Te sem szereted a tükörképed?

Elfogadod magad úgy, ahogy vagy? Barátságban vagy a tükörrel? Vagy te is azok táborát erősíted, akik nincsenek békében a külsejükkel és testsúlyindexükkel? Cipelsz negatív üzenetet is magaddal, amit ezek miatt kaptál?

Vagy azon szerencsések közé tartozol, aki függetlenül az előítéletektől képes szeretettel elfogadni azt, amilyen?

A testgyalázással hatni az emberekre nem újdonság. A nők kisebbségi komplexusaira már évszázadok óta alapoznak a szégyenkultúrát éltetők. Szülők, tanárok, nevelők, osztálytársak plántálják belénk, hogy ha nem vagyunk olyan szépek és nem haladunk a trendekkel, akkor nem érünk annyit. Ez pedig baj, s ami még ennél is nagyobb baj az az, hogy ezt a tudásszintünkre is kivetítik.  

Megaláznak minket a külsőnkért, a korunkért, a testsúlyunkért és a rossz teljesítményünkért. S bizony a negatív kritikát önmagunkról valamiért könnyebben el is hisszük (főleg, ha a csapból is az folyik).

Pedig egyéniség és belső értékek nélkül, semmit nem ér a megnyerő külső.

Jól tudjuk ezt, de sajnos még mindig sokan vannak, akik a látszat alapján ítélkeznek embertársaik felett. S lássuk be egymás lehúzása, alázása, mélyen él még a köztudatban.

Nagyon gyermekcipőben járunk azzal, hogy elfogadjuk és tiszteljük egymás egyediségét külső és belső szempontokból. Így még mindig óriási károkat tud okozni a testgyalázás is egy nőben. Sokan visszük magunkkal az olyan érzelmi csomagokat, amikben az van, hogy nem vagyunk elég jók. S bár igyekszünk ezeket ledobni, főleg a kor előrehaladtával, ez nem mindig sikerül.

Azért sem, mert valljuk be, mi nők sosem leszünk teljesen elégedettek magunkkal. Erre pedig a szépségipar mindig alapoz is rendesen. Pedig, ha az ember lánya alapvetően ad az ápoltságára, az öltözékére, a viselkedésére, és idejéből még a sportra és a tudatos evésre is telik, akkor már elégedett lehetne. De ez nincs így (tisztelet a kivételnek), mert a média és a Photoshoppolt világ azt sugallja, hogy még tökéletesebbnek, szebbnek gyönyörűbbnek kellene lennünk.

Ezért szépségápolási termékek és szépészeti beavatkozások tucatjait kínálják nekünk lépten-nyomon.

Az egyetlen bökkenő, hogy míg a termékszolgáltatók egyik fele egészségtelen életvitelre csábít minket, addig a másik fele, arra ösztönöz, hogy szerezzünk vissza mindent, amit elvesztettünk – az előbbi miatt.

Mindkét iparág elégedetlenségünkre építette fel dollármilliárdokat jelentő birodalmát. Csak mert a hiúságunkra és a szépség utáni vágyunkra alapozva elhitetik velünk, hogy ha úgy akarunk ragyogni, mint a szupermodellek vagy a színésznők, akkor X arcápolót és Y alakformáló fehérneműt kell megvennünk.

Ez is érdekelhet: Nem az a szép, aki tökéletes

Mi pedig, bár jól tudjuk, hogy mindez egy fals, mi több retusált kép, meg is vesszük a termékek egy részét. Akkor is, ha nem egy topmodell nyilatkozta már, hogy neki is vannak rossz napjai, az ő szépségéhez is profi sminkesek és személyi edzők járulnak hozzá, szakértésükkel.

Mégis, valamiért az arcunkba tolt látvány mások megnyerőbb külsejéről, még mindig hat ránk. Ezért folyton harcolunk a klisék ellen. Mert mind tudjuk nem az számít mások hogyan vélekednek rólunk. Hanem az, hogy mi jól érezzük magunkat a bőrünkben, úgy, ahogy vagyunk…

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.