Aktív nyaralást keresel? Irány Törökország!

Törökország. Lenyűgöző történelem, érdekes kultúra, pazar konyha, csodás táj, barátságos fogadtatás.
Törökország. A hely, ahová az életében egyszer mindenkinek el kell jutnia.

De mit is érdemes tudnia egy átlag utazónak Törökországról?

Talán azt, hogy a hatalmas ország nagyobb része Ázsiában, míg egy kis része Európában található.
Kultúrája roppant színes és igen összetett, oszmán múlt keveredik a nyugat-európából beszivárgó hatásokkal. Ezt az egyveleget színesíti tovább az iszlám vallás.

Azt is jó tudni, hogy az ország éghajlata is épp olyan színes, mint a kultúra.
Az égei- és földközi-tengeri területeken mediterrán, a fekete-tengeri területeken nedves, szubtrópusi, míg az anatóliai területeken kontinentális éghajlat uralkodik, de van az országnak olyan területe is, ahol az éghajlat magashegységi. Egy utazás megtervezésénél jó ezt is figyelembe venni.

Ejtsünk szót a gasztronómiáról is.
A török gasztronómia egész Európában ismert, roppant változatos és fantáziadús. Titka a friss hozzávalókban és a harmonikus ízvilágban rejlik.

Bár számunkra furcsa módon a törökök nem fogyasztanak sertést, azért nem nélkülözik a húst: többnyire juhot vagy marhát fogyasztanak, de gyakori étel a hal is. A húsok mellé népszerű köretként gyakran kínálnak rizst vagy bulgurt, de aki ezeket nem kedveli, rengeteg féle saláta közül választhat.

A legtöbbször használt alapanyagok közé tartozik a padlizsán, hagyma, paprika, paradicsom, fokhagyma, uborka, szőlő, őszibarack, cseresznye, füge, citrom.
Fűszerek közül kedvelt a petrezselyem, kömény, bors, menta, kakukkfű. Jellegzetes török kenyér a pide (pita).
A sajtok és joghurtok gyakran készülnek juhtejből.

Kedvenc italuk a joghurtból, vízből és sóból készült ayran. Étkezés után gyakran fogyasztanak teát vagy kávét, nemzeti italuk pedig egy édeskés rizspálinka, a raki.
Csapvizet nem ajánlott inni Törökországban, azt a helyiek főzésre használják.

És még néhány érdekes információ:

– A törökök az otthonukban – aminek a padlóját hagyományosan mindenhol szőnyeg borítja – sosem viselnek cipőt. Vendégként is le kell venni az ajtóban a lábbelit, még akkor is, ha a házigazdák udvariasan legyintenek, mert súlyos udvariatlanság cipőt viselni a lakásban.

– A török üdvözlés két arcra adott puszi és két ölelés, mindkét oldalról. Idősebb emberrel való találkozáskor illik az idősebbet kézen csókolni, majd a homlokot a megcsókolt kézre hajtani.

– A férfiakat a keresztnevükön szólítják, de a név után használatos a ,,bey” szócska, míg a nőknél a ,,hanim” szó.

– Törökországban nem árt, ha az ember vigyáz a kézmozdulatokkal, akad ugyanis néhány gesztus, ami náluk sértésnek számít. A nyelvvel való csettintés elutasítást jelent, a fityisz pedig ugyanaz, mintha nálunk felmutatnád a középső ujjad. Jobb elkerülni azt is, hogy a mutató-és hüvelykujjaddal ,,o” betűt formázz, ez ugyanis a homoszexualitás jele.

– Mecsetekben, minaretekben, szent helyeken, temetőkben a helyiek nem veszik jó néven az idegeneket – ez alól természetesen kivételek az idegenforgalom által engedélyezett területek – ha odatéved a turista, többnyire udvariasan eltessékelik. Fontos szabály, hogy a szent helyeken nem szabad használni a vízcsapokat és mosdóhelyiségeket.

– A bazárt mindenkinek érdemes meglátogatni. Hatalmas élmény, és nem is drága. Alkudni kötelező!

– Mindig legyen készpénz a tárcában. A bankkártyákat el tudják fogadni a nagyobb városokban, de sok kisebb városban, valamint a nagyvárosokban található egyszerű létesítményeknél csak készpénzzel lehet fizetni. Pénzt fogad el a taxis, a pincérek (borravalónak), pénz kell a buszon is, de a nyilvános mosdóknál is jól jön apró.

– És ha már mosdó: Nem árt tudni Törökországról, hogy országszerte a guggolós vécé az elterjedt.

Törökország ideális nyaralóhely mindazoknak, akik az aktív kikapcsolódást kedvelik, de hosszú tengerpartja és számos, csodálatos strandja a passzívan pihenni vágyóknak is megfelelő kikapcsolódást biztosít.

Mire várnál?

EZ IS ÉRDEKELHET:


Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.