Futás, kerékpározás a legjobb kardió?

Kardió – az ember vagy imádja, vagy utálja. A legtöbb testépítő és fitneszkövető számára a kardió a zsírégető edzések túlnyomó részét alkotja, különösen a versenyekre való felkészülés során. A kardió edzés sokféleképpen nézhet ki – valaki hetente kétszer csinál 20 perc kardiót, mások naponta kétszer kardióznak.

Alább szponzorált tartalmat olvashattok.

Sok edző vagy internetes sportfórum figyelmeztet a túlzott hosszúságú kardió edzés „katabolikus hatására“. Felmerül a kérdés:

Mikor válik túlzottá a kardió edzés hossza?

Ha ezt a kérdést hormonális szempontból nézzük, körülbelül 60 perc az az idő, amikor a kortizolszint jelentősen emelkedni kezd. A kortizol egy szteroid hormon, amely egyéb hatások mellett felelős az izomtömeg katabolizálásáért (lebontásáért). A kortizol ugyancsak támogatja a miosztatin kiválasztódását, amely aktívan megállítja az izomnövekedést. Van azonban a kortizolnak egy gyakran figyelmen kívül hagyott hatása is, amelyet előnyünkre használhatunk – a kortizol segít a zsírok mobilizálásában és ezeket a mobilizált zsírokat energiaforrásként nyújtja nekünk.

A megemelkedett kortizol okozta izomkatabolizmust azonban elnyomhatjuk elágazó láncú BCAA aminosavak felvételével kardió edzés alatt/előtt. Ezek az aminosavak segítenek elnyomni az izomtömeg szétesését, de ugyanakkor nem gátolják a zsírok mobilizálódását. 

Biztosan mindjárt erre az arányosságra gondolsz – minél hosszabb kardió – annál több elégetett kalória – annál nagyobb bőr alatti zsírszövetvesztés. Ennek az egyenletnek azonban van egy bökkenője – van még egy nem említett paraméter – kompenzációs hatás, amely az edzés befejeztével áll be. Abban az esetben, ha a test úgy érzi kimerült, akkor a túlzott mennyiségű energia elindítja az automatikus folyamatokat, amelyek az étvágy növekedéséhez vezetnek – az elveszett kalóriák kompenzációjaként. 

Pontosan így működik a mindenki által jól ismert – JOJÓ hatás.

Az a gondolat, hogy elegendő betartani az egyenletet – „kevesebb kalóriát fogyasztok, mint amennyit elégetek“, azonban nem teljes. Nagyon fontos kérdés: „Mitől veszítettem a súlyomból?”.

Abban az esetben, ha egy sportoló a kardió során veszít tiszta izomtömegéből, nagyobb a valószínűsége, hogy az elveszített zsírt visszanyeri. A tiszta izomtömeg aránya a bazális anyagcsere nagyon fontos paramétere. Ha a sportoló nagyobb mennyiségű tiszta izomtömeget veszít, akkor a bazális anyagcsere értéke csökken. Ez azt jelenti, hogy a testnek egyszerre KEVESEBB kalóriára van szüksége ahhoz, hogy a súlyt újra helyreállítsa, leggyakrabban azonban zsír formájában. A kompenzáló hatás és a bazális anyagcsere lelassulásának kombinációja tehát a válasz arra a kérdésre, hogy miért olyan könnyű visszaszedni a nehezen leadott zsírokat a diéta befejezése után. 

De mi a helyzet az erőedzéssel? 

Az erőedzés a tiszta izomtömeg építésének köszönhetően elősegíti a bazális anyagcsere értékének növekedését, amely a sportolónak megkönnyíti a zsírégetést.

EZ AZT JELENTI, HOGY TELJES EGÉSZÉBEN HAGYJAM KI A KARDIÓT?

NEM! A kardió edzés nemcsak jó állapotban tartja a kardiovaszkuláris rendszert, de segít a zsírégetésben is!

Zsírégetőszereket, proteineket, vitaminokat a NaMaximum oldalán találhatsz nagy választékban.

WEB

A kiemelt kép a namaximum.hu tulajdona.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.