Kezelési útmutató mérgező embertársainkhoz

Mindannyiunk életében előfordulnak nehezebb időszakok. Olyan helyzetek, amelyekben elfeledkezünk a pozitív életszemléletről, ami aztán előidéz bennünk egy negatív érzelmi állapotot. Ezeken az embert próbáló történéseken aztán egy idő után tovább lendülünk.

Ám vannak olyanok, akiknek a negatív viselkedése állandó, és destruktívan hatnak a körülöttük élőkre.

Függetlenül életük történéseitől habitusuk manipulatív és egoista. Csak az a fontos, hogy az ő szükségletük teljesüljön, a többivel nem foglalkoznak. Majdnem biztos, hogy már mind találkoztunk életünk során minimum egy olyan emberrel, aki mellett mindig nagyon szerencsétlennek, kevésnek, boldogtalannak és vesztesnek éreztük magunkat.

A jövőben, ha az ilyen embereket fel szeretnénk időben ismerni, vagy meg szeretnénk tanulni kezelni (esetleg elkerülni) figyeljünk a következő jelekre:

  • A felismerés: Az, aki ragaszkodik a romboló érzelmi atmoszférához, amely körbelengi, bizony egy érzelmi bántalmazó. Ő az, akinek bárhogy is próbálunk a kedvében járni, a lehetetlennel próbálkozunk. Adhatunk neki ezerféle tanácsot problémáihoz, igyekezhetünk vele szemben mindig türelmesek lenni, az ő kedve ugyanolyan. S ami még rosszabb lehúz minket is magához egy idő után. A legtöbb, amit az ilyen emberrel tenni lehet az, hogy egyszerűen békén hagyjuk. Ha nem hajlandó elfogadni a segítő kezet, amit nyújtanánk felé, akkor valószínűleg nem is akar jobban lenni.

Azok, akik folyamatosan drámákat generálnak az életükbe, sohasem akarnak felnőtt döntéseket hozni. Pedig a felelősségvállalás tetteikért és gondolataikért ilyen dolog, ehhez nem fér kétség.

Egy érzelmi bántalmazó könnyedén képes játszmáiba bevonni másokat.

Ugyanis a rosszkedvűsége a fegyvere, amellyel sajnálatra készteti a körülötte levőket. Sokszor könnyebb úgy lecsendesíteni, ha csendben végig hallgatjuk negatív és ellenségeskedéstől csöpögő dialógját. Az egyetlen gond ezzel az, hogy így gyakorlatilag jóváhagyjuk toxikus viselkedését, ami nem tesz jót senkinek. Ő nem változik (igaz nem is akar) mi pedig egy olyan ember bűvkörében ragadunk, akivel nem érezzük jól magunkat.

  • A kezelés: Sokféle típusú mérgező egyén van. Van, aki elveszi pénzünket, vagy más tulajdonunkat, van, aki lekicsinyel minket, van, aki vádaskodik, büntet, s van, aki kételyeket ébreszt saját magunk értékességében. Ami közös bennük, hogy manipulálják, és érzelmileg zsarolják/bántják az embereket.  Ne tűrjük el az ilyesfajta viselkedést senkinek, álljunk ki magunkért! A legtöbb érzelmi bántalmazó személy tisztában van azzal, hogyan viselkedik. Éppen ezért ha konfrontálódunk vele, akkor méregbe gurul és elkezd gyalázkodva olyan dolgokról beszélni, amelyek számunkra fontosak. Esetenként „csak” meglepődik és mélységesen felháborodik azon, hogy elítéljük viselkedését. Ám ez ne tántorítson el minket, mondjuk el, amit érzünk!

Valószínűleg miután ezt megtettük, meglehetősen kemény szavakat kapunk a bántalmazó egyéntől cserébe. Megtiporja méltóságunk, s gyalázatosan kigúnyol minket „érzékenységünkért”. Mindez elkerülhetetlen, ha vállaljuk, hogy elmondjuk, ami bánt minket. De ez még mindig jobb, mint némán tűrni tovább azt, hogy kihasználnak bennünket.

Az igazság az, hogy nem sok esély van rá, hogy egy érzelmi bántalmazó személy megérti azt, amit kellene.

Persze vannak kivételek, s esetenként őszintén bocsánatot is kérnek. Számunkra az a fontos, hogy egy üzenetet végre eljuttattunk hozzájuk: Nem hagyjuk tovább szó nélkül, hogy mérgezzék életünket, s ha kell, ezért hajlandóak vagyunk elvágni a hozzájuk kötődő kapcsolati szálainkat.

  • Az elhatározásunk melletti kitartás: Itt már saját fegyverüket fordítottuk ellenük, így nagyon vigyázzunk! Ugyanis ilyenkor veszik elő tarsolyukból a bűntudatkeltés fegyverét, amely elég nagy károkat okozhat. Egy érzelmi bántalmazó könnyen el tudja azt hitetni, hogy mások csináltak valamit rosszul és nem ő. Őt kell sajnálni, pátyolgatni, ő nem is rossz ember, csakis mi vagyunk azok, mert nem értettük meg szenvedését. Ilyenkor a cél az, hogy kétségek ébredjenek bennünk, s átvállaljuk helyettük a felelősséget viselkedésükért!

Nem kérdés, hogy van olyan, aki komoly gonddal küzd. Lehet depressziója, bipoláris zavara, szeretethiánya, szexuális frusztráltsága stb. Mégis, „csak” ezért ne hagyjuk jóvá senkinek, hogy manipuláljon minket. Nincs olyan pszichikai vagy testi betegség, amely feljogosíthatna arra bárkit, hogy gyalázkodóan, negatívan viselkedjen másokkal szemben, ezt véssük az eszünkbe! Ráadásul, ha az illetőnek ilyenfajta gondja van, akkor el kell menni szakemberhez egyébként is…

Gyógyulás és búcsú: Aki egyszer már egy érzelmi bántalmazó vonzásába került, jól tudja, nagyon fontos, hogy a csatározások és lelki megpróbáltatások után adjunk magunknak elegendő időt és teret a gyógyulásra. Azért, hogy kicsit ápoljuk saját racionális felnőtt énünket, s hogy új erőre kapjon önmagunkba vetett hitünk. Egyesekkel szemben tényleg nincs más út, csak az, ha eltávolodunk tőlük, vagy ha kell (és megtehetjük) örökre búcsút is veszünk. Mindenki megérdemel egy békés életet.

Tehát álljunk a sarkunkra, mondjuk el ami bánt, és ha kell, lépjünk ki az életükből.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.