges szeretet gyanús nekik. Nem hisznek annak, aki őszinte szívvel fordul feléjük. Bezzeg a mérgező szeretetet nyújtót könnyen el tudják fogadni. Csak, mert a tudatalattijuk számára az ismert „szeretet” kevésbé ijesztő.

A narcisztikus szülők gyermekei félnek az elköteleződéstől

A diszfunkcionális családban felnövők megszokták, hogy kontrollálva voltak fizikailag és érzelmileg egész gyermekkorukban. Így, bár nagyon vágynak egy párkapcsolatra, mégis megrémíti őket egy hosszú távú elköteleződés lehetősége. Már csak azért is, mert nagy bennük a szabadság iránti vágy, de mivel nekik a szabadságért mindig harcolniuk kellett a múltban, elképzelhetetlennek tűnik számukra egy olyan kapcsolat, amiben szabadon maradhatnak. Anélkül, hogy átvitt és szó szerinti értelemben valaki meg nem kötné kezük.

A narcisztikus szülők gyermekei folyton készültségben állnak

Mivel gyermekkorukat csak úgy élhették túl egy narcisztikus mellett, ha folyton figyelték annak minden rezdülését, nem meglepő módon felnőtt korukban is megmarad az a képességük, hogy könnyedén ráhangolódnak a velük kapcsolatba kerülő emberekre.

Egy apró hangszínváltás, egy véletlen arcrándulás sem maradhat rejtve előttük. Szenzoraikkal azonnal megérzik, ha barátjuk, szerelmük, kollégájuk megnyilvánulásában változás áll be. Ami egyrészt hasznos képesség, hiszen így felismerik az emberek rejtett szándékait. Másrészt viszont mérgező az egészséges kapcsolataikra nézve.

Hiszen, ha az apróságokban vesznek el, s nem egy nagyobb, átfogóbb képet néznek, akkor feleslegesen kérdőjelezik meg a másik érzéseit.

Persze, ha elkezdenek valakit igazán megszeretni, annak mindent megadnak. Gondoskodnak partnerük minden kimondott és kimondatlan óhajáról.

Már csak azért is így van, mert gyermekkorukban megtanulták, hogyha jót akarnak maguknak, akkor lesniük kell a narcisztikus szülő minden kívánságát. Viszont ez azt is jelentette, hogy saját szükségleteikről lemondtak. Ez későbbi kapcsolataikra is rányomja bélyegét. Saját vágyaik nem ismerete ugyanis újabb narcisztikus személy bevonzását okozhatja.

A narcisztikus szülők gyermekei olyanokat választanak, mint a szüleik

Mivel a narcisztikus szülők gyermekei destruktív környezetben nőnek fel, nem tudnak igazán közel kerülni senkihez. Hiszen az, hogy valaki minden hátsó szándék nélkül támogatja őket és hisz bennük, ijesztő számukra. „Ami nem jön elég közel, az nem sebezhet meg” elv szerint élik életük. Pedig mindennél jobban vágynak a szeretetre. Ám, mivel gyermekkorukban érzelmi és/vagy fizikai abúzus érte őket, nem ismerik fel a valóban kötődni akaró barátot, párt. Inkább olyanokhoz kötődnek, mint szüleik.

Ebből pedig csak úgy lehet kigyógyulni, ha elismerik: félnek egy másik emberhez kötődni.

Nem meglepő módon kamaszkoruktól kezdve sokszor találkoznak ugyanolyan mérgező emberrel, mint szüleik. Esélyt kapnak arra, hogy felismerjék a régi mintákat és felnőtt fejjel másként cselekedjenek. Ehelyett azonban sokszor „szerelemre” lobbannak a mérgező személy iránt, mert megtéveszti őket az ismerősség érzete. Így azonban nem tudják begyógyítani sebeiket, hanem még újakat is szereznek.

A narcisztikus szülők gyermekei igazi harcosok

Mivel megszokták, hogy mindig másokról kell gondoskodni, nem igazán törődnek magukkal. Nem tudnak elfogadni segítséget, mert mindig magukra kellett támaszkodniuk. Nincs szükségük mások segítségére. Önállóan intézik dolgaikat. Ám ez a nagy függetlenség iránti vágy sokszor kapcsolataik rovására megy, mert a nem vagyok elég jó/szerethető érzés miatt kapcsolataikban mindig csak adnak, de nem fogadnak el semmit cserébe.

Pedig létfontosságú lenne, hogy megtanulják a kölcsönösség elvét szeretet alapú kapcsolataikban.

Olykor előfordul, hogy a narcisztikus szülő gyermeke legszívesebben láthatatlanná válna.

Magába zárkózik. Senkit nem enged közel magához. Azzal, aki próbál vele kapcsolatot létesíteni, azzal kegyetlenül bánik. Azért, hogy tesztelje, mennyire fogadja el a másik. Pedig a lelke mélyén nagyon vágyik a szeretetre. Vagy épp ellenkezőleg, mindenki számára felfedi múltját, hogy valaki megmentse őt. Sajnos azonban a „panaszáradattal” egy másik mérgező embert vonz be életébe. Olyat, aki látszólag megmenteni akarja, valójában csak még tovább mélyíti sebeit. Ezért az ilyen típusú emberekhez csak lassan lehet közel kerülni.

Bár nem könnyen megy nekik, de akit megszeretnek, azt életre szólóan a szívükbe zárják. Erős személyiségük párosul a feltétel nélküli őszinte szeretet képességével. Hálásak, nagylelkűek kapcsolataikban.

Csak időt és teret kell adni nekik ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat és meg tudjanak nyílni egy másik embernek.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.